Znáte ománkové víno? Jeho účinky kdysi ohromily i herce Vladimíra Menšíka a vy možná máte na zahradě vše, co potřebujete na jeho přípravu

9. října 2022 • 00:00

Nepřekonatelný herec, lidový vypravěč a bavič Vladimír Menšík, který by 9. října oslavil 93. narozeniny, dokázal publikum bavit jednou zábavnou historkou za druhou. Díky jedné z nich se dostalo do povědomí mnoha lidí i „vománkové víno“, které podle vyprávění slavného filmového herce mělo na zúčastněné aktéry zajímavé účinky. Nejspíš proto, že vzniklo tak trochu omylem. Skutečné ománkové víno má přitom velmi blahodárné účinky na zdraví.

Celá historka se podle Menšíkova vyprávění odehrávala na chatě u jeho rodičů v době, kdy byl ještě hodně mladý. Jeho kamarád a později také skvělý herec Lubomír Kostelka za ním tehdy přišel s tím, že má 50 litrů vína, které by na chatě u Menšíků mohli ještě s dalšími kamarády společně vypít. „Mělo to chuť mezi vermutem, griotkou a pivem. Bylo to víno veselé, po dvou skleničkách už jeden kamarád hrál na kytaru, aniž ji měl,“ popisoval víno Vladimír Menšík. „Vománkový víno“, jak nápoji říkali, mělo ovšem i další a poměrně kuriozní účinky, chlapci tedy začali pátrat, jak vlastně vzniklo. A ukázalo se, že strýci Lubomíra Kostelky, který měl vinohrad, víno zkyslo. Mladému Kostelkovi bylo líto ho vylít, tak si je vzal a podle rady jedné známé se rozhodl do něj naložit léčivé byliny, které prý stáhnou kyselost. Sehnal ale bohužel jen keřík omanu pravého, a protože víno kvůli němu zželatinovalo, zředil ho pak ještě lihem. A tak vznikl nápoj, který sice měl pozoruhodné účinky, ovšem poměrně vzdálené od těch, které má skutečné ománkové víno. 

Video se připravuje ...

Co je vlastně oman?

Oman pravý je poměrně statná bylinka s výraznými žlutými květy původem z Asie, konkrétně ze Sibiře a Číny, kde se odpradávna využívala v lidovém léčitelství. K léčebným účelům se využívá kořen rostlin starých alespoň dva roky, který se na podzim vykope a usuší.

Z omanu pravého se využívá jeho kořen Z omanu pravého se využívá jeho kořen • Autor: iStock

Léčivé vlastnosti má kořen omanu především díky inulinu, což je látka mající blahodárný vliv hlavně na trávicí ústrojí. Proto se oman doporučuje při střevních potížích, na podporu trávení a chuti k jídlu. Má antiparazitární a dezinfekční účinky, čistí ledviny a močové cesty, podporuje látkovou přeměnu, používá se u onemocnění dýchacích cest, k tlumení dráždivého i chronického kašle, při zánětu průdušek a pomáhá i při léčbě diabetu 2. typu. Žvýkání kořene omanu údajně prospívá zubům a odvar z omanu se používal na vyvolání menstruace. Zevně je omanový odvar vhodný na špatně se hojící rány nebo vyrážky

Vyrobte si ománkové víno

Kořen omanu lze nakládat do cukru podobně jako kandovaný zázvor, připravuje se z něj léčivá tinktura, odvar nebo také ománkové či omanové víno. To bylo ve středověku považováno za všelék. Význačný renesanční lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli o něm napsal, že zahání i chmury a starosti a posiluje veselí, a doporučoval ho proto i na potíže hlavy, mozku a nervů, při mrtvici nebo závratích. Dnes se ománkové víno používá hlavně při nachlazení, kašli a zánětech průdušek. Pokud si chcete ománkové víno vyrobit doma, budete potřebovat asi  70–80 g kořene omanu pravého a 1 litr bílého vína. Některé recepty uvádějí i další přísady, například kousek pomerančové kůry. Drcený kořen omanu naložte do vína a nechte stát nejméně dva týdny. Pak víno přeceďte a užívejte dva až tři panáky denně, vždy před jídlem. A zavzpomínejte při tom na slavného herce, který již bohužel není mezi námi. 

Autor: AK