Dovolenkové sladkosti podle Josefa Maršálka: Víte, co je portokalopita, torta Caprese nebo čupavci?
V pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize každé nedělní ráno, se tentokrát pekly sladkosti z oblíbených dovolenkových destinací - Řecka, Itálie a Chorvatska. Populární cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou připravili řecký pomerančový koláč, italský čokoládový dort s mandlemi a chorvatské medové kostky v čokoládě s kokosem.
Jako první se připravovala portokalopita – řecký pomerančový koláč s jogurtem přelitý sladkým pomerančovým sirupem. Pomeranče dodají koláči svěžest a cukr zajistí, aby koláč nevysychal, a také působí jako konzervant. Díky tomu portokalopita po pár dnech v horkém počasí nezplesniví. Podle originálního receptu se tento koláč připravuje z filo těsta, které se rozdrobí a vmíchá do pomerančového krému. Josef Maršálek zvolil jednodušší verzi z litého těsta s mandlovou moučkou.
Jako na letní dovolené se můžete cítit i díky italskému tiramisu>>>
Řecký pomerančový koláč portokalopita
Co budete potřebovat:
- 150 g mandlí
- 150 g hrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 100 g olivového oleje
- 12 g prášku do pečiva
- 4 g soli
- 4 vejce velikosti M
- 80 g medu
- 300 g bílého jogurtu
Na sirup:
- 2 pomeranče
- 150 g krupicového cukru
- 300 g pomerančového fresh džusu
- 1 celou skořici
- 2 bobkové listy
Postup:
1. Nejprve rozemelte mandle najemno. Do mísy nasypte hrubou mouku, přidejte cukr, mleté mandle, olivový olej, sůl, prášek do pečiva, vejce, med a bílý jogurt. Vše promíchejte, až vznikne hladké těsto.
2. Pekáček vymažte olejem a vyložte papírem na pečení. Nalijte do něj připravené těsto (měla by ho být vyšší vrstva) a povrch uhlaďte. Pekáček dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte na program horkovzduch 25-30 minut. Zda je koláč upečený, vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu. Po vytažení musí zůstat suchá a čistá.
3. Mezitím si připravte sirup. Z omytých pomerančů okrájejte kůru (pokud možno bez bílé části) a dejte ji do hrnce. Z pomerančů pak oloupejte zbylou slupku a vyřízněte z nich nožem jednotlivé segmenty (bez blanek), které použijete na závěrečné ozdobení. Ke kůře v hrnci přidejte zbytky pomerančů, cukr, čerstvý pomerančový džus, skořici a bobkový list a vše svařte na sirup.
4. Upečený koláč vyndejte z trouby a nalijte na něj přes cedník horký sirup. Je důležité nalévat horký sirup na horký korpus, aby se do něj dobře vsákl. Počkejte, až koláč vychladne a sirup se vsákne dovnitř, a pak ho ozdobte dílky pomerančů a případně ještě šlehačkou.
Italská torta Caprese s pošírovanými hruškami
Koláč z ostrova Capri se připravuje z třené hmoty, a protože neobsahuje žádnou mouku, je přirozeně bezlepkový. Naopak je plný čokolády a krásně šťavnatý. Důležité je vyndat všechny suroviny na třenou hmotu včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu, a dort péct pomalu.
Co budete potřebovat:
Na třenou hmotu:
- 170 g hořké čokolády
- 170 g másla
- 170 g krupicového cukru
- 85 g mandlové mouky
- 85 g mouky z lískových ořechů
- 30 g kukuřičného škrobu
- 5 vajec velikosti M
- 20 g kakaa
- 5 g prášku do pečiva
- 4 g soli
- 2 g mleté skořice
Na pošírované hrušky:
- 4 - 5 čerstvých hrušek
- 65 g krupicového cukru
- 1 limetku
- 1 vanilkový lusk
- 500 ml suchého bílého vína
Kromě toho:
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Čokoládu rozlámejte na kousky a rozpusťte v horké vodní lázni. V míse utřete máslo s cukrem, nejlépe v robotu. Přidejte rozpuštěnou, ale ne příliš horkou čokoládu a znovu krátce utřete dohladka. Přidejte mouku z mandlí a lískových ořechů, kukuřičný škrob, vejce, kakao, prášek do pečiva, sůl a skořici a umíchejte hladké těsto.
2. Dno kulaté dortové formy vyložte papírem na pečení, nalijte do ní těsto a rozetřete ho ke krajům. Formu dejte do trouby vyhřáté na 160-170 °C a pečte 20-25 minut. Těsto pak vyzkoušejte špejlí, torta nemusí být po vytažení úplně suchá, může zůstat lehce lepkavá jako brownies.
3. Mezitím připravte hrušky pošírované v bílém víně. Hrušky oloupejte a celé je vložte do hrnce. Přidejte cukr, limetku rozkrojenou na čtvrtky, podélně rozříznutý vanilkový lusk a víno. Hladinu zakryjte papírem na pečení a zahřívejte na velmi mírném plameni asi 50 minut. Hrušky se nesmí vařit, jen pošírovat pod bodem varu.
4. Upečený korpus opatrně vyndejte z formy a dejte na talíř. Ozdobte ho pošírovanými hruškami, které jste rozkrojili na půlky a vyndali z nich jádřinec, a na závěr koláč pocukrujte.
Chorvatští čupavci
Kostky, jejiž název v překladu zní huňáči, jsou z jednoduchého litého těsta a obalené v čokoládě s kokosem. Tak trochu připomínají australský dezert Lamington. Josef Maršálek doporučuje upéct rovnou dvojitou dávku, protože čupavci jsou strašně dobří.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 180 g krupicového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 2 g soli
- 12 g prášku do pečiva
- 200 g mléka
- 50 g medu
- 1 vejce velikosti M
- 50 g oleje
Na polevu:
- 250 g másla
- 200 g mléka
- 220 g krupicového cukru
- 50 g kakaa
- 2 g mleté skořice
Na dokončení:
- 300 g strouhaného kokosu
Postup:
1. Do mísy nasypte mouku, přidejte krupicový a vanilkový cukr, sůl a prášek do pečiva a zamíchejte. Přidejte mléko, med, vejce a olej a umíchejte dohladka (nešlehejte).
2. Středně velký pekáček vymažte olejem a vyložte papírem na pečení. Nalijte do něj připravené těsto a rozetřete ho pečlivě až ke krajům. Pekáček dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 30 minut. Propečení těsta vyzkoušejte špejlí.
3. Mezitím připravte polevu. V rendlíku nechte povolit celou kostku másla. Když je částečně rozpuštěné, přidejte mléko, krupicový cukr, kakao a skořici. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a krátce provařte. Zhoustlou polevu odstavte z plotny.
4. Upečený korpus nechte vychladnout, pak ho přendejte z pekáčku na prkénko a odkrojte z něj hrany. Korpus poté nakrájejte na stejně velké kostky. Namočte je celé do připravené polevy, nechte krátce odkapat na mřížce a pak obalte v kokosu.