Maso na houbách 10x jinak: Snadné recepty, které musíte zkusit | Magazín | Recepty.cz

Houbová omáčka s vepřovým i k luxusnímu steaku: 10 snadných receptů, které musíte zkusit

27. května 2019 • 00:00

Houby jsou v české kuchyni velmi oblíbené. Mezi houbovými recepty pak zcela jasně vedou houbové omáčky, které se dají připravit na mnoho způsobů i z nasušených hub a skvěle doplňují jakékoli druhy masa. Zkuste smetanovou omáčku ze sušených hříbků, vepřové na žampionech nebo omáčku k hovězímu steaku.

Pokud zrovna nemáte nasušené houby z loňské úrody, můžete sáhnout po celoročně dostupných žampionech. V poslední době se používá při přípravě houbové omáčky také hlíva ústřičná, která je navíc velmi zdravá. Použijete-li houby sušené, je vhodné je před použitím namočit do horké vody, aby změkly. Tu pak nevylévejte, ale použijte ji do omáčky. Můžete ji pak dochutit smetanou nebo nechat jen přírodní výpek, který lehce zahustíte jíškou. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Sušené houby v omáčkách

Když nejsou houby po ruce čerstvé, zkuste připravit omáčku ze sušených hub. Nejchutnější sušené houby jsou hřiby pravé, ryzce, křemenáče či bedly. Jednoduchá houbová omáčka se výborně hodí k vepřovému nebo kuřecímu masu, ale můžete ji smíchat jen tak s těstovinami. Vyměňte v receptu mléko nebo alespoň jeho část za smetanu a bude chutnat dokonale. Rychlá houbová omáčka ze sušených hub je hotová raz dva a ideální je jako příloha k hovězímu masu. Vepřové maso perfektně doprovodí houbovka ovoněná špetkou jalovce, s kysanou smetanou a bílým vínem.

Žampionová omáčka

Žampiony patří k nejoblíbenějším houbám. Bílé mají jemnější chuť, krémové žampiony s hnědými hlavičkami jsou výraznější a mají „houbovější“ aroma. Jedná se o houby s pevnou strukturou, snadno se nerozvaří, takže jsou vhodné k zapékání nebo delšímu dušení s masem. Jednoduchou žampionovou omáčku zvládne i začátečník. S dobře připraveným hovězím steakem s ní navíc uctíte nejednoho gurmeta. Dáváte-li přednost vepřovému masu, zkuste kuře s bůčkem na žampionech nebo voňavé vepřové plátky se žampiony.

Hlíva ústřičná jako zdravá pochoutka

Ještě před několika lety se o ní moc nevědělo, dnes patří mezi kuchaři k oblíbeným surovinám. Můžete ji zkombinovat s masem, rybou nebo ji zakomponovat do salátů. Je zdravá, nízkokalorická a výtečná. Slaninové vepřové plátky s hlívou připravíte z vepřové kotlety nebo kýty a anglické slaniny. Zázvor navíc dodá omáčce zajímavou, lehce pikantní chuť. Kotlety v omáčce s hlívou vás překvapí lehkým chuťovým podtónem rozmarýnu a tymiánu.

Houbovka z čerstvých hřibů i sezonních lišek

Houbové smetanové omáčky jsou pro většinu Čechů favoritem. Tradiční krémové omáčky se smetanou a pokrájenými čerstvými houbami jsou naprostou delikatesou. Kotlety s houbovou omáčkou s čerstvými hříbky, muškátovým vínem a hrubozrnnou hořčicí doplňte třeba bramborovými škubánky, a vykouzlete tak naprosto jedinečný oběd. Exkluzivní gurmánský zážitek vás čeká v podobě lišek na smetaně s knedlíkem se špetkou muškátového oříšku. Lišky jsou chuťově velmi výrazné, takže se hodí právě do jemných smetanových omáček.

Houbovka tvoří dokonalý pár s houskovým knedlíkem. Naučte se takový, co se vždycky povede, podle video návodu >>>

Autor: aši