Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady

Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady • Autor: Skrz.cz s.r.o.
27. června 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Jestli jste zatím poznali z turecké kuchyně jen kebab ze stánku, je na čase do vyhledávače naťukat Turecko dovolená a vyrazit tuto zemi ochutnat. Místní kuchyně je totiž tak oblíbená, že její prvky najdete i v balkánských zemích a některá jídla se dokonce dostala až k nám.

Svačinka i hlavní chod aneb gözleme

Všechny možné druhy náplní se s radostí stanou vnitřkem těchto křehkých placiček. Na těsto vám stačí jenom hladká mouka (400 ml), voda (160 ml) a sůl.

  • Z mouky a vody vytvořte těsto, které poté přikryjte a nechte ho cca 15–30 minut odpočinout.
  • Mezitím si připravte náplň. Může to být mleté maso s kořením a protlakem, zelenina na másle s bylinkami nebo klidně trhané kuřecí s kari.
  • Z těsta poté vytvarujte větší kuličky a postupně z nich tvarujte placičky, které rozválíte. Přidejte náplň a zaklopte druhou stranou placky.
  • Dobře uzavřené je pak osmahněte dozlatova na oleji, dokud se na nich nevytvoří malé puchýřky.

Lahodná musaka, co zahřeje na těle i na duši

Musaku zná asi každý a kdo ne, měl by to honem napravit. Připomíná lasagne a jde o výborné, hřejivé jídlo, které vás příjemně zasytí. Do nákupního seznamu si pro přípravu téhle lahůdky připište následující ingredience:

  • Mleté maso (ideálně hovězí), lilek, brambory, smetanu ke šlehání, parmezán, mléko, červené víno, skořici, římský kmín, oregáno, pepř, sůl, plechovku drcených rajčat, hladkou mouku, muškátový oříšek a cibuli.

Zní to trochu složitě? Žádný strach. Máme pro vás recept

  • Na olivovém oleji osmahněte cibulku a přidejte mleté maso. Nekolik minut jej opékejte a poté k němu přihoďte koření a prolisovaný česnek. Jakmile nám pod nos zavane první vůně, přidejte rajčata a podlijte směs vínem. Základ poté jen nechte líně na mírném plameni probublávat.
  • Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C, kam poté vložte na plátky nakrájený lilek. Ten v troubě nechte lenošit zhruba 20 minut. V tomto čase si na plátky nakrájejte také brambory (cca 3 mm).
  • Tady již přichází stavební část. Do olejem promazaného pekáčku začněte vrstvit všechny složky pokrmu. Brambory, masová směs, lilek. A tak pořád dokola. Horní vrstva by měla končit bramborami. Hotový výtvor přiklopte poklicí nebo alobalem a pečte cca 45 minut na 170 °C.
  • Mezitím si připravte bešamel, který po 45 minutách pečení musaky vlijte na její horní vrstvu. Následuje dalších 20 minut v troubě, bez příklopu, tentokrát ji ale vytahněte až na 200 °C. Tím získáte krásně zlatavý povrch. Před servírováním doporučujeme musaku ještě nechat 5 minut odpočinout.