Ikonická jídla ze seriálu Přátelé: Vzpomínáte na Rossův sendvič, Joeyho bagetu nebo Rachelino trifle?

1. listopadu 2023 • 00:15

Kultovní komediální seriál Přátelé, který se i po letech těší obrovské popularitě, popisuje nejen radosti a strasti partičky přátel žijících v New Yorku, ale je i krásným důkazem toho, že jídlo je jedním z pilířů lidské pospolitosti. Ve vedlejší nebo někdy i hlavní roli se jídlo objevuje ve spoustě seriálových scén a některé speciality připravované seriálovými postavami se staly nezapomenutelnými. Pojďte s námi zavzpomínat na některé z nich.

Joeyho pizza

Přátelé a pizza jsou dvě věci, které člověku vždy zpříjemní den. Není divu, že se pizza objevovala v seriálu pravidelně, v každé druhé epizodě a většinou v rukou velkého milovníka jídla Joeyho. Ten měl k newyorské pizze až obsedantní vztah a každý fanoušek Přátel jistě ví, že 'The Joey Special' je ten nejlepší druh pizzy, protože jsou to dvě pizzy. 

Video se připravuje ...

Joeyho bageta s masovými koulemi

Bageta s masovými koulemi Bageta s masovými koulemi • Autor: iStock

Joey Tribbiani je trochu prostoduchý, ale dobromyslný sukničkář, který je natolik posedlý jídlem, že se o něj nikdy a s nikým nedělí. Obzvlášť miloval bagety plněné masovými koulemi. Recept je velmi jednoduchý. Rozkrojená bageta se naplní pečenými kuličkami z mletého hovězího masa, přidá se omáčka marinara z rajčat, česneku, bylinek a cibule a nastrouhaný sýr mozzarella a vše se nechá zapéct pod grilem nebo v rozpálené troubě, dokud se sýr nerozpustí a nezačne zlátnout.

Rossův sendvič

Na sendvič, který se díky seriálu Přátelé stal jedním z nejslavnějších na světě, se můžete podívat v 9. díle 5. řady, který má příznačný název: „Ten s Rossovým sendvičem“. Monica v něm vyrábí ten nejlepší sendvič z pečeného krocaního masa zbylého ze Dne díkůvzdání, který se v USA slaví vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu. Tajemstvím výjimečné chuti sendviče je zlepšovák, kterému Ross říká zvlhčovač – prostřední plátek chleba se totiž namočí do omáčky z masa. Ross o sendviči později prohlásil, že to byla jediná dobrá věc v jeho životě, a jen těžko mu lze vyčítat, že se přestal ovládat, když zjistil, že mu jeho sendvič snědl kolega Donald, a že část z něj navíc vyhodil!

Ačkoli recept na přípravu Rossova sendviče nikdy nebyl v seriálu prozrazen, vyšel později v oficiální kuchařce Přátelé od Amandy Lee. Příprava je velmi jednoduchá. Plátek sendvičového chleba potřete majonézou, přidejte list nebo dva hlávkového salátu, pak několik plátků pečeného krocaního (nebo krůtího) masa a nakrájené nádivky z kukuřičného chleba. Druhý plátek chleba namočte z obou stran v omáčce, která se podává k pečenému krocanovi (je podobná naší UHO), a položte ho na nádivku. Přidejte opět hlávkový salát, plátky masa, brusinkovou omáčku, pár plátků nakrájené nádivky a třetí plátek chleba a vše spíchněte špejlí, aby sendvič držel pohromadě.

 

Trifle podle Rachel

V jedné z epizod seriálu Monica pověřila Rachel úkolem připravit dezert na slavnostní večeři ke Dni díkůvzdání. Rachel je trochu ztřeštěná a není schopná držet se receptu od začátku až do konce. Jenže chce dokázat svým přátelům, že to zvládne. Skoro se jí to povede, vše se ale zvrtne ve chvíli, kdy se dvě stránky kuchařky, podle které Rachel dezert připravuje, slepí dohromady. Rachel tak nevědomky spojí dohromady recept na vrstvený sladký dezert trifle, který se skládá z piškotů, ovoce, pudinku a šlehačky, a slaný pastýřský koláč z mletého masa zapečeného s bramborovou kaší.

