Uvařte si karfiol! S našimi tipy na letní večeře nešlápnete vedle

25. srpna 2021 • 00:00

Karfiol je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny, která často zdobí i naše zahrady. Výborně chutná v úpravě smažené, vařené, pečené i dušené, a skýtá tak opravdu pestrou škálu receptů. Inspirujte se naším výběrem, dost možná ochutnáte pokrm, který předčí i milovanou klasiku v trojobalu.

Květák – lidově nazývaný také jako karfiol – pevně zakotvil v našich jídelníčcích a bez takové klasiky, jako je květák s vejci v přípravě tzv. na mozeček, si už letní prázdniny ani nedovedeme představit. Na pomyslném žebříčku oblíbenosti se o stupínek výš vyšplhaly snad jen dozlatova osmažené růžičky karfiolu obalovaného, který se s novými bramborami a domácí majonézou propsal také do nabídky mnoha pohostinství. Květák se stal zkrátka neoddělitelnou součástí české kuchyně a nejen jí. V mnoha úpravách jej můžeme ochutnat po celém světě. Není tak divu, že se pestrost delikates zahraniční kulinařiny pozvolna vkrádá i do našich receptářů.

Zaběhněte tedy na zahradu, do obchodu nebo na trh pro hlavičku květáku. Pokud se v nabídce setkáte kromě bílé klasiky také s variantou např. v barvě fialové, zelené nebo oranžové, nenechte se zaskočit a zakupte klidně jednu z těchto odrůd. Lahodí nejen oku, ale i zdraví a jsou výtečné. Pak již jen vyberte některý z našich receptů a skvělá večeře na sebe jistě nenechá dlouho čekat. Uvidíte, třeba nakonec předčí i milovanou klasiku v trojobalu.

Chuť karfiolu skvěle ladí s mnoha druhy sýrů. Pokud tak patříte k milovníkům delikátních mléčných výrobků, pak vám jistě přijde vhod květák v sýrovém těstíčku, květák z trouby s nivou a uzeným, květák se sýrovou čepicí nebo bramborovo-šunkový květák se sýrem, jenž se opravdu osvědčil. Svůj jídelníček bezpochyby zpestříte receptem na květákovou pizzu s parmazánem, kterou připravíte bez jediné špetky mouky.

Pro ty, co mají rádi omamnou vůni různých druhů a směsí koření, jsme vybrali recept na pečený květák s kari, s jehož chutí zelenina extra ladí, úžasně krémovou květákovou polévku provoněnou římským kmínem, opravdu sytou polévku z karfiolu a cizrny, pečený květák s křupavou cizrnou a bramborami na bouchačku. Za vyzkoušení zajisté stojí také nevšední recept na pikantní květák pečený vcelku.

Jestliže nedáte „bez masa ani ránu“, připravte si květák na mozeček s uzeným masem, květák dušený s mletým masem, květák s masem po boloňskudušený květák na špeku nebo uzenou slaninou provoněný květák s těstovinami. Inspiraci naleznete také v originální receptuře na květák plněný masovou směsí

Autor: VDŠ