Domácí bagety na chlebíčky nebo kanapky: Zkuste fígl babiček, jak donutit těsto kynout

29. prosince 2024 • 04:48

Chlebíčky a kanapky patří mezi vděčné a oblíbené pohoštění na silvestrovský večer. Abyste byli ještě lepšími hostiteli, vyměňte kupované rohlíky a veku za domácí bagetu, kterou si rychle a levně upečete doma. Prozradíme vám oblíbený a levný recept na domácí sádlové bagety.  

Bagety pocházejí z Francie, kde se začaly péct od roku 1920. V tu dobu totiž vyšel zákon, který zakazoval pekařům chodit do práce před čtvrtou hodinou ranní. Pekaři tak nestíhali připravit klasický chleba. Aby nasytili dělníky a zemědělce, kteří si kupovali jídlo brzo ráno cestou do práce, vymysleli štíhlý tvar pečiva a nazvali ho baguette (v překladu hůlka).

Z plátků bagety můžete udělat silvestrovské chlebíčky:

Video se připravuje ...

Bageta jako světové dědictví

Roku 2022 byla bageta zařazena mezi nehmotné světové dědictví UNESCO. Podle regulí se bagety smějí péct pouze ze čtyř ingrediencí: mouky, droždí, soli a vody. V Paříži každým rokem probíhá soutěž pekařů o nejlepší bagetu. Vítěz pak může dodávat obzvláště vypečené bagety do Elysejského paláce na stůl francouzského prezidenta.

Upečte si bagety podle našeho receptu

Co budete potřebovat:

  • 750 g hladké mouky
  • 2 zarovnané kávové lžičky soli
  • 1,5 sáčku sušeného droždí
  • 6 lžic rozpuštěného sádla nebo oleje
  • 450 ml teplé vody

Zpracování těsta

Do zadělávací mísy nasypte mouku a osolte ji. V mouce udělejte dvě „hnízda“. Do jednoho nasypte sušené droždí a do druhého nalijte rozpuštěné sádlo (nesmí být horké). Pomalu přilévejte vlažnou vodu a vše míchejte. Těsto můžete připravit pomocí hnětacího stroje, ale dobře to jde i ručně, jako to dělaly naše babičky. Lépe se pak do těsta dostává vzduch a kontroluje konzistence. Dobře zpracované těsto by mělo být hladké a nesmí se lepit na stěny mísy.

Fígl našich babiček, jak donutit těsto kynout

Mísu s těstem přikryjte utěrkou, aby neokoralo, a nechte v teple kynout 1,5 až 2 hodiny. Během té doby těsto jednou propracujte a nechte znovu kynout. Vždy však záleží na příznivých teplotních podmínkách. Naše babičky říkávaly, že kynuté těsto musí mít nohy v teple. Proto také zadělávací mísu s těstem nechávaly poblíž kamen. Dokonce používaly jeden fígl. Mísu s těstem posadily nad kastrol, do kterého nalily teplou (ne však horkou) vodu. Těsto se tak odspodu zahřívalo a za odměnu krásně kynulo. Radu našich babiček jsme převzali a spolehlivě funguje.

Vykynuté těsto rozdělte na třetiny a vytvarujte bagety. Vykynuté těsto rozdělte na třetiny a vytvarujte bagety. • Autor: Veronika Moučková

Vytvarujte bagety

Dobře vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku a rozdělte na tři stejné díly. Jemně, bez použití velké síly a pomocí otáčivých pohybů, „ušoulejte“ bagety, které položte do formy. Můžete vytvarovat i jednoduché válečky, které na několika místech naříznete. Bagety potřete vodou, přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 15 minut kynout. 

Správně vypečené bagety mají křupavou kůrku a zlatou barvu. Správně vypečené bagety mají křupavou kůrku a zlatou barvu. • Autor: Veronika Moučková

Aby byly pěkně vypečené

Bagety pečte zpočátku na 185 °C. Během pečení ještě trochu nakynou. Když začnou zlátnout, zvyšte teplotu na 210 °C a pečte ještě asi 10 minut. Můžete použít i horkovzduch, každopádně bagety během pečení hlídejte, protože každá trouba peče jinak. Pokud trochu popraskají, není to na závadu. Naopak, dodá jim to rustikálnější a křupavý vzhled a chuť. Po vytažení z trouby můžete bagety jemně potřít sádlem, aby byly vláčné. Po vychladnutí je krájejte buď kolmo, nebo šikmo, podle velikosti chlebíčků nebo kanapek, které chcete připravovat.

Jde to i bez formy                  

Bagety můžete upéct i bez formy. Když je položíte vedle sebe na vymaštěný plech, oddělte je mezi sebou pruhem složeného pečicího papíru, aby se k sobě nepřilepily.

Jde to i s jinou moukou

Bagety můžete upéct třeba i s chlebovou moukou. Použijte poměr 2/3 hladké mouky a 1/3 chlebové mouky. Do těsta lze přisypat lněná, slunečnicová, dýňová semínka nebo přidat trochu kmínu, záleží na vašich preferencích.  

Na bagetu se skvěle hodí i česneková pomazánka:

Video se připravuje ...

Autor: Veronika Moučková