Anglický dezert Trifle Anglický dezert Trifle • Autor: iStock

Výsledkem je dezert, který tvoří vrstva piškotů, džemu, pudinku, malin, opět vrstva piškotů, dále vrstva restovaného mletého hovězího masa s hráškem a cibulí, vrstva pudinku a nakrájených banánů a to vše je zakončeno šlehačkou. Šílená kombinace, kterou se Rachelini přátelé snažili pozřít, ale moc jim to nešlo. Ross dokonce prohlásil, že chutná jako nohy. Nicméně Joey i v tomto případě prokázal svou nepřekonatelnou lásku k jídlu a jako jediný si na trifle od Rachel pochutnal.

Chandlerův a Rachelin ukradený cheesecake

Možná se vám v souvislosti s Přáteli vybaví ještě jeden slavný dezert, v tomto případě o dost chutnější - cheesecake, který Rachel s Chandlerem jedli dost osobitým způsobem, a to přímo ze země. A ještě k tomu kradený!  V jedenácté epizodě seriálu ochutná Chandler cheesecake určený pro souseda, který mu omylem doručili před dveře jeho bytu. Dá ochutnat i Rachel a oba se do dortu okamžitě zamilují. Ti dva se snaží odpoutat od své nové posedlosti tím, že zajdou na oběd do Mama's Little Bakery v Chicagu, kde cheesecake dělají. Když pak ale o pár dní později objeví před dveřmi souseda další cheesecake, neodolají a ukradnou ho. Jenže Rachel část dortu omylem upustí a pak jí spadne na zem i druhá část. A tak se s Chandlerem pustí do dortu přímo na zemi. Není divu, cheesecake totiž mnozí považují za nejdokonalejší moučník na zemi. Máte-li chuť, upečte si ho doma podle tohoto receptu:

Newyorský cheesecake Newyorský cheesecake • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 900 g plnotučného smetanového sýra
  • 225 g moučkového cukru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • 3 velká vejce a 1 žloutek
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dno kulaté dortové formy vyložte papírem na pečení.

2. Sušenky rozmixujte v robotu najemno a promíchejte je s rozpuštěným máslem. Hmotu vyklopte do dortové formy a upěchujte ji po celém dně a po okrajích do výšky asi 2 cm (dobře to jde dnem skleničky). Formu dejte do trouby a pečte 10 minut.

3. Mezitím v míse vyšlehejte smetanový sýr s cukrem. Přidejte zakysanou smetanu a kukuřičnou mouku a promíchejte. Po jednom zašlehejte všechna tři vejce, pak žloutek a vanilkový extrakt. Snažte se nešlehat při moc vysokých otáčkách, abyste do hmoty nevehnali příliš mnoho vzduchu, při pečení by mohla prasknout.

4. Směs nalijte na předpečený korpus ve formě, dejte zpátky do trouby a pečte asi 45 minut, dokud nezačne náplň lehce zlátnout, ale není ještě úplně pevná. Vypněte troubu, nechte dvířka pootevřená a cheesecake nechte takto úplně vychladnout.

Lasagne

Známý italský zapečený pokrm se v seriálu objevil několikrát. A v první řadě seriálu si dokonce zahrál hlavní roli. V díle nazvaném „Ten s tuctem lasagní“ Monica připravovala 12 pekáčků s lasagnemi pro svou tetičku Sylvii, jenže jí nikdo neřekl, že měly být vegetariánské. A tak se je poté snažila rozdat různým postavám, které se v díle objevily. A lasagne figurovaly i ve čtvrté řadě, ve které Monica přišla o falešný nehet během pečení quiche na matčin večírek a ta jí prozradila, že má v mrazáku zásobu lasagní pro případ, že by se Monice zase něco nepovedlo.

Video se připravuje ...
Autor: AK