Bez burgeru není léto kompletní! Vyzkoušejte ty nejlahodnější varianty s masem i vege verze

5. července 2023 • 10:00

Léto je časem sluníčka, dovolené a samozřejmě také času stráveného na zahradě nebo terase s dobrým jídlem. A co by to bylo za léto bez burgerů? Jsou ideální volbou pro všechny, kdo si chtějí vychutnat skvělé chutě, bez ohledu na to, zda dávají přednost pořádnému kusu masa, nebo vegetariánské variantě. Máme pro vás recepty na ty nejlepší. Připravte se na vydatná sousta plná kreativity a zábavy!

Burgery jsou v posledních letech neodmyslitelnou součástí gastronomického světa a jejich popularita neustále roste. Léto je ideálním obdobím pro experimentování s různými přísadami a ochucovadly, ať už jste příznivcem tradičního masového burgeru, nebo dáváte přednost zdravější a vegetariánské variantě. Bez ohledu na vaše preference vám tyto recepty přinesou inspiraci a dokonale se hodí k relaxaci na zahradě u rozpáleného grilu.

Burger podle profesionálů: bez čeho se neobejde?

Video se připravuje ...

Tradiční BBQ burger s hovězím masem

BBQ burger s hovězím masem BBQ burger s hovězím masem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 4 žemle na burger
  • 4 plátky sýra
  • 4 plátky slaniny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce BBQ omáčky
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl a pepř podle chuti
  • zelenina na dochucení (např. rajčata, ledový salát)

Postup:

1. Mleté maso smíchejte s BBQ omáčkou, osolte a opepřete podle chuti. Z masa vytvarujte 4 stejnoměrně velké placičky.

2. Na grilu nebo na pánvi zprudka opečte plátky slaniny a cibuli nakrájenou na kolečka.

3. Přidejte masové placičky a grilujte je podle požadovaného stupně propečení.

4. Během grilování otočte plátky masa a na každý z nich položte plátek sýra, který se mírně rozpustí.

5. Na rozkrojené žemle rozetřete hořčici, přidejte plátek slaniny, cibuli, grilované maso se sýrem a zvolenou zeleninu.

6. Složte žemli dohromady a užívejte si výsledný burger.

TIP: BBQ omáčku nemusíte přidávat do masa, stačí jí potřít žemle. Ale nebojte se experimentu!

Vyzkoušejte i:  Hovězí burger à la dvouručák.

Veganský burger

Veganský burger Veganský burger • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 400 g fazolí nebo cizrny (vařených nebo z plechovky)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ hrnku veganské strouhanky
  • ½ hrnku ovesných vloček
  • 2 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 4 veganské žemle na burger
  • zelenina na ozdobu

Postup:

1. Rozehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech s pečicím papírem.

2. V míse připravte pyré z fazolí nebo cizrny pomocí vidličky či mixéru.

3. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, strouhanku, ovesné vločky, sójovou omáčku, kmín, papriku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, dokud nezískáte hmotu, kterou lze dobře formovat.

4. Ze směsi vytvarujte 4 placky a umístěte je na připravený plech.

5. Pečte v troubě po dobu 20–25 minut nebo dokud nejsou burgery pevné a lehce zlatavé.

6. Během pečení opečte rozkrojené žemle a připravte si zeleninu.

7. Na rozkrojenou žemli položte plátek rajčete, veganský burger, plátek okurky, cibule a ozdobte rukolou.

8. Složte žemli dohromady a můžete podávat.

TIP: Pokud zvolíte variantu z cizrny, přidejte do základu ještě lžičku karí.

Vyzkoušejte i: Veganský burger s majonézou kešú

Šťavnatý burger s grilovaným portobellem

Burger s grilovaným portobellem Burger s grilovaným portobellem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 velké žampiony portobello
  • 4 žemle na burger
  • 4 plátky sýra (například čedar nebo gouda)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř podle chuti
  • zelenina na ozdobu

Postup:

1. Připravte si gril nebo pánev s grilovací plochou a rozehřejte ji na středně vysokou teplotu.

2. Houby omyjte a vyřízněte z nich nožičky.

3. V misce smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř. Poté směsí potřete obě strany houbiček.

4. Položte houby na grilovací plochu a grilujte je asi 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou měkké.

5. Při posledním obracení na grilu položte na každou houbu plátek sýra a nechte ho mírně povolit.

6. Mezitím si připravte žemle na burger. Rozkrojte je napůl a případně je lehce opečte na grilu nebo v toustovači.

7. Na spodní část žemle položte grilovanou houbu s rozpuštěným sýrem. Přidejte zeleninu, případně můžete pečivo natřít i oblíbenou omáčkou.

8. Přiklopte vrchní část žemle a váš burger je připraven k podávání.

TIP: Houby skvěle ladí s avokádovou pomazánkou nebo guacamole.

 

Grilovaný halloumi burger s medovou glazurou

Grilovaný halloumi burger s medovou glazurou Grilovaný halloumi burger s medovou glazurou • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 250 g sýru Halloumi 
  • 4 žemle na burger
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • zelenina na ozdobu (například rajčata, okurky, salát, rukola)
  • omáčka podle chuti (například bazalkové pesto)

Postup:

1. Halloumi nakrájejte na plátky tlusté přibližně 1 cm.

2. V misce prošlehejte med, citronovou šťávu, sůl a pepř.

3. Plátky sýra potřete připravenou medovou glazurou z obou stran.

4. Sýr opečte na rozpáleném grilu nebo pánvi s trochou oleje asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nezíská zlatavou barvu.

5. Během grilování sýru si opečte rozkrojené žemle na grilu nebo v toustovači.

6. Na spodní část pečiva položte grilovaný sýr a přidejte zeleninu.

7. Podle chuti můžete ještě přidat omáčku.

8. Přiklopte vrchní část žemle a je hotovo.

Vyzkoušejte i: Halloumi burger s domácí máslovou bulkou

Burger s trhaným vepřovým masem a BBQ omáčkou

Burger s trhaným vepřovým masem a BBQ omáčkou Burger s trhaným vepřovým masem a BBQ omáčkou • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 500 g trhaného vepřového masa nebo vepřové plece
  • 4 žemle na burger
  • 1 cibule (nakrájená na plátky)
  • 4 plátky slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • BBQ omáčka dle chuti
  • zelenina na ozdobu (například salát, rajčata, nakládané okurky)

Postup:

1. Příprava domácího trhaného není složitá. Vepřové maso osolte a opepřete.

2. Na pánvi zahřejte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova.

3. Do hrnce nebo pomalého hrnce dejte vepřové maso a přidejte osmaženou cibuli.

4. Vše zalijte trochou vody a hrnec přikryjte poklicí.

5. Maso vařte na střední teplotě po dobu 2-3 hodin, dokud nebude měkké a nepůjde snadno rozebrat vidličkou.

6. Během vaření maso občas obracejte a kontrolujte, zda je dostatečně pod tekutinou.

7. Jakmile je maso hotové, roztrhejte ho na vlákna pomocí dvou vidliček.

8. Na pánvi opečte plátky slaniny dokřupava.

9. Rozkrojte žemle na burger a lehce je opečte.

10. Na spodní část žemle naskládejte trhané vepřové maso, přidejte BBQ omáčku nebo kečup či hořčici, plátek slaniny a zeleninu, například salát, rajčata a okurky.

11. Přiklopte vrchní část žemle a váš burger s domácím trhaným vepřovým je na světě.

Vyzkoušejte i: Burger s pečeným trhaným vepřovým masem

Kuřecí burger s avokádem a česnekovým dipem

Kuřecí burger s avokádem a česnekovým dipem Kuřecí burger s avokádem a česnekovým dipem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 500 g kuřecího masa
  • 4 žemle na burger
  • 4 plátky sýra
  • 1 avokádo
  • 1 rajče
  • zelenina na ozdobu
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na grilování

Postup:

1. Pokud používáte celá kuřecí prsa, nakrájejte je na plátky. Maso osolte a opepřete.

2. Na pánvi nebo grilovací desce zahřejte trochu oleje a kuřecí maso opečte z obou stran.

3. Mezitím připravte česnekový dip. Z majonézy, citronové šťávy a rozmačkaného česneku připravte omáčku a dochuťte ji solí a pepřem.

4. Na plátky masa naneste sýr a počkejte, až  povolí.

5. Na spodní část žemle naneste česnekovou omáčku, na ni maso a libovolnou zeleninu. Burger zakončete pokrájeným avokádem a vrchní částí žemle.

TIP: Avokádo můžete posypat klasickým nebo černým sezamem.

Vyzkoušejte i: Burger bez housky

                       Burger z červené řepy

Nechcete k burgeru klasické hranolky? Zkuste celerové >>>

Video se připravuje ...
Autor: TR