3x moučník na víkend: Rychlé citronové řezy, fitness bábovka a masopustní motance

2. února 2024 • 04:19

Víkend bez něčeho sladkého jako by snad ani nebyl. Tentokrát jsme pro vás připravili recepty, z nichž si vybere snad každý - milovníci opravdu sladkých chutí, kynutých masopustních dobrot i ti, kteří si hlídají štíhlou postavu a chtějí zůstat fit. Všechny jsou snadné a relativně rychlé, takže jejich přípravou nestrávíte celé víkendové dopoledne. 

Co si upečete dobrého?

Rychlé citronové řezy

Fitness čokoládová bábovka

Makové motance

Výborné jsou i Míša řezy>>>

Video se připravuje ...

Rychlé citronové řezy

Citronové řezy můžete upéct i v kulaté formě Citronové řezy můžete upéct i v kulaté formě • Autor: iStock

Suroviny:

  • 120 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • moučkový cukr na posypání

Náplň:

  • 3 velká vejce
  • 300 g krupicového cukru
  • 120 ml čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
  • 60 g hladké mouky

Postup:

1. Z mouky, moučkového cukru a nakrájeného másla vypracujeme prsty drobenku, kterou umačkáme dlaní na dno menšího hlubšího plechu nebo pekáčku vyloženého papírem na pečení. Aby papír dobře přilnul ke dnu, můžeme dno předtím lehce potřít olejem. Korpus vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dorůžova asi 12-15 minut.

2. Mezitím připravíme citronovou náplň. V míse vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru a nakonec mouku a dobře promícháme. Směs nalijeme na předpečený korpus, vrátíme ho zpět do trouby a dále pečeme ještě 25-30 minut.

3. Upečený moučník necháme vychladnout, pak ho nakrájíme na čtverečky a poprášíme moučkovým cukrem.

TIP: Citronové řezy se často připravují se salkem, které v tomto receptu nahrazuje cukr. Pokud máte pocit, že 300 g je hodně, můžete trochu ubrat, ale pamatujte, že u citronových koláčů by se tolik cukrem šetřit nemělo. Vyrovná a podtrhne totiž kyselou a svěží chuť citronů.

Případně zkuste zdravější náplň: 6 vajec a 170 g medu vyšlehejte do pěny, přidejte 120 ml citronové šťávy, lžíci citronové kůry a 30 g jemně mletých ovesných vloček.  

Fitness čokoládová bábovka

Fitness čokoládová bábovka Fitness čokoládová bábovka • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 3/4 balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • 5 lžic holandského kakaa
  • 120 g jemně mletých ovesných vloček
  • 3 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 125 g bílého jogurtu
  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 90 ml kokosového mléka
  • 80 ml kokosového oleje
  • 200 g cukety
  • olej na vymazání a mouka nebo strouhaný kokos na vysypání formy

Postup:

1. Cuketu omyjeme a nastrouháme najemno do mísy. Necháme ji chvíli odstát a pak z ní jemně vymačkáme přebytečnou vodu.

2. V další míse smícháme mouku s práškem do pečiva a přimícháme kakao a vločky.

3. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Vmícháme jogurt a tvaroh, tuto směs přidáme spolu s kokosovým mlékem, olejem a nastrouhanou cuketou k sypkým surovinám a umícháme hladké těsto. Pokud je příliš řídké, vmícháme ještě trochu mouky.

4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si formu na bábovku, vymažeme ji olejem a vysypeme trochou mouky nebo strouhaným kokosem. Naplníme ji připraveným těstem, dáme ji do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 až 50 minut.

TIP: Místo ovesných vloček zkuste do bábovky přidat strouhaný kokos nebo mleté ořechy.

Makové motance

Makové motance Makové motance • Autor: archiv

Suroviny:

  • 350 g hladké mouky Babiččina volba na kynutá těsta
  • 50 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 150 ml mléka
  • 40 g třtinového cukru
  • 22 g čerstvého droždí (asi polovina kostky)
  • hladká mouka na vál
  • vejce a trochu mléka na potření

Maková náplň:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 250 g mletého máku
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 lžíce marmelády nebo rumu (nemusí být)

Postup:

1. V misce smícháme vlažné mléko s rozdrobeným droždím a lžící cukru a necháme 15 minut vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme změklé máslo, žloutek, cukr a vzešlý kvásek a pomocí robota vypracujeme hladké těsto. Propracováváme ho několik minut, aby bylo kompaktní, pružné a nelepivé. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme ho kynout asi 40 - 60 minut v teplé místnosti, až zdvojnásobí svůj objem. 

2. Mezitím si přichystáme náplň. V rendlíku pomalu přivedeme k varu mléko. Přidáme do něj mák, promícháme a ihned stáhneme z ohně. Pak vmícháme cukr a případně i marmeládu nebo rum a náplň necháme za občasného promíchání zcela vychladnout. 

3. Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučeném válu na bochánky o váze asi 80 g a každý vyválíme do úzkého obdélníku. Do středu po celé délce naneseme makovou náplň a obdélník podélně stočíme do rolády. Tu pak ve středu podélně rozřízneme, jen na konci ji necháme spojenou, obě poloviny smotáme do spirály a pak do uzlíku a konce stočíme pod motanec, aby se během pečení nerozpletl. 

4. Motance rozložíme v dostatečných rozestupech na plech vyložený papírem na pečení a necháme je pod utěrkou ještě 25 minut nakynout. Pak je potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.

Máte-li rádi mák, vyzkoušejte i tento recept na rychlý makovec>>>

Autor: Anna Kopečková