Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný sýra si zamilují i děti!
Kdo řekl, že dorty musí být vždy jen sladké? Báječný palačinkový dort se špenátovou náplní ovoněnou česnekem a rajčaty s mozzarellou a šunkou poslouží jako skvělá snídaně, svačinka, ale i jako dárek na oslavu pro milovníka slaných pochoutek. A pokud špenátu nebo rajčatům nefandíte, nebojte se recept upravit dle svých představ – výborný je také dort jen s různými druhy sýrů ve stylu quattro formaggi!
Slaný palačinkový dort
Doba přípravy: 110 minut
Suroviny na 8 porcí
Těsto na 8–10 palačinek:
- 500 ml mléka
- 2 velká vejce
- 200 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- Olej na smažení
Jak na tenké palačinky, které se netrhají? Vsaďte na tipy šéfkuchařů!
Na špenátovou náplň:
- Lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- 250 ml smetany na vaření (12 % tuku)
- 250 g sekaného mraženého špenátu
- 125 g smetanového sýra
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
Na rajčatovou náplň:
- 250 g drcených rajčat z plechovky
- 200 g kvalitní šunky
- 500 g mozzarelly na zapékání (zavakuované – ne té v nálevu)
- Čerstvá bazalka nebo jiná bylinka
- Sušené oregano
Postup:
1. Začněte těstem. Každých 250 ml mléka doplňte 1 větším vejcem, 100 g hladké mouky a čtvrt lžičkou soli.
2. Nechte těsto 30 minut odležet a připravte si náplň.
3. Zelenou náplň připravíte následovně. Do hrnce vlijte trochu olivového oleje, nadrťte pět stroužků česneku, minutu osmahněte, přilijte 12% smetanu na vaření, přidejte mražený sekaný špenát, ideálně už taky mírně ochucený smetanou a česnekem. Přiveďte k varu a počkejte, až špenát povolí. Rozpusťte smetanový sýr a zahustěte jím směs. Důkladně osolte a opepřete, promíchejte.
4. Na červenou směs smíchejte drcená rajčata z plechovky s bazalkou a oreganem, připravte si šunku a sýr. Bochánek sýru nastrouhejte nahrubo.
Dochází vám inspirace? Tohle je 5 snadných receptů, od pondělí do pátku.
5. Využít můžete palačinkovač nebo palačinkovou pánev. Na tu postačí pokaždé vlít jen pár kapek oleje. Plná naběračka s asi 100 ml těsta je tak akorát. Postupujte rychle. Krouživým pohybem těsto rozlijte v rovnoměrné vrstvě a počkejte, až zhruba během minuty zežloutne a zpevní se. Pak placku obraťte a dodělejte na druhé straně asi 30 vteřin.
6. Poté se pusťte do tvorby dortu. Vymažte si zapékací misku (ideálně nepřilnavou a kulatého typu). Na dno jde nejdříve první palačinka, kterou potřete zelenou náplní.
7. Mezi každé další patro musí přijít dostatek sýra, aby celý dort držel. Přikrývejte dalšími vrstvami a náplně střídejte.
8. Využít můžete také bešamelovou nebo boloňskou omáčku dle chuti. Navrch dejte rajčata, můžete přidat i sušené oregano a sýr.
9. Předehřejte troubu na horký vzduch a 190 °C, případně na klasické pečení shora i zdola a 210 °C. Poté vložte dort do trouby a nechte péct 30 minut v kovové formě, v keramické 45 minut.
10. Než dort začnete krájet, vyčkejte 15 minut.