Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný sýra si zamilují i děti!

3. března 2021 • 00:00

Kdo řekl, že dorty musí být vždy jen sladké? Báječný palačinkový dort se špenátovou náplní ovoněnou česnekem a rajčaty s mozzarellou a šunkou poslouží jako skvělá snídaně, svačinka, ale i jako dárek na oslavu pro milovníka slaných pochoutek. A pokud špenátu nebo rajčatům nefandíte, nebojte se recept upravit dle svých představ – výborný je také dort jen s různými druhy sýrů ve stylu quattro formaggi!

Slaný palačinkový dort

Doba přípravy: 110 minut

Suroviny na 8 porcí

Těsto na 8–10 palačinek:

  • 500 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 200 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • Olej na smažení

Jak na tenké palačinky, které se netrhají? Vsaďte na tipy šéfkuchařů!

Na špenátovou náplň:

  • Lžíce olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 250 ml smetany na vaření (12 % tuku)
  • 250 g sekaného mraženého špenátu
  • 125 g smetanového sýra
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl

Na rajčatovou náplň:

  • 250 g drcených rajčat z plechovky  
  • 200 g kvalitní šunky
  • 500 g mozzarelly na zapékání (zavakuované – ne té v nálevu)     
  • Čerstvá bazalka nebo jiná bylinka
  • Sušené oregano 

Postup: 

1. Začněte těstem. Každých 250 ml mléka doplňte 1 větším vejcem, 100 g hladké mouky a čtvrt lžičkou soli.

2. Nechte těsto 30 minut odležet a připravte si náplň.

3. Zelenou náplň připravíte následovně. Do hrnce vlijte trochu olivového oleje, nadrťte pět stroužků česneku, minutu osmahněte, přilijte 12% smetanu na vaření, přidejte mražený sekaný špenát, ideálně už taky mírně ochucený smetanou a česnekem. Přiveďte k varu a počkejte, až špenát povolí. Rozpusťte smetanový sýr a zahustěte jím směs. Důkladně osolte a opepřete, promíchejte.

4. Na červenou směs smíchejte drcená rajčata z plechovky s bazalkou a oreganem, připravte si šunku a sýr. Bochánek sýru nastrouhejte nahrubo. 

Dochází vám inspirace? Tohle je 5 snadných receptů, od pondělí do pátku.

5. Využít můžete palačinkovač nebo palačinkovou pánev. Na tu postačí pokaždé vlít jen pár kapek oleje. Plná naběračka s asi 100 ml těsta je tak akorát. Postupujte rychle. Krouživým pohybem těsto rozlijte v rovnoměrné vrstvě a počkejte, až zhruba během minuty zežloutne a zpevní se. Pak placku obraťte a dodělejte na druhé straně asi 30 vteřin.

6. Poté se pusťte do tvorby dortu. Vymažte si zapékací misku (ideálně nepřilnavou a kulatého typu). Na dno jde nejdříve první palačinka, kterou potřete zelenou náplní.

7. Mezi každé další patro musí přijít dostatek sýra, aby celý dort držel. Přikrývejte dalšími vrstvami a náplně střídejte.

8. Využít můžete také bešamelovou nebo boloňskou omáčku dle chuti. Navrch dejte rajčata, můžete přidat i sušené oregano a sýr.

9. Předehřejte troubu na horký vzduch a 190 °C, případně na klasické pečení shora i zdola a 210 °C. Poté vložte dort do trouby a nechte péct 30 minut v kovové formě, v keramické 45 minut.

10. Než dort začnete krájet, vyčkejte 15 minut.

Autor: DF, Mall TV