Vše, co je dobré vědět o chřestu, a jak s ním nakládat v kuchyni

28. dubna 2022 • 00:00

Chřestová sezóna je považována pomalu, ale jistě za zahájenou! Milovníky chřestu možná překvapí známá i méně známá fakta o této oblíbené jarní plodině. Navíc se můžete inspirovat báječnými recepty, které si vás získají od prvního sousta.

Milujete chřest? Ačkoliv patříte mezi příznivce chřestu, možná jste o něm ještě všechno neslyšeli a nezkusili ani originální a neotřelé recepty.

Jak uchovávat chřest, aby zůstal svěží >>>

Česko jako vyhlášené místo pro pěstování chřestu!

Málokdo ví, že Česko je pěstováním chřestu vyhlášené. Tradice pěstitelství sahá až do 19. století. Dnes najdete nejvíce chřestových plantáží v Hostíně na Mělnicku.

Blahodárný vliv chřestu na naše zdraví

Chřest obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a působí pro naše tělo také jako antioxidant. Jeho blahodárné účinky na naše zdraví mají vliv na krevní tlak, cholesterol, funkci ledvin i trávení.

Oblíbená odrůda dostala své jméno po manželce George Washingtona

Možná jste nevěděli, že jedna z oblíbených a nejlepších odrůd dostala své jméno po manželce amerického prezidenta George Washingtona – Marthe.

Chřest jako pomocník při kocovině

Nejnovější studie odhalily, že chřest působí také jako lék proti kocovině, jelikož je bohatý na aminokyseliny a minerální látky. Pokud vás čeká perný alkoholový večer, naplánujte si na druhý den oběd ve znamení chřestu.

Chřest jako přírodní afrodiziakum

Chřest mimo jiné obsahuje také vysoké množství vitaminu E, který stimuluje estrogen i testosteron. Pravidelná konzumace chřestu slouží jako přírodní afrodiziakum a navozuje tak pocit vzrušení!

Zelený, bílý, nebo fialový?

I když má každý z nich jinou barvu, tak se stále jedná o jeden a tentýž druh. Bílý chřest se pěstuje zakrytý zeminou, zelený a fialový zase na světle. Zelený chřest má na rozdíl od bílého výraznější chuť a tenčí slupku, takže není potřeba loupat.

Nejlepší čas na konzumaci? Ihned po sklizni!

Ihned po sklizni je chřest nejšťavnatější a postupně ztrácí svou nasládlou chuť. Pěstitelé se snaží, aby se dostal k zákazníkovi v tom nejkratším čase. Čím dříve jej po koupi zkonzumujete, tím lépe.

 

Nad zvadlým chřestem nezoufejte!

Může se stát, že chřest před úpravou ovadne, ale nebojte se, s tímto problémem si hravě poradíte. Zkuste chřest namočit do lehce osolené ledové vody a uvidíte sami, jak se vzpruží!

Nechte se inspirovat recepty na ty nejlepší chřestové dobroty!

Připravte si italské rizoto tak trochu jinak. Chřestové rizoto ovoněné bílým vínem a posypané parmazánem je správná volba! Chutné a originální, to jsou rigatoni s chřestem, zázvorem a cibulkou. Nechybí ani neotřelá omáčka z ovčího sýru. Chřestový koláč s hráškem poslouží jako večeře nebo svačinka. Slaný koláč potřený crème fraîche a pokladený chřestem, cuketou, cibulí a hráškem si zamilujete. Nudné bramborové chipsy k televizi můžete nahradit smaženým bílým chřestem. Z té samé odrůdy vyzkoušejte také jarní chřestovou polévku s pestem.

Sezóna chřestu se blíží! Jak ho správně připravit?

Autor: DF