Dorty jako optické iluze: Bývalý tatér vyrábí sladkosti, které nerozeznáte od skutečných předmětů nebo lidí
Může se tatér zamilovat do cukrářského řemesla? Může! Přesně to se stalo třiatřicetiletému Benu Cullenovi z anglického Chesteru, který na Instagramu vystupuje jako The Bakeking. Je tak dobrý, že svými ultrarealistickými dorty dokáže oklamat zrak téměř kohokoli.
Ben Cullen o sobě sice tvrdí, že není „dortový typ“, protože dorty nejí a nikdy ho moc nezajímaly. Přesto své pravé povolání nakonec objevil ve velmi kreativním pečení sladkostí, které vypadají jako běžné předměty, jídla z fast foodu nebo třeba slavné celebrity. A obdivuhodné je, že se to naučil úplně sám.
Základem dortu je dobrý korpus>>>
První radu dostal od maminky
Vše začalo v roce 2015, když mu matka klienta, kterého tetoval, ukázala dorty, které sama vyrobila. Úplně ho to fascinovalo a musel si to také zkusit. Jenže neuměl péct, takže musel nejdříve zavolat své mamince, aby mu poradila, jak se vlastně takový dort peče. Začal být dorty doslova posedlý a chtěl se učit stále víc. Kreativní stránka pro něj nebyla žádný problém. Už jako malý kluk chtěl být umělcem a umění se nakonec i věnoval. Vystudoval grafický design a výtvarné umění, jen ho nikdy nenapadlo, že by své dovednosti mohl využít jako cukrář.
Učil se cestou pokus-omyl
Začátky Benovy cukrářské kariéry nebyly snadné. Vše se učil úplně sám, musel překonat spoustu výzev a dopouštěl se mnoha chyb. „Jakmile dostanu nápad, jdu do toho na plný plyn, i když netuším, jestli jsem toho skutečně schopen dosáhnout,“ řekl Ben v rozhovoru pro mezinárodní magazín o umění Metal. Během let se tedy často potýkal s tím, že mu části korpusu nedržely tak, jak si představoval, nebo nebyl schopen udělat tvar, který chtěl. Začal s pečením dortů pro rodinu a své přátele a postupně se pouštěl do stále složitějších věcí. Klasické vícepatrové zdobené dorty se naučil dělat poměrně rychle, brzy ho ale tento styl začal nudit. Pak zkusil udělat dort, který vypadal jako skutečné ovoce, a zalíbila se mu myšlenka, že by mohl tvořit dorty, které by si trochu hrály s lidskou myslí a vypadaly jako optické iluze.
Ben přiznává, že rád nechává lidi hádat, a také to podle něj dělá svět dortů trochu zábavnější. I když někdy je to pořádná dřina. Jednou z největších výzev pro něj byl více než dvoumetrový dort, který vyráběl pro mezinárodní výstavu Cake International. Nešlo jen o to, že byl hodně velký. Umístili ho hned k přednímu vchodu, takže to byl první dort, který návštěvníci výstavy uviděli.
Příprava dortu někdy zabere i týden
Nejdůležitější součástí výroby dortu je pečení korpusu. U každého dortu je trochu jiný, vždy ale musí být perfektní, aby po nakrájení a poskládání dobře držel. Pak následuje modelování do požadovaného tvaru, zdobení cukrovou pastou a airbrushem, což je speciální technika stříkání barvy pomocí malé pistole, se stlačeným vzduchem. Většina Benových dortů vyžaduje tak dva dny práce, některé složitější mu ale klidně trvají i týden. Ty jsou ale spíš jen na ukázku, protože dorty pro klienty musí být co nejčerstvější.
O nápady rozhodně nemá nouzi. Vlastně jsou všude kolem. „Miluji dělat věci, které jsou tak 'normální' a každodenní, jako je kus ovoce nebo něco, co ve svém životě považujete za samozřejmost. Vzpomínám si, jak jsem jednou šel do svého studia a prošel kolem cihly. Místo práce, kterou jsem potřeboval udělat, jsem pak strávil celý den výrobou cihlového dortu. Já si prostě někdy nemůžu pomoct. Když něco vidím, prostě vím, že to musím proměnit ve sladký dort,“ říká talentovaný bývalý tatér a dnes už cukrář. Podívejte se v galerii na Benovy sladké výtvory.
Dostali jste chuť na něco sladkého? Udělejte si místo dortu třeba kremrole>>>