Bánh mì: Recept na křupavou vietnamsko-francouzskou fúzi
Jedno z nejoblíbenějších vietnamských jídel současnosti. Křupavá bageta plněná koncertem chutí Asie. Vyzkoušejte si ji připravit doma s pečeným bůčkem, asijskými bylinkami a sladkokyselou omáčkou.
Bagety Bánh mì jsou typickým vietnamským jídlem ulice. Jedná se o bílou bagetu, kterou Vietnam získal během francouzské nadvlády, plněnou vietnamskými surovinami. Ta vietnamská obsahuje kromě mouky pšeničné i rýžovou. Připravuje se tradičně s vepřovým masem, ale najdete i verzi vegetariánskou s tofu či tempehem. Vneste si kousek voňavé Asie domů díky sendviči s plátky pečeného marinovaného bůčku, salátem z mrkve, okurky, ředkve a cibule se sladkokyselou zálivkou, křupavými listy salátu a směsí aromatických čerstvých bylinek.
Suroviny na 4 porce Bánh mì
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce dezertního vína
2 lžíce cukru krupice
500 g vepřového bůčku
1 mrkev
1 salátová okurka
1 bílá ředkev
1 červená cibule
1 lžička soli
šťáva z 1 citronu
hrst nasekaných bylinek (koriandru, máty, meduňky, petrželky...)
hrst salátových listů
4 menší francouzské bagety
1 lžíce sezamu
Postup přípravy
Troubu rozehřejte na 200 °C. Rybí i sójovou omáčku, víno a 2 lžíce cukru prošlehejte v malém pekáčku a doplňte vodou tak, aby bůček byl v omáčce ponořený asi do poloviny. Vložte do trouby a pečte přibližně 40 minut. Bůček nechte úplně vychladnout a nakrájejte jej na plátky.
Mrkev, okurku a ředkev očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Nasypte do misky a přidejte na tenké plátky nakrájenou cibuli. Přisypte sůl a vše prsty promačkejte, aby zelenina zkřehla. Přidejte zbytek cukru a citronovou šťávu a promíchejte.
Bagety prořízněte a vložte do nich bylinky, listový salát, plátky bůčku, ochucenou zeleninu a posypte sezamem. Dochutit je můžete majonézou nebo třeba sladkokyselou chilli omáčkou.
Recept připravil časopis F.O.O.D. v čísle 11/2019. Koupit si časopis elektronicky nebo v tištěné verzi do schránky a bez poštovného můžete přímo ZDE >>>