Jablka naslano aneb 7 způsobů, jak si vychutnat podzim

24. října 2022 • 00:00

Sezóna podzimních jablek je tady! Kromě lahodných dezertů a moučníků můžete jablka využít i při přípravě nejrůznějších polévek a hlavních chodů. Inspirujte se báječnými netradičními recepty, které si vás zaručeně získají.

Jablečný mošt nebo voňavý štrúdl či koláč? To vše jsou jablečné dobroty, které zná každý. Co takhle naložit s jablečnou sklizní tak trochu jiným způsobem a připravit jablka naslano. Spojení sladkokyselé chuti s masem nebo zelím si zkrátka zamilujete.

Šťavnatá stehna s netradiční marinádou. Na vlastní chuťové buňky zažijete, jak krásně k sobě ladí kuře a jablka!

Vepřové špízy s jablkem Vepřové špízy s jablkem • Autor: iStock

Milujete špízy? Pak ochutnejte originální a neotřelou kombinaci s ovocem. Vepřové špízy s jablkem a masem v pomerančové marinádě vás ohromí. Doplnit je můžete ještě červenou cibulí.

Celerová polévka s jablky Celerová polévka s jablky • Autor: iStock

Zahřejte se během začínajícího podzimu krémovou celerovou polévkou s jablky. Jemně nasládlá chuť celeru dokonale ladí s voňavým tymiánem, vlašskými ořechy a jablky.

Salát z červeného zelí s jablky Salát z červeného zelí s jablky • Autor: iStock

Salát z červeného zelí s jablky se skvěle hodí jako příloha k masu nebo k rybě. Netradiční salát oživí ještě lístky bazalky a nasekané arašídy.

Pečené citronové kuře s jablky a hruškami Pečené citronové kuře s jablky a hruškami • Autor: iStock

Dopřejte sobě a své rodině oběd, na který jen tak nikdo nezapomene. Pečené citronové kuře s jablky a hruškami je delikatesa, po které se budou všichni olizovat až za ušima.

Telecí roláda se perfektně hodí na každý sváteční stůl. Telecí roláda se perfektně hodí na každý sváteční stůl. • Autor: F.O.O.D.

Neotřelou chuť telecí rolády s jablky, hrozny a perníkem jen tak něco nepřekoná. Maso je pečené s bylinkami a podlévané ciderem. K roládě můžete podávat pečené nebo šťouchané brambory.

Pórková polévka s fenyklem a jablky Pórková polévka s fenyklