Co se zbytkem bramborového salátu? Udělejte z něj karbanátky, slané kapsičky nebo koláč
Bez bramborového salátu se na Vánoce obejde jen málokterá rodina. Jenže co když ho máte tolik, že se nesní? Zkuste zbytek salátu chutně využít. Možná vás to překvapí, ale bramborový salát se dá i smažit nebo péct.
Bramborový salát bohužel patří mezi jídla s krátkou trvanlivostí a je dobré ho sníst co nejdříve. Jednak proto, že obsahuje majonézu, větší problém ale představuje cibule. Pokud ji už při přípravě nespaříte horkou vodou, začne v salátu brzy kvasit a salát se zkazí. Aby salát vydržel bez úhony tři až čtyři dny, je také důležité ho mít stále v chladu a nabírat ho čistou lžící.
Možná si po svátcích rádi dáte něco lehčího a zdravějšího, třeba tento zelný salát:
Pokud vám v ledničce ještě zbyl nějaký bramborový salát, můžete z něj udělat třeba karbanátky nebo plněné kapsičky. Vyzkoušejte následující recepty:
Karbanátky z bramborového salátu
Co budete potřebovat:
- asi 400 g bramborového salátu
- 200 g strouhanky
- 1 vejce
- 100 ml oleje
Postup:
1. Do salátu přidejte asi 100 g strouhanky a 1 syrové vejce a vše důkladně promíchejte. Konzistence směsi by měla být jako běžná směs na karbanátky.
2. Ze vzniklé směsi vytvarujte malé, asi stogramové karbanátky. Obalte je ve strouhance a usmažte z obou stran v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova.
3. Karbanátky podávejte s oblíbeným dipem, například česnekovým.
Slaný koláč s bramborovým salátem
Co budete potřebovat:
- asi 400 g bramborového salátu
- 100 g hladké mouky + na pomoučnění válu
- 100 g smetanového sýra, např. Philadelphia nebo Lučina
- 100 g másla + 1 lžíci na vymaštění formy
- 1 lžíci strouhanky na vysypání formy
- 300 ml smetany
- 3 vejce
- 100 g nastrouhaného žlutého sýra, např. Gruyére
- špetku mletého pepře a muškátového oříšku
Příprava:
1. Dortovou či koláčovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou (můžeme použít i mini formičky na tartaletky).
2. Do mísy nasypte mouku, přidejte smetanový sýr, nakrájené máslo a rychle propracujte, až vznikne kompaktní těsto. Bude trochu lepkavé, proto ho zabalte do fólie a dejte asi na 30 minut do mrazáku. Mezitím si připravte dortovou nebo koláčovou formu, vymažte ji máslem a vysypte strouhankou.
3. Odleželé těsto rozválejte na pomoučněném válu na kruhový plát a vyložte jím připravenou formu.
4. V míse smíchejte smetanu s vejci a polovinou žlutého sýra, přidejte pepř, muškátový oříšek a bramborový salát. Vzniklou náplň nalijte na těsto a povrch posypte zbytkem sýra.
5. Koláč dejte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.
TIP: Jestli máte formičky na tartaletky, upečte místo jednoho velkého koláče několik menších.
Kapsičky s náplní z bramborového salátu
Co budete potřebovat:
- asi 400 g bramborového salátu
- 200 g nastrouhaného sýra Gruyére
- 1 balení listového těsta (asi 400 g)
- libovolnou uzeninu, např. chorizo
- 2 vejce
- hladkou mouku na vál
- černuchu, sušené bylinky, semínka nebo oříšky na posypání (nemusí být)
Postup:
1. Část uzeniny nakrájejte na kousky a smíchejte v míse s nastrouhaným sýrem, jedním vejcem a bramborovým salátem.
2. Listové těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát a rozdělte ho na stejně velké čtverce velikosti asi 10 x 10 cm. Doprostřed každého čtverce dejte vrchovatou lžíci náplně a kolem dokola ji částečně překryjte tenkými kolečky zbylé uzeniny. Poté ohněte okraje těsta směrem do středu tak, abyste vytvořili vyšší okraje, a těsto lehce přimáčkněte vidličkou, aby se okraje neotevřely.
3. Taštičky přeneste na plech vyložený pečicím papírem, okraje těsta potřete pomocí mašlovačky zbylým rozšlehaným vejcem a taštičky ještě případně posypte černuchou, bylinkami nebo semínky.
4. Taštičky dejte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte asi 10–15 minut, dokud nezezlátnou.
Z listového těsta jsou skvělé i slané šneky. Třeba na silvestra: