Dovolená na talíři: Vydejte se za chutěmi prosluněné Itálie

2. července 2023 • 00:00

Recepty italské kuchyně patří mezi ty nejoblíbenější po celém světě. Pusťte se do přípravy těch nejlepších italských specialit. S báječnou polévkou minestrone, chřestovým rizotem nebo pizzou Margheritou se ocitnete na skok ve slunné Itálii.

Italská kuchyně patří mezi ty nejstarší, navíc je tak oblíbená, že se rozšířila do všech světových kontinentů. Itálie je proslulá surovinami, jako jsou těstoviny, rýže, papriky, rajčata, cukety, lilky nebo artyčoky. Ze sýrů v italských jídlech najdete především parmazán a ricottu. Uzeninám dominuje prosciutto nebo mortadela. Při přípravě pokrmů bývá hojně využíván olivový olej, česnek nebo bazalka.

Tradiční italské lasagne podle profesionálů >>>

Video se připravuje ...

Papriková frittata

Papriková frittata Papriková frittata • Autor: iStock.com

Vyzkoušejte italskou variantu omelety z vajec, cibule, paprik a petrželky, která vás skvěle zasytí nejen po ránu. Papriková frittata chutná skvěle i studená, když zbude, přijde vhod třeba ke svačině.      

Italské polévky

Pappa al pomodoro Pappa al pomodoro • Autor: iStock.com

Italská orzo polévka s bazalkovými knedlíčky vás ohromí. Orzo těstoviny seženete téměř v každém obchodě. Do polévky se přidává i cibule, mrkev, rajčata, hrášek a petržel. Pappa al pomodoro je název toskánské polévky z rajčat, která je ochucená bazalkou a podává se nejčastěji s plátky pečiva. Tradiční a sytá, to je minestrone. V této polévce najdete všechny báječné suroviny, které jsou pro Itálii typické.  

Těstoviny

Naprosto jedinečné jsou plněné ravioly s ricottou, parmazánem a muškátovým oříškem.  Naprosto jedinečné jsou plněné ravioly s ricottou, parmazánem a muškátovým oříškem.  • Autor: istock.com

Těstoviny všeho druhu k Itálii neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte špagety alla carbonara, tato dokonalá kombinace vajec, slaniny a těstovin se rozšířila a zdomácněla po celém světě. Když vás tlačí čas, pusťte se do rychlých penne s rajčaty, rukolou a mozzarellou, které jsou hotové za pár minut. Ozdobit je můžete piniovými oříšky nebo slunečnicovými semínky. Zaručeně si zamilujete i tagliatelle s žampiony a smetanovou omáčkou plnou cibule, česneku a špenátu. Na závěr sáhněte po parmazánu. Naprosto jedinečné jsou plněné ravioly s ricottou, parmazánem a muškátovým oříškem. 

Risotto s chřestem

Vyzkoušejte risotto s chřestem a přesvědčte se, že už nikdy nebudete chtít jiné. Vyzkoušejte risotto s chřestem a přesvědčte se, že už nikdy nebudete chtít jiné. • Autor: iStock

Vyzkoušejte risotto s chřestem a přesvědčte se, že už nikdy nebudete chtít jiné. Krémová konzistence pravého risotta po italsku je zkrátka neodolatelná. Tato delikatesa se připravuje na zeleninovém vývaru, bílém víně a je doplněná o mladý zelený chřest a parmazán.  

Gnocchi se slaninou, sušenými rajčaty a parmazánem

Gnocchi se slaninou, sušenými rajčaty a parmazánem Gnocchi se slaninou, sušenými rajčaty a parmazánem • Autor: iStock.com

Gnocchci (čtěte ňoky) neboli po česku noky se dají připravovat všemožnými způsoby. Mohou být z mouky, brambor i krupice. Dnes jsou populární čerstvé noky, které jsou ve vroucí vodě připravené do tří minut. Vyzkoušejte třeba gnocchi se slaninou, sušenými rajčaty a parmazánem.  

Lasagne

Boloňské lasagne jsou klasika, kterou většina z nás miluje. Boloňské lasagne jsou klasika, kterou většina z nás miluje. • Autor: iStock

Tak trochu jiné těstoviny, to jsou lasagne, které mají svůj původ v Neapoli. Tradiční lasagne tvoří několik vrstev těstovinových plátů, které jsou pokryty bešamelovou omáčkou a masem. Fantazii a chutím se meze nekladou, proto v Itálii najdete nespočet verzí s ricottou, mozzarellou, špenátem nebo s žampiony.

Pizza

Za vyzkoušení rozhodně stojí boloňská pizza, na které nechybí žádná ze surovin oblíbené boloňské omáčky. Za vyzkoušení rozhodně stojí boloňská pizza, na které nechybí žádná ze surovin oblíbené boloňské omáčky. • Autor: F.O.O.D.

Pizza Margherita je základní druh pizzy, který nikdy neomrzí. Jednoduchou omáčku z rajčat doplňují plátky mozzarelly a lístky čerstvé voňavé bazalky. Za vyzkoušení rozhodně stojí boloňská pizza, na které nechybí žádná ze surovin oblíbené boloňské omáčky. Ozdobte ji ještě nakrájenou cibulí a petrželkou, a dosáhněte tak naprosté chuťové dokonalosti.  

Salát Caprese

Salát Caprese z různých druhů rajčat, mozzarelly a bazalky oceníte během letních teplých dní. Salát Caprese z různých druhů rajčat, mozzarelly a bazalky oceníte během letních teplých dní. • Autor: iStock

Salát Caprese z různých druhů rajčat, mozzarelly a bazalky oceníte během letních teplých dní. Na závěr salátek osolte a zakápněte olivovým olejem. Podle chuti můžete přidat i pár kaparů.        

Torta di spinaci

Torta di spinaci Torta di spinaci • Autor: iStock.com

Ochutnejte italskou delikatesu v podobě slaného koláče Torta di spinaci s náplní z listového špenátu, cibule, ricotty a parmázánu. Zamilujete si ho od prvního sousta. Originální koláč oceníte ke svačině nebo jako studený oběd či večeři.  

Tiramisu, nebo cannoli? Zkuste obojí!

Smažený dezert pochází ze Sicílie a jedná se o trubičky plněné jemným krémem z ricotty a pistáciemi či malinami. Smažený dezert pochází ze Sicílie a jedná se o trubičky plněné jemným krémem z ricotty a pistáciemi či malinami. • Autor: iStock

Tiramisu, dezert typický pro slunnou Itálii, se doslova rozplývá na jazyku. Cukrářské piškoty namočené v kávě a rumu jsou proložené směsí vaječných žloutků, cukru a famózního mascarpone. Navrchu je tiramisu zdobeno holandským kakaem. Specialitou italských cukrářů jsou cannoli s čokoládou. Tento smažený dezert pochází ze Sicílie a jedná se o trubičky plněné jemným krémem z ricotty a pistáciemi či malinami.

Tiramisu se dá připravit i bez vajec >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR