Dovolenkové sladkosti podle Josefa Maršálka: Víte, co je portokalopita, torta Caprese nebo čupavci?

13. června 2023 • 00:00

V pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize každé nedělní ráno, se tentokrát pekly sladkosti z oblíbených dovolenkových destinací - Řecka, Itálie a Chorvatska. Populární cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou připravili řecký pomerančový koláč, italský čokoládový dort s mandlemi a chorvatské medové kostky v čokoládě s kokosem. 

Jako první se připravovala portokalopita – řecký pomerančový koláč s jogurtem přelitý sladkým pomerančovým sirupem. Pomeranče dodají koláči svěžest a cukr zajistí, aby koláč nevysychal, a také působí jako konzervant. Díky tomu portokalopita po pár dnech v horkém počasí nezplesniví. Podle originálního receptu se tento koláč připravuje z filo těsta, které se rozdrobí a vmíchá do pomerančového krému. Josef Maršálek zvolil jednodušší verzi z litého těsta s mandlovou moučkou.

Jako na letní dovolené se můžete cítit i díky italskému tiramisu>>>

Video se připravuje ...

Řecký pomerančový koláč portokalopita  

Řecký koláč portokalopita Řecký koláč portokalopita • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

  • 150 g mandlí
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g olivového oleje
  • 12 g prášku do pečiva
  • 4 g soli
  • 4 vejce velikosti M
  • 80 g medu
  • 300 g bílého jogurtu

Na sirup:

  • 2 pomeranče
  • 150 g krupicového cukru
  • 300 g pomerančového fresh džusu
  • 1 celou skořici
  • 2 bobkové listy

Postup: 

1. Nejprve rozemelte mandle najemno. Do mísy nasypte hrubou mouku, přidejte cukr, mleté mandle, olivový olej, sůl, prášek do pečiva, vejce, med a bílý jogurt. Vše promíchejte, až vznikne hladké těsto.

2. Pekáček vymažte olejem a vyložte papírem na pečení. Nalijte do něj připravené těsto (měla by ho být vyšší vrstva) a povrch uhlaďte. Pekáček dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte na program horkovzduch 25-30 minut. Zda je koláč upečený, vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu. Po vytažení musí zůstat suchá a čistá.

3. Mezitím si připravte sirup. Z omytých pomerančů okrájejte kůru (pokud možno bez bílé části) a dejte ji do hrnce. Z pomerančů pak oloupejte zbylou slupku a vyřízněte z nich nožem jednotlivé segmenty (bez blanek), které použijete na závěrečné ozdobení. Ke kůře v hrnci přidejte zbytky pomerančů, cukr, čerstvý pomerančový džus, skořici a bobkový list a vše svařte na sirup.

4. Upečený koláč vyndejte z trouby a nalijte na něj přes cedník horký sirup. Je důležité nalévat horký sirup na horký korpus, aby se do něj dobře vsákl. Počkejte, až koláč vychladne a sirup se vsákne dovnitř, a pak ho ozdobte dílky pomerančů a případně ještě šlehačkou.  

Italská torta Caprese s pošírovanými hruškami

Koláč z ostrova Capri se připravuje z třené hmoty, a protože neobsahuje žádnou mouku, je přirozeně bezlepkový. Naopak je plný čokolády a krásně šťavnatý. Důležité je vyndat všechny suroviny na třenou hmotu včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu, a dort péct pomalu.  

Italská torta Caprese Italská torta Caprese • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

Na třenou hmotu:

  • 170 g hořké čokolády
  • 170 g másla
  • 170 g krupicového cukru
  • 85 g mandlové mouky
  • 85 g mouky z lískových ořechů
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 5 vajec velikosti M
  • 20 g kakaa
  • 5 g prášku do pečiva
  • 4 g soli
  • 2 g mleté skořice

Na pošírované hrušky:

  • 4 - 5 čerstvých hrušek
  • 65 g krupicového cukru
  • 1 limetku
  • 1 vanilkový lusk
  • 500 ml suchého bílého vína

Kromě toho:

  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Čokoládu rozlámejte na kousky a rozpusťte v horké vodní lázni. V míse utřete máslo s cukrem, nejlépe v robotu. Přidejte rozpuštěnou, ale ne příliš horkou čokoládu a znovu krátce utřete dohladka. Přidejte mouku z mandlí a lískových ořechů, kukuřičný škrob, vejce, kakao, prášek do pečiva, sůl a skořici a umíchejte hladké těsto.

2. Dno kulaté dortové formy vyložte papírem na pečení, nalijte do ní těsto a rozetřete ho ke krajům. Formu dejte do trouby vyhřáté na 160-170 °C a pečte 20-25 minut. Těsto pak vyzkoušejte špejlí, torta nemusí být po vytažení úplně suchá, může zůstat lehce lepkavá jako brownies.

3. Mezitím připravte hrušky pošírované v bílém víně. Hrušky oloupejte a celé je vložte do hrnce. Přidejte cukr, limetku rozkrojenou na čtvrtky, podélně rozříznutý vanilkový lusk a víno. Hladinu zakryjte papírem na pečení a zahřívejte na velmi mírném plameni asi 50 minut. Hrušky se nesmí vařit, jen pošírovat pod bodem varu.

4. Upečený korpus opatrně vyndejte z formy a dejte na talíř. Ozdobte ho pošírovanými hruškami, které jste rozkrojili na půlky a vyndali z nich jádřinec, a na závěr koláč pocukrujte.  

Chorvatští čupavci

Čupavci Čupavci • Autor: Česká televize

Kostky, jejiž název v překladu zní huňáči, jsou z jednoduchého litého těsta a obalené v čokoládě s kokosem. Tak trochu připomínají australský dezert Lamington. Josef Maršálek doporučuje upéct rovnou dvojitou dávku, protože čupavci jsou strašně dobří. 

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 g soli
  • 12 g prášku do pečiva
  • 200 g mléka
  • 50 g medu
  • 1 vejce velikosti M
  • 50 g oleje

Na polevu:

  • 250 g másla
  • 200 g mléka
  • 220 g krupicového cukru
  • 50 g kakaa
  • 2 g mleté skořice

Na dokončení:

  • 300 g strouhaného kokosu

Postup:

1. Do mísy nasypte mouku, přidejte krupicový a vanilkový cukr, sůl a prášek do pečiva a zamíchejte. Přidejte mléko, med, vejce a olej a umíchejte dohladka (nešlehejte).

2. Středně velký pekáček vymažte olejem a vyložte papírem na pečení. Nalijte do něj připravené těsto a rozetřete ho pečlivě až ke krajům. Pekáček dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 30 minut. Propečení těsta vyzkoušejte špejlí.

3. Mezitím připravte polevu. V rendlíku nechte povolit celou kostku másla. Když je částečně rozpuštěné, přidejte mléko, krupicový cukr, kakao a skořici. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a krátce provařte. Zhoustlou polevu odstavte z plotny.

4. Upečený korpus nechte vychladnout, pak ho přendejte z pekáčku na prkénko a odkrojte z něj hrany. Korpus poté nakrájejte na stejně velké kostky. Namočte je celé do připravené polevy, nechte krátce odkapat na mřížce a pak obalte v kokosu.

Autor: AK