Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!

22. září 2017 • 11:21

Vinobraní je v plném proudu a s ním i ochutnávky vína a burčáku. Výroba vína je složitá, ale vlastní burčák si můžete vyrobit i z malé úrody. Burčák je skvělým a chutným nápojem, má mnoho cenných živin, které mají velký vliv na fyzickou i psychickou stránku. Jak ale vyrobit domácí burčák, aby měl vynikající chuť a byl perlivý tak akorát? Přečtěte si postup, jak na to!

Sladký burčák: Bílý, nebo červený?  

Na rozdíl od výroby vína, hrozny pro výrobu burčáku nemusí být co nejvíce zralé. Naopak ideální je, pokud hrozny jsou sladkokyselé, jelikož se postupným zráním hroznů ztrácí i kyselina, která v kombinaci s cukrem v burčáku vytváří příjemnou a vyváženou chuť. Ideální obsah cukru v hroznech je 13–14 stupňů, cukernatost lze změřit moštoměrem. Pokud netušíte, jak množství cukru změřit, jednoduše posbírejte hrozny v době, kdy se vám zdají být dostatečně sladké. Burčák se většinou vyrábí z bílých hroznů, pokud chcete burčák z hroznů červených, bude mít tmavě růžovou, zakalenou barvu.

Výborný burčák si můžete vyrobit i vy!Výborný burčák si můžete vyrobit i vy! • Autor: Profimedia

Jak zpracovat hrozny na burčák? 

Hrozny ostříhejte a oddělte od stopky. Očištěné hrozny dejte do kádě a pomačkejte. Nechte odležet dvě až pět hodin v chladu. Barvivo, které je obsažené ve slupce, se tak odmočí do šťávy. Prostřednictvím lisu na víno vylisujte šťávu. Pokud lis nemáte, můžete použít odšťavňovač. Ten ale rozdrtí i pecičky a burčák může být nahořklý. Mnohem lepší, ale zato náročnější postup, je použití záclony, skrz kterou drť prolisujeme.

Hrozny nemusí být sladké!Hrozny nemusí být sladké! • Autor: iStock

Základ kvašení? Cukr a správná teplota! 

Šťávu poté nalijte do vysterilizované nádoby. Neplňte ji do plna, aby burčák při kvašení nepřetekl. Aby burčák zkvasil, přidejte krystalový cukr (na 10 litrů je ideální 0,6 kg cukru) a rozmíchejte ve šťávě. Nechte kvasit v teplejší místnosti, ideální teplota je 1525°C. Nádobu neuzavírejte, jinak by vybouchla. Ideální je ji lehce zakrýt tvrdým papírem nebo provrtanými víčky.

Domácí příprava burčáku vyžaduje trpělivostDomácí příprava burčáku vyžaduje trpělivost • Autor: iStock

Hotový burčák poznáte tak, že začne šumět. Většinou to trvá okolo 10 dnů v závislosti na teplotě místnosti. Kvalitní burčák je světle žlutý a lehce zakalený.

A dokonce je prokázáno, že burčák je zdravý a dá se po něm zhubnout! 

Jak uchovávat burčák? 

Doporučujeme nepřidávat cukr do všech nádob se šťávou najednou. Ideálně perlivý burčák je jen několik hodin a s velkou pravděpodobností bychom ho nestihli vypít. Nádoby se šťávou uchovávejte v chladu 5, nejdéle 7 dnů. 

Domácí burčák připravíte i ze starých zavařenin podle osvědčeného receptu.

Burčák je typický pro příchod podzimuBurčák je typický pro příchod podzimu • Autor: Profimedia

Přečtěte si také o tom, jak poznat opravdu dobrý burčák!

Autor: Tereza Langmajerová