Melounové recepty
Meloun je druh zeleniny, který patří mezi čeleď tykvovitých, ale běžně bývá řazen díky své sladkosti mezi ovoce. Existují dva základní druhy melounů, a to meloun vodní a cukrový. Oba druhy se hojně využívají v gastronomii při přípravě různých salátů, předkrmů i dezertů. Jaký je mezi nimi rozdíl, kde všude se dají využít a jak poznat zralý meloun? To vše se dozvíte!
Vodní nebo cukrový?
Vodní meloun je typický pro svou načervenalou barvu, vodnatou dužinu, černá semínka a tvrdou zelenou slupku. Obsahuje mnoho vitaminů, fruktózu a až 91 % melounu tvoří voda. Na trhu najdete i druhy bez semínek, baby vodní melouny nebo vodní melouny se žlutou dužinou. Cukrový meloun se liší svou chutí, žlutou barvou i menším tvarem. Báječně chutná v kombinaci s prosciuttem, uzeným lososem nebo sladkým vínem. Druhů cukrových melounů je nespočet - Gallia, Honeydew, Kantalupe, Ogen a Charentais.
Jak poznáte čerstvý a zralý meloun?
- Při poklepu byste měli slyšet „dutý“ tón
- Slupka by měla být po celém povrchu pevná, matná a tvrdá
- Na slupce mohou být drobné oděrky, ale žádné výrazné poškození nebo otlučení
- Bledá až žlutá místa vespod znamenají, že je meloun zralý
Senzační melounové saláty
Vyzkoušejte polníčkový salát s třešněmi a cukrovým melounem ovoněný lístky šalvěje. Zálivku připravíte z octa a dijonské hořčice. Salát podávejte nejlépe s křupavými chlebovými krutonky. V létě jistě oceníte i italský salát s mozzarellou nebo salát s vodním melounem a fetou. Svěží kombinace s černými olivami vás mile překvapí.
Studená melounovo-okurková polévka
Studená melounovo-okurková polévka, to zní jako skvělý nápad během horkých letních dní. Meloun s okurkou, pomerančovou šťávou a mátou rozmixujte. Servírujte ji s dozlatova osmaženými trojúhelníčky z listového těsta a kousky parmské šunky.
Prosciutto di San Daniele se žlutým melounem
Jednoduchý pokrm, který ohromí i ty největší gurmány, to je prosciutto di San Daniele se žlutým melounem. Můžete jej podávat jako předkrm nebo specialitu k vínu.
Melounový sorbet
Během parného léta přijde vhod melounový sorbet. Zapomeňte na kupované zmrzliny a pusťte se do domácího sorbetu, na který postačí vodní meloun, citron a trochu hnědého cukru.
Melounová limonáda
Se stejnými surovinami doplněnými o čerstvou mátu vykouzlíte naprosto delikátní melounovou limonádu. Je to jednoduché, meloun nakrájíte na kousky, přidejte citron, cukr, vše rozmixujte a zalijte ledovou vodou. Přidejte led, mátu a je hotovo!
Melounový cheesecake
Suroviny:
- 50 g rozpuštěného másla
- 100 g amarettini – italských mandlových sušenek
Na náplň:
- 200 g vodního melounu
- 6 želatinových plátků
- 300 g smetanového sýra
- 100 g mascarpone
- 100 g cukru (nebo xylitolu)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 100 g smetany na šlehání
Na zdobení:
- vodní meloun
- 3 stonky nasekané máty
- 1/2 citronu-kůra a šťáva několik lístků máty
Postup na melounový cheesecake:
1.Formu o průměru cca 20 cm vyložte papírem na pečení. Mezitím rozpusťte máslo a vyčkejte, dokud nevychladne.
2.Sušenky amarettini dejte do sáčku a rozdrťte válečkem, dokud nebudou zcela nadrobno. Smíchejte s rozpuštěným máslem a nasypte rovnoměrně do připravené formy. Prozatím dejte připravenou formu do lednice.
3.Meloun rozpulte, odstraňte semínka, slupku, nakrájejte na malé kostičky a rozmixujte na pyré. Pár kostiček nechte na finální ozdobení.
4.Poté si připravte náplň. Do mísy dejte smetanový sýr, mascarpone a cukr. Vše smíchejte a nechte stranou. Mezitím si vyšlehejte smetanu na šlehání.
5.Plátky želatiny namočte na 5-6 minut do studené vody. Poté je vyndejte a vymačkejte veškerou přebytečnou vodu. Plátky dejte do malého hrnce a zlehka zahřívejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Odstavte a přidejte 2-4 lžíce sýrové náplně, kterou jste si připravili ve čtvrtém kroku. Směs míchejte, dokud se zcela nespojí. Přidejte melounové pyré a opět promíchejte. Náplň dejte do ledničky ztuhnout a když už směs není řídká doplňte ji i o šlehačku.
6.Na sušenkový korpus přidejte polovinu připraveného krému a rovnoměrně rozvrstvěte, položte nakrájené kousky melounu a potřete i zbylým krémem.
7.Nechte vychladit v lednici, alespoň 5 hodin. Cheesecake servírujte ozdobený s kousky melouna, mátou. Kousky melouna na ozdobení můžete předtím namočit v citronové kůře a šťávě.