Je to vůbec dort? Nejlepší cukrář na světě dělá neuvěřitelné sladkosti, třeba sladkou Rubikovu kostku!

1. září 2024 • 04:59

Je označován za nejtalentovanějšího cukráře na světě a při pohledu na jeho sladké výtvory o tom není pochyb. Devětatřicetiletý francouzský cukrářský mistr Cédric Grolet je hvězdou nejen ve svých podnicích, ale i na sociálních sítích, kde předvádí, jak vyrábí svá neskutečná díla. Například dortíky vypadající jako slavná Rubikova kostka.

Cédric Grolet přičichl k cukrařině už jako malý, když pomáhal v hotelové kuchyni svých prarodičů. Tenkrát ještě netušil, že profese cukráře vůbec existuje, ale když mu v šesti letech dědeček ukázal, jak funguje stroj na zmrzlinu, hned věděl, že by chtěl něco takového jednou dělat. Nejdříve se vyučil kuchařem, což ho vůbec nebavilo, a ve čtrnácti letech nastoupil konečně do cukrářské školy. Kromě výroby dortů a dalších sladkostí ho zajímalo i kreslení, a až do svých 18 let chodil na výtvarné kurzy.

Víte, jak se dělá slaný karamel, kterým můžete přelít třeba větrníky?>>>

Cukrář, který nezahálí

V jednadvaceti letech se přestěhoval do Paříže a začal pracovat v proslulé pekárně Fauchon, kde se zdokonalil natolik, že mohl dělat i školitele a vývojáře sladkých zákusků. Naprosto stěžejní pro něj bylo, když po šesti letech přešel do hotelové restaurace Le Meurice oceněné michelinskou hvězdou, kde pod vedením slavného kuchaře Alaina Ducasse vytvářel dezerty do jeho menu. Klienti restaurace z nich byli nadšení a Groletova hvězda stoupala. Postupně získal ta neprestižnější cukrářská ocenění a jeho jméno se stalo ještě známějším s otevřením jeho vlastních provozoven. První dvě jsou v Paříži – v roce 2018 otevřel vlastní cukrárnu v hotelu Le Meurice, a v následujícím roce cukrárnu Cédric Grolet Opéra. V roce 2022 expandoval i do Londýna a pak do Singapuru, kde otevřel cukrárnu v luxusním hotelu COMO Metropolitan.

Dort vypadající jako jablko Dort vypadající jako jablko • Autor: Facebook/Cedric Grolet

Cedric sdílí své umění i na sociálních sítích (na Instagramu má neuvěřitelných 11,3 milionu sledujících) a také prostřednictvím knih. Na svém kontě má už tři. První s názvem Fruits vyšla v roce 2017, o dva roky později vznikla kniha Opera a v roce 2022 kniha s názvem Fleurs. 

Je to vůbec dort? 

Tajemstvím Groletova úspěchu je nejen nesmírný talent, ale také pracovitost a posedlost dokonalostí. Pomáhá mu i jeho záliba v kreslení. S tužkou v ruce tráví hodiny navrhováním svých sladkých výtvorů, aby byl výsledek dokonalý. Při vytváření dezertů používá techniku zvanou trompe l´oeil, která je typická pro malbu a architekturu, a vytváří dojem trojrozměrného objektu. Výsledná díla pak působí natolik reálně, že jen při pečlivějším a delším pohledu lze vnímat, že jde o malbu. A stejně tak i Groletovy dezerty vypadají na první pohled jako reálné objekty. Často to bývá ovoce, které Grolet miluje a je šťastný, když jeho sladký výtvor chutná ještě lépe, než reálná předloha. Slupka bývá vyrobena z čokolády, náplň z lehké pěny a ganache z osvěžujícího ovocného želé.

Sladká Rubikova kostka

Sladce ztvárnit se Grolet rozhodl i proslulou Rubikovu kostku, která si získala velkou pozornost. Její výroba není úplně jednoduchá, protože je nutné vyrobit nejdříve 27 samostatných kostiček s různými barvami, náplněmi, polevami i příchutěmi. Grolet se nebojí různě experimentovat s chutěmi, takže klidně v jedné kostce zkombinuje meruňku, rozmarýn, třešeň a estragon. Výsledkem je pak vizuálně ohromující a chuťově dokonalá cukrovinka. Přesvědčte se sami v galerii a podívejte se, jak takový dortík vzniká:

Autor: Anna Kopečková