Melounové recepty

16. července 2022 • 11:35

Meloun je druh zeleniny, který patří mezi čeleď tykvovitých, ale běžně bývá řazen díky své sladkosti mezi ovoce. Existují dva základní druhy melounů, a to meloun vodní a cukrový. Oba druhy se hojně využívají v gastronomii při přípravě různých salátů, předkrmů i dezertů. Jaký je mezi nimi rozdíl, kde všude se dají využít a jak poznat zralý meloun? To vše se dozvíte!

Vodní nebo cukrový?

Vodní meloun je typický pro svou načervenalou barvu, vodnatou dužinu, černá semínka a tvrdou zelenou slupku. Obsahuje mnoho vitaminů, fruktózu a až 91 % melounu tvoří voda. Na trhu najdete i druhy bez semínek, baby vodní melouny nebo vodní melouny se žlutou dužinou. Cukrový meloun se liší svou chutí, žlutou barvou i menším tvarem. Báječně chutná v kombinaci s prosciuttem, uzeným lososem nebo sladkým vínem. Druhů cukrových melounů je nespočet - Gallia, Honeydew, Kantalupe, Ogen a Charentais.

Jak poznáte čerstvý a zralý meloun?

  • Při poklepu byste měli slyšet „dutý“ tón
  • Slupka by měla být po celém povrchu pevná, matná a tvrdá
  • Na slupce mohou být drobné oděrky, ale žádné výrazné poškození nebo otlučení
  • Bledá až žlutá místa vespod znamenají, že je meloun zralý  

Senzační melounové saláty

Vyzkoušejte polníčkový salát s třešněmi a cukrovým melounem ovoněný lístky šalvěje. Zálivku připravíte z octa a dijonské hořčice. Salát podávejte nejlépe s křupavými chlebovými krutonky.  V létě jistě oceníte i italský salát s mozzarellou nebo salát s vodním melounem a fetou. Svěží kombinace s černými olivami vás mile překvapí.  

Studená melounovo-okurková polévka

Studená melounovo-okurková polévka, to zní jako skvělý nápad během horkých letních dní. Meloun s okurkou, pomerančovou šťávou a mátou rozmixujte. Servírujte ji s dozlatova osmaženými trojúhelníčky z listového těsta a kousky parmské šunky.   

Prosciutto di San Daniele se žlutým melounem

Jednoduchý pokrm, který ohromí i ty největší gurmány, to je prosciutto di San Daniele se žlutým melounem. Můžete jej podávat jako předkrm nebo specialitu k vínu.  

Melounový sorbet

Během parného léta přijde vhod melounový sorbet. Zapomeňte na kupované zmrzliny a pusťte se do domácího sorbetu, na který postačí vodní meloun, citron a trochu hnědého cukru.  

Melounová limonáda

Se stejnými surovinami doplněnými o čerstvou mátu vykouzlíte naprosto delikátní melounovou limonádu. Je to jednoduché, meloun nakrájíte na kousky, přidejte citron, cukr, vše rozmixujte a zalijte ledovou vodou. Přidejte led, mátu a je hotovo!  

Melounový cheesecake  

Suroviny:

  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 g amarettini – italských mandlových sušenek  

Na náplň:

  • 200 g vodního melounu
  • 6 želatinových plátků
  • 300 g smetanového sýra
  • 100 g mascarpone
  • 100 g cukru (nebo xylitolu)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 100 g smetany na šlehání  

Na zdobení:

  • vodní meloun
  • 3 stonky nasekané máty
  • 1/2 citronu-kůra a šťáva několik lístků máty  

Postup na melounový cheesecake:

1.Formu o průměru cca 20 cm vyložte papírem na pečení. Mezitím rozpusťte máslo a vyčkejte, dokud nevychladne.  

2.Sušenky amarettini dejte do sáčku a rozdrťte válečkem, dokud nebudou zcela nadrobno. Smíchejte s rozpuštěným máslem a nasypte rovnoměrně do připravené formy. Prozatím dejte připravenou formu do lednice.  

3.Meloun rozpulte, odstraňte semínka, slupku, nakrájejte na malé kostičky a rozmixujte na pyré. Pár kostiček nechte na finální ozdobení.   

4.Poté si připravte náplň. Do mísy dejte smetanový sýr, mascarpone a cukr. Vše smíchejte a nechte stranou. Mezitím si vyšlehejte smetanu na šlehání.  

5.Plátky želatiny namočte na 5-6 minut do studené vody. Poté je vyndejte a vymačkejte veškerou přebytečnou vodu. Plátky dejte do malého hrnce a zlehka zahřívejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Odstavte a přidejte 2-4 lžíce sýrové náplně, kterou jste si připravili ve čtvrtém kroku. Směs míchejte, dokud se zcela nespojí. Přidejte melounové pyré a opět promíchejte. Náplň dejte do ledničky ztuhnout a když už směs není řídká doplňte ji i o šlehačku.  

6.Na sušenkový korpus přidejte polovinu připraveného krému a rovnoměrně rozvrstvěte, položte nakrájené kousky melounu a potřete i zbylým krémem.  

7.Nechte vychladit v lednici, alespoň 5 hodin. Cheesecake servírujte ozdobený s kousky melouna, mátou. Kousky melouna na ozdobení můžete předtím namočit v citronové kůře a šťávě.      

Autor: DF