Co ochutnat v zahraničí? Toto jsou kulinářské poklady z oblíbených evropských destinací
Cestování není jen o objevování nových míst, ale také o ochutnávání nám neznámých jídel. Ať už se chystáte na výlet, či dovolenou do Paříže, maďarských termálů, nebo třeba někam na sever, každá evropská destinace nabízí něco výjimečného na talíři. Máme pro vás kulinářské poklady z turisty oblíbených zemí Evropy, které stojí za ochutnání – od specialit s dávnou historií po gastronomické výzvy.
Itálie: Cacio e pepe – minimalistická dokonalost
Italské těstoviny Cacio e pepe
Když se v Římě a jeho okolí řekne gastro minimalismus, znamená to jednoznačně ikonický pokrm cacio e pepe. Těstoviny, sýr pecorino a černý pepř. Promíchat, netřepat. To je vše, co potřebujete k vytvoření dokonalé harmonie chutí. Historie tohoto pokrmu sahá až do dob pastevců, kteří používali dostupné suroviny k vytvoření sytého a lahodného jídla. Ideální pro milovníky italské kuchyně, kteří si potrpí na autenticitu.
Doma si můžete připravit i výborné italské špagety carbonara:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Portugalsko: Francesinha – vydatná specialita z Porta
Portugalský sendvič Francesinha
Máte rádi Portugalsko? V tom případě si zamilujete nejen tamní kulturu, životní styl a vůni oceánu, ale také francesinhu. Tento legendární sendvič, který spatřil světlo světa v Portu, je naplněný masem, uzeninami a zalitý hustou rajčatovou omáčkou s pivem. Dietu nečekejte, ale toho proteinu v něm! O sendviči se traduje, že je synonymem portugalské pohostinnosti a je inspirován francouzským croque-monsieur. Přijeďte ochutnat a nasát tu nejtypičtější chuť Portugalska. A nezapomeňte ani na portské víno!
Španělsko: Txuleta – baskický steak grilovaný na ohni
Milovníci dobrého masa jistě ocení txuletu, ikonický baskický steak, který se griluje na ohni, aby vynikla jeho chuť a kvalita. Tento druh steaku pochází z vyzrálého hovězího masa a je často servírovaný jen s trochou soli, což nechává vyniknout jeho přirozené chuti. Rodištěm txulety je srdce Baskicka, malá vesnice Astigarraga nedaleko San Sebastiánu. Právě tam a v blízkém okolí můžete ochutnat ty nejlepší steaky. Tradičně se podávají se zeleninovým salátem s jarní cibulkou a dresinkem z jablečného moštu, hranolkami a pečenými červenými paprikami. A nezapomeňte si k této specialitě objednat tradiční jablečný cider.
Francie: Cassoulet – domácí pokrm s historií
Cassoulet, tradiční jídlo z jihovýchodní Francie, je symbolem pomalu vařených pokrmů. Vlastně takový předek dnes tolik populárních pomalých hrnců! Bílé fazole, maso (nejčastěji kachna nebo vepřové) a bylinky spojené do výborného pokrmu, který zahřeje tělo i duši. Dříve byl tento guláš jídlem chudých, dnes je součástí menu vyhlášených restaurací a stal se kulinářskou legendou, kterou si rozhodně ve Francii nenechte ujít.
Německo: Currywurst – tradiční street food
Znáte currywurst? Ještě aby ne, tato berlínská klobása je totiž legendární! Podává se s chlebem nebo bramborovým salátem, bývá politá kečupem, posypaná kari kořením a je oblíbenou pochoutkou po celé zemi. Tento pokrm je důkazem, že i jednoduché jídlo může být plné chuti.
Řecko: Loukoumades – malé koblížky s medem
Sladká tečka z Řecka – loukoumades jsou drobné smažené kuličky, polévané medem a posypané skořicí nebo ořechy. Tento dezert má své kořeny v antickém Řecku, kdy byl servírován vítězům olympijských her. Původně byly kuličky tzv. „medovými žetony“ a sloužily k uctívání bohů. Vyrazte je ochutnat na Krétu, odkud pocházejí, a vychutnejte si je s šálkem řecké kávy.
V Řecku nezapomeňte ochutnat i tzatziki:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Maďarsko: Lángos – nejlepší pouliční jídlo v Budapešti
Smažené těsto potřené česnekem a zakysanou smetanou, to je lángos nebo také „po našem“ langoš – pokrm, který si zamilujete a dost možná už dávno milujete. V Budapešti ho najdete na každém rohu a můžete si ho ozvláštnit třeba sýrem nebo uzeným masem. Je to ideální svačinka po procházce historickými uličkami města. Zapomeňte na pouťový langoš, tenhle originál vám změní život!
Švédsko: Surströmming – výzva pro odvážné
Fermentované sledě Surströmming můžete ochutnat ve Švédsku
Švédsko je proslulé nejen svými masovými kuličkami nebo marinovaným lososem. Odvážní cestovatelé tu mohou ochutnat surströmming – fermentované sledě, pochoutku, která je známá svou specifickou vůní, anebo spíše intenzivním zápachem. Tradičně se podává s tenkým chlebem, bramborami a cibulí. Ochutnání surströmmingu je skutečným kulturním zážitkem, který prověří nejen váš žaludek, ale i odvahu. A co je na této smradlavé dobrotě nejzajímavější? V roce 1999 byla založena organizace Surströmmingsakademien zaměřená na propagaci tohoto pokrmu. Švédsko pro něj také usiluje o udělení chráněného označení EU!
Skotsko: Haggis – národní skotské jídlo
Jsou jídla, kde je lepší nepídit se po ingrediencích. Zkrátka zavřít oči a ochutnat. Ale když už se ptáte…Skotský haggis je totiž směs masa, ovsa, krup a koření plněná do ovčího žaludku. Tento tradiční pokrm zaujme svou výraznou chutí i historií. Haggis se často podává s bramborovou kaší a tuřínem, doplněný sklenkou whisky. Je ústředním bodem oslav Burns Night konaných kolem 25. ledna, kdy si Skotové připomínají svého národního básníka Roberta Burnse.
Zdroj: Kiwi.com, bascofinefoods.com, Tasteporto.com, Sweden.se