Dovolená na talíři: Španělská kuchyně si získala celý svět. Pozvete ji i k sobě domů

16. července 2023 • 00:00

Španělská kuchyně se těší velkému uznání po celém světě. Je plná výrazných chutí, jedinečných kombinací a lahodných pokrmů, které vás okamžitě přenesou na slunné pláže a do útulných uliček Španělska. Proč se však spokojit s pouhým snem o dovolené? Díky těmto poutavým receptům si můžete přinést kousek Španělska přímo k sobě domů.

Španělská kuchyně je považována za jednu z nejvýznamnějších a nejoblíbenějších kuchyní na světě. Je známá svou pestrou paletou chutí, které v sobě spojují přírodní produkty, koření a tradiční techniky vaření. Od horských oblastí severu až po slunné pláže na jihu Španělska, tato kuchyně nabízí pestrou škálu regionálních specialit. Od tradiční paelly po sladké churros, každý pokrm v sobě nese jedinečnou historii a příběh. Nyní je čas se ponořit do této lahodné kultury a vytvořit si vlastní Španělsko přímo ve vaší kuchyni.

Víte, jaké jsou nejlepší destinace na dovolenou pro letošní rok? >>>

Video se připravuje ...

Paella Valenciana

Paella Valenciana Paella Valenciana • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule (najemno nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané na plátky)
  • 2 rajčata (oloupaná a nakrájená)
  • 1 červená paprika (nakrájená na kousky)
  • 200 g kuřecího masa (nakrájeného na kousky)
  • 200 g králičího masa (nakrájeného na kousky)
  • 200 g španělské klobásy (nakrájené na plátky)
  • 400 g rýže (použijte rýži určenou na paellu)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička šafránu
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 200 g krevet (kdo má rád, přidá i mušle)
  • sůl a pepř podle chuti
  • citronové plátky a petrželka na ozdobu

Postup:

1. Na velké pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.

2. Přidejte rajčata a papriku a nechte vařit, až zelenina změkne.

3. Přidejte kuřecí a králičí maso, klobásu, rýži, papriku a šafrán. Osolte a opepřete podle chuti a promíchejte.

4. Zalijte vývarem a vařte při středním ohni asi 20 minut, dokud rýže nevsákne veškerou tekutinu.

5. Přidejte krevety a vařte dalších 5 minut, dokud nejsou hotové.

6. Podávejte ozdobené citronovými plátky a nasekanou petrželkou.

Gazpacho

Gazpacho Gazpacho • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 kg rajčat (oloupaných a nakrájených)
  • 1 okurka (oloupaná a nakrájená na kostičky)
  • 1 červená paprika (pokrájená)
  • 1 malá cibule (nakrájená na plátky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř podle chuti
  • krutony na ozdobu

Postup:

1. V míse smíchejte rajčata, okurku, papriku, cibuli a česnek.

2. Přidejte olivový olej a vinný ocet. Vše osolte a opepřete podle chuti.

3. Směs přendejte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Pokud je polévka moc hustá, přilijte trochu vody.

4. Polévku nechte minimálně hodinu vychladit v lednici a podávejte samotnou nebo ozdobenou krutony.

Tortilla Española

Tortilla Española Tortilla Española • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 brambory (oloupané a nakrájené na plátky)
  • 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • 6 vajec
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Brambory osolte a nechte je lehce odstát, aby se uvolnila voda.

2. Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte brambory a cibuli dozlatova.

3. Ve velké míse rozšlehejte vejce, osolte a opepřete.

4. Přidejte osmažené brambory a cibuli a promíchejte.

5. Na pánvi zahřejte trochu oleje a vylijte bramborovou směs na pánev. Vše urovnejte.

6. Pečte při středním ohni asi 5 minut, dokud se spodní část tortilly nezatáhne.

7. Poté tortillu otočte pomocí talíře a pečte dalších 5 minut, dokud nezhnědne.

8. Servírujte jako placku nebo nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.

Patatas Bravas

Patatas Bravas Patatas Bravas • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce majonézy

Postup:

1. Brambory osolte a nechte je chvíli odstát.

2. Na plechu rozprostřete brambory a pokapejte je olivovým olejem.

3. Posypte je sladkou a pálivou paprikou, solí a pepřem.

4. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 25-30 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé.

5. V míse smíchejte kečup a majonézu. Vzniklou omáčku podávejte k opečeným bramborám.

Churros

Churros Churros • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • olej na smažení
  • cukr na obalení

Postup:

1. V hrnci smíchejte vodu, cukr, sůl a vanilkový extrakt a přiveďte k varu.

2. Jakmile směs začne vřít, přidejte do ní postupně mouku a vše míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

3. Těsto přendejte do cukrářského sáčku.

4. Ve vyšším hrnci nebo pánvi zahřejte vyšší vrstvu oleje.

5. Cukrářským sáčkem stříkejte proužky těsta o délce  asi 10 cm do horkého oleje a smažte je, dokud nebudou zlatavé.

6. Churros vyndejte děravou naběračkou z oleje a nechte je okapat na papírovém ubrousku.

7. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.

Tarta de Santiago

Tarta de Santiago Tarta de Santiago • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 200 g mletých mandlí
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. V míse smíchejte mleté mandle, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a vejce. Vyšlehejte dohladka.

3. Vymažte formu máslem a vysypte ji moučkovým cukrem.

4. Těsto přendejte do formy a povrch uhlaďte.

5. Pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, dokud dort nezhnědne a nezesílí.

6. Moučník nechte vychladnout a posypte ho moučkovým cukrem.

7. Podávejte nakrájený na jednotlivé porce.

Autor: TR