Blíží se festival Restaurant Week: Nabídne steaky, sushi i jedlé zlato nebo lanýže
Podzimní ročník světového kulinářského festivalu potrvá téměř celý říjen a ponese opět podtitul Jídlo nezná hranic. Znovu tak můžete vyzkoušet chutě celého světa, aniž byste museli balit kufry, navíc ve špičkových restauracích a za skvělou cenu.
Světový festival Restaurant Week se v Praze už zabydlel a čtvrté kolo se tu uskuteční na podzim. Začíná 2. října a bude trvat o týden déle než minule, až do 27.října.
Uvařit jako v restauraci si můžete i doma. Třeba vepřovou panenku na slanině:
Stejně jako na jaře nabídne podzimní Restaurant Week zajímavé gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích. Vybrat z nich není úplně jednoduché, malým vodítkem vám ale mohou být vítězné restaurace v jednotlivých kategoriích, o kterých letos na jaře v anketě rozhodovali hosté festivalu. Do většiny z nich bude možné podívat se i nyní na podzim a s nákupem není dobré otálet, protože místa se rychle plní. Které restaurace si hosté oblíbili nejvíce?
Kdo bodoval na jaře?
Titul nejoblíbenější restaurace získala hotelová restaurace Alcron Restaurant. „Z hotelových restaurací mají návštěvníci v Čechách ještě stále velký respekt a vlastně se do nich bojí chodit. Myslí si, že když v nich nejsou ubytovaní, nemůžou tam vstoupit. Přitom je tomu naopak. Dveře jsou otevřené všem a hoteliéři by moc rádi přivítali i širokou veřejnost,” vysvětluje Anna Grosmanová alias Foodpioneer, úspěšná foodblogerka, která za akcí v Česku od počátku stojí. Hotelové restaurace mají podle ní obvykle perfektní servis, příjemné prostředí a velmi často nadprůměrnou gastronomií. To potvrzuje i ocenění za nejlepší obsluhu, které získala hotelová restaurace The Artisan hotelu Marriott.
Celkové vítězství jarního Restaurant Weeku si odnesla finediningová restaurace Apelace 21, druhé místo získal BLUE WAGON. Obě restaurace zaujaly velmi kvalitním provedením, špičkovým servisem, ale také útulným a nevtíravým prostředím. Třetí skončila restaurace Brick´s, která mimochodem získala i titul za nejlepší předkrm. Restaurace, jako jsou tyto, své zákazníky rádi překvapují něčím navíc. Například maličkostmi ve formě amuse-bouche (maličký předkrm, který má navnadit chuťové pohárky), které budou podniky označené hvězdičkou nabízet jako přidanou hodnotu v rámci vybraného menu. Hosté festivalu tak budou mít exkluzivní možnost zažít ještě bohatší gastronomický zážitek a objevit nové chutě i dovednosti šéfkuchařů, kteří své umění povýšili na prémiovou úroveň.
Vítězové jarního ročníku Restaurant Weeku:
Kategorie | Vítěz |
---|---|
První místo celkově | Apelace 21 |
Druhé místo celkově | BLUE WAGON |
Třetí místo celkově | Brick's |
Nejlepší předkrm | Brick's |
Nejlepší hlavní chod | Next Door by Imperial (Zdeněk Pohlreich) |
Nejlepší dezert | BISUTORO |
Nejpříjemnější atmosféra | ZEM Prague |
Nejlepší obsluha | The Artisan |
Nejoblíbenější restaurace | Alcron Restaurant |
Nejlepší debut | BISUTORO |
Luxusní menu za ještě lepší cenu
Pořadatelé slibují, že podzimní ročník festivalu bude ještě bohatší. Počet zapojených restaurací je oproti minulému ročníku, kdy jich bylo 43, ještě vyšší, rekordních 55. A letos se poprvé připojí k Praze i několik podniků v Brně. Příznivci festivalu totiž o zapojení moravské metropole velice stáli. Těšit se můžete například na mongolskou restauraci Arslan Buuz nebo mexickou Hermanos. U všech podniků zůstává to, co si zákazníci oblíbili možná nejvíce, a to je poměr cena/výkon, který je při objednávkách jednoznačně výhodný. Princip je stejný jako na jaře: speciální menu, které restauratéři k této akci připraví a které si hosté mohou předem prohlédnout na webu, bude mít dvě cenové kategorie, jedna za 790 korun na osobu, druhá za 490.
Vyberou si i vegetariáni nebo vegani
Stále platí, že účastníci si můžou na webu vybírat z různých menu, která obsahují předkrmy, hlavní chody a dezerty, a to většinou i ve vegetariánské, někdy dokonce ve veganské verzi. Ukázky některých připravovaných jídel nebo i celých menu najdete ve fotogalerii v úvodu článku. Všechny restaurace budou připravovat to nejlepší, co jejich kuchyně nabízí, tak aby si návštěvníci užili nezapomenutelný gastronomický zážitek. Rezervace se uzavírají den předem, aby restaurace mohla v klidu nakoupit přímo na počet rezervací.
Příležitost objevit skvělé nové podniky
V Praze se můžete těšit na známé fine diningové restaurace nabízející menu na 790 korun, objevit můžete ale také méně známé podniky nabízející levnější menu za 490 korun, a k tomu nečekané zážitky. Zajímavé bude podívat se do etnických restaurací připravujících ukrajinské, japonské, nebo halal jídlo. Poznat kulturu můžete také například v gruzínském Samefo nebo Vazi. V obou restauracích totiž každý pátek pořádají ve večerních hodinách tradiční gruzínské taneční vystoupení, které určitě stojí za zhlédnutí. Kdo volí fine diningové restaurace, toho určitě potěší zapojení podniku Dejvická 34, který se pyšní michelinským Bib Gourmand. Menu zde reprezentuje italskou kuchyni šéfkuchaře Tomáše Černého, který se zaměřuje na jednoduchá, ale kvalitní jídla inspirovaná středomořskou kuchyní. Čokoládové crème brulée s kokosovou šlehačkou a jedlým 22 karátovým zlatem - dovedete si představit ještě něco výstřednějšího než jíst zlato? Další úžasné menu najdete například v River Smokes Club. Tady můžete ochutnat pokrmy připravené metodou uzení, což dodává jejich chuti výraznou hloubku. Jen si představte to složení dezertu: čokoládové brownies se smoukovanými třešněmi, slaným karamelem, malinovým gelem a slaninovou solí. Není to bomba?
Mezi podniky nechybí ani asijské restaurace, které jsou obvykle oblíbené zejména kvůli rybím pokrmům a sushi. Na jaře bodovalo například japonské Bisutoro. Oblíbené jsou i tradiční vietnamské Nhà hai hành a Teplá kačka, nebo Imperial Sushi. „Prostřednictvím našich restaurací se ale můžete podívat opravdu po celém světě. Itálii reprezentují například pobočky La Bottega, do Francie se podíváte v Bílé krávě, máme indické, americké i argentinské menu. Samozřejmě nezapomínáme ani na to české, ochutnáte ho V Zahradě nebo hotelové restauraci The Artisan oceněné v minulém ročníku za nejlepší obsluhu,” láká k návštěvě Anna Grosmanová
Nechybí ani dobré pití a soutěž
Partnerem festivalu jsou společnosti Martini a Kinley, které přinášejí festivalový koktejl Martini Fiero a letos bude možnost ochutnat také jeho nealkoholickou variantu, Martini Vibrante. Dostanete ho k menu ve všech restauracích zdarma.
Dalším novým partnerem je společnost Lipton. Ve vybraných restauracích si budete moct předem zakoupit speciální sezónní čaj, který následně dostanete při návštěvě restaurace.
Novým partnerem festivalu je společnost CK Blue Style. Každý, kdo se v restauraci vyfotí, dá fotku na sociální sítě a označí na nich Restaurant week a profil restaurace, se dostane do soutěže o osmidenní pobyt ultra all inclusive v pětihvězdičkovém hotelu u moře v Turecku.
Restaurant week stejně jako jeho další edice na celém světě navazuje na předchozí úspěšné ročníky. Poprvé otevřel své labužnické brány v roce 1992 a od té doby ho obvykle dvakrát ročně pořádají v New Yorku, Chicagu, Londýně a dalších evropských městech, včetně Polska, kde tato myšlenka vznikla. Více informací o festivalu Restaurant Week a seznam všech zúčastněných restaurací najdete na oficiálních stránkách www.restaurant-week.cz.