Dobrý burčák by měl prskat. Tipy, jak ho vybrat a co nejvíc si ho užít

27. srpna 2023 • 00:00

S blížícím se podzimem milovníci vína netrpělivě čekají, jaký bude letošní ročník. Bude dostatek vína? A kolik ze své síly předalo letní slunce hroznům? Nápovědu může dát oblíbený nápoj burčák, který představuje první fázi výroby vína - kvašení. Bučák je nejen lahodný, ale i zdravý. Jenže kvalita prodávaných burčáků se dost liší. Podle čeho poznáte ten dobrý a kde ho koupit? 

Burčák neboli částečně zkvašený hroznový mošt milují nejen u nás, ale také na Slovensku a v Rakousku, kde se mu říká sturm (bouře). Názvem burčák se ale může označovat pouze nápoj, který byl získaný výlučně z hroznů sklizených a zpracovaných na území ČR. Prodává se poměrně dlouho, protože různé odrůdy dozrávají průběžně, a to od 1. srpna až do 30. listopadu. Nejlepší burčák obvykle přichází v září. Ať si ho koupíte kdykoli, vždy by měl u něj být označený výrobce. Přestože burčák zdaleka není tak náročný na výrobu jako samotné víno, promítá se už i do něj kvalita hroznů z moravských a českých vinic.

Ke sklence burčáku si možná rádi zakousnete něco dobrého>>>

Video se připravuje ...

Proč pít burčák?

Burčák je nejen lahodný, ale také obsahuje četné množství kvasinek a vitaminů, zejména vitaminů skupiny B. Obecně má tato vitaminová řada pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů, kůže i nervové soustavy. Jedním z nich je také thiamin neboli vitamin B1, který podporuje srdeční činnost. Burčák napomáhá i pročišťovat trávicí ústrojí. Vinaři doporučují vypít tolik burčáku, kolik vám koluje v žilách krve, tedy 4,5 - 5 litrů. Samozřejmě ne najednou, ale během jeho čtyřměsíční sezóny. Burčák obsahuje o něco více alkoholu než pivo, proto je dobré být s jeho konzumací trochu opatrnější a nepít ho jako limonádu. Pro muže se doporučuje nepřekračovat dávku půl litru denně, u žen je to asi 3 dl.

Jak poznáte dobrý burčák?

Až si budete burčák kupovat, snažte se ho vnímat všemi smysly. Prohlédněte si jeho barvu, přivoňte si k němu a také si ho poslechněte. Jaké by měl mít vlastnosti?

Zbarvení: mléčně smetanové až okrové, max. jen mírně nahnědlé

Vůně: lehce kvasinková a hroznová, je cítit po odrůdě (je možné lehce vnímat i droždí, pocházející z kvasinek)

Chuť: příjemně sladká, v pozadí s kyselinou

„Dynamika“ burčáku: měl by tzv. prskat (kvašení), jsou v něm pozorovatelné drobné perličky (uvolňování oxidu uhličitého), které ukazují, že je živý

Co by vás na burčáku naopak mělo odradit?

Znatelně nahnědlá barva, nepříjemný zápach (hniloba a zatuchlina) a výrazná alkoholická chuť, v níž převládá kyselina. Burčák se stále vyvíjí a mění se doslova každým okamžikem. Většina negativních vlastností tak pramení z toho, že je nesprávně uchováván, tedy v teple, na slunci, nebo jen neúměrně dlouho, a je proto prokvašený až příliš. Burčák navíc nikdy nesmí být ředěný vodou!

Burčák od silnice?

Burčáku příliš nesvědčí vystavování horkým teplotám. Proto postupujte s rozvahou při jeho koupi u stánků u hlavních silničních tahů. Nicméně i přesto můžete u silnice pořídit dobrý burčák, na kterém si pochutnáte. Sledujte jeho vlastnosti, které jsou zmíněny výše, nebo jej před nákupem jednoduše ochutnejte. A pokud si nejste jistí jeho kvalitou, raději si pro něj zajeďte do vinotéky nebo přímo k vinaři, pokud máte cestu kolem.

Z jakých odrůd se burčák vyrábí?

První burčáky, které od srpna tak netrpělivě vyhlížíte, pochází z raných odrůd. Z bílých se jedná např. o Müller Thurgau, který patří mezi naše tradiční a stále populární odrůdy nejen pro výrobu burčáku, Muškát moravský a Veltlínské červené rané, z červených zase to Modrý Portugal, Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe. Z těchto raných odrůd se také většinou vyrábí Svatomartinské víno. V září a v polovině října dozrávají další odrůdy (např. Chardonnay a Veltlínské zelené), na přelomu října a listopadu ještě Ryzlink vlašský či rýnský.

Není jen bílý a červený…

Osvědčenou klasikou jsou burčáky bílé, ale vinaři a vinotéky často nabízejí také červený, případně růžový burčák. Nicméně burčák můžeme rozdělit také podle fáze kvašení, ve které se stáčí a prodává. Jedná se o:

Sladký burčák – ze začátku kvašení

Burčák ve varu – nejspíše nejchutnější stadium nápoje

Řezák neboli zlomený burčák – v něm už převládají kyseliny nad cukrem

Tzv. mydliňák – téměř všechen cukr prokvasil na alkohol

Skladování burčáku se nebojte

Základem je koupit si množství nápoje, které vypijete ideálně do druhého dne. Jak již bylo zmíněno, burčák neustále pracuje a na svém „vrcholu“ je jen několik hodin. Záleží tedy, v jaké fázi kvašení si ho koupíte. Pokud je to na jeho začátku, je burčák pitelný zhruba tři dny od zakoupení. Je ovšem třeba dát ho do lednice, nebo alespoň do chladného sklepa. Nižší teplota logicky zpomaluje proces kvašení. Nejspíše jste burčák pořídili v plastové lahvi, která je pro nápoj optimální, protože u ní můžete jednoduše nechat povolený závit (případně propíchnout víčko), což je při skladování burčáku zcela zásadní. Jinak by mohl uvolňující se oxid uhličitý způsobit přetlak v lahvi, který vás může při otevření nepříjemně osprchovat, nebo v horším případě láhev roztrhnout a „vymalovat" vám okolní stěny. Více informací najdete na www.vinazmoravyvinazcech.cz.

Video se připravuje ...

Autor: AK