Vánoce v Rakousku: Vyzkoušejte tradiční vídeňský bramborový salát podle receptu ze světoznámé restaurace Plachutta
Víte, která národní kuchyně je nejbližší té naší? Jistě jste si správně tipli – rakouská. Je to dáno dlouholetou společnou historií a vzájemným vlivem nejen v oblasti kulinářské. Jak naši rakouští sousedé slaví Vánoce a jaká tradiční jídla se u nich o svátcích servírují, nám prozradila Lisa Körber, manažerka vyhlášeného vídeňského gastronomického podniku Plachutta. A získali jsme od ní i recept na originální vídeňský bramborový salát.
Pokud chcete při návštěvě Vídně ochutnat pravou rakouskou kuchyni, měli byste navštívit světoznámou rodinnou restauraci Plachutta. Dýchne na vás domácí atmosférou s dokonalou gastronomií. Servíruje se zde například pověstný Tafelspitz, vařený podle originální receptury z dob císaře Františka Josefa I. Nechybí ani Wiener Schnitzel (vídeňský řízek) s bramborovým salátem, který patří mezi tradiční vánoční jídla. S manažerkou restaurace Lisou Körber jsme si povídali o rakouské vánoční kuchyni.
Jaké tradiční vánoční menu se připravuje pro štědrovečerní večeři v Rakousku?
Tradičním jídlem je kapr smažený nebo pečený s bramborovým salátem. Často se podávají také polévky. Tradice se však v některých regionech a rodinách liší. Pro rodinnou sounáležitost a společné stolování se mnohde podávají fondue nebo raclette jako hlavní štědrovečerní jídlo. Na stole nechybějí sladkosti, například štóla, domácí cukroví nebo lahodný dezert – vídeňské kaštanové pyré přelité šlehačkou.
Vánoční štólu, která je hned měkká, si můžete upéct
i podle videoreceptu:
Co se podává na Boží hod vánoční 25. prosince?
V tento den bývá jídlo více požitkářské a nese se ve svátečním duchu. Většina rodin se schází k velké společné hostině. Servíruje se pečená husa nebo kachna podávaná s červeným zelím a knedlíky. Mnozí volí vepřovou pečeni, případně modernější menu podle osobních preferencí. Jídla jsou vydatná, slavnostní a obvykle se zakončují řadou dezertů, jako jsou Sacher dort nebo štúdly s vanilkovou omáčkou.
Liso, peče se v Rakousku drobné vánoční cukroví podobně jako u nás?
Pečení vánočního cukroví je u nás velice oblíbené, u vás je to podobné. Mezi tradiční sladkosti patří vanilkové rohlíčky, linecké cukroví slepované malinovou nebo meruňkovou marmeládou. Oblíbené jsou i perníčky zdobené polevou nebo čokoládou. V rodinách se předem pečou vánoční štóly se sušeným ovocem, ořechy, marcipánem a posypané moučkovým cukrem. Každá domácnost má své jedinečné recepty předávané z generace na generaci, díky čemuž jsou tyto pochoutky ještě výjimečnější.
Jaké vánoční speciality připravují vaši kuchaři v restauracích Plachutta?
Během vánočního období rádi podáváme vídeňské kaštanové pyré, velice oblíbený tradiční dezert. Jeho bohatá oříšková chuť v kombinaci s polevou ze šlehačky a třešní amarena dokonale ztělesňuje útulného a požitkářského ducha svátků. Kromě této klasiky jsou v tento sváteční čas obzvláště oblíbené dezerty jako Kaiserschmarrn (císařský trhanec) – nadýchaná krájená palačinka se švestkovým kompotem, Topfenauflauf – smetanový tvarohový kastrol s čerstvým ovocem.
Hm, to zní jako sladké delikatesy…
Ano, to jsou! Dalším vrcholem je naše pralinková čokoládová pěna vyrobená z nejjemnější pralinkové čokolády pro hladkou a luxusní texturu. I když si tento dezert vychutnáváme po celý rok, zaujímá zvláštní místo v našem svátečním menu a nabízí nádech dekadence, kterou naši hosté zbožňují. Ať už je to nostalgická pohoda tradičních jídel, nebo vytříbená elegance čokoládové pěny, naše dezerty přinášejí na vánoční stůl pocit tepla a radosti, díky čemuž je toto období ještě nezapomenutelnější.
Můžete nám prozradit recept na pověstný vídeňský bramborový salát? Pokud to ovšem není tajemství vaší kuchyně…
Kuchaři z naší restaurace Plachutta čtenářům vašeho magazínu rádi recept a postup prozradí. Mají pro vás také tip, co je důležité při přípravě dodržet, aby bramborový salát chutnal dokonale.
Vídeňský bramborový salát (Erdäpfelsalat)
Ingredience:
- 1 kg lojovitých brambor
- 1 cibule, nakrájená nadrobno (nejlépe červená)
- 250 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- 4 lžíce bílého vinného octa
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř
- cukr podle chuti
- jemně nasekaná pažitka na ozdobu (nemusí být)
Příprava:
1. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte je mírně vychladnout, pak je oloupejte a nakrájejte na plátky.
2. Zahřejte vývar a vmíchejte do něj ocet, olej, hořčici, sůl, pepř a špetku cukru.
TIP: Nepodceňte spojení ingrediencí. Ochucený vývar nahřívejte a míchejte dostatečně dlouho, aby se všechny ingredience dokonale rozpustily.
3. Nakrájené brambory přelijte teplým ochuceným vývarem. Brambory tak lépe absorbují všechny chutě. Do salátu přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte alespoň 30 minut odležet při pokojové teplotě, aby se chutě prolnuly.
4. Salát podle potřeby dosolte, dokořeňte a před podáváním ho ozdobte čerstvou pažitkou.
A jak děláte vánoční bramborový salát vy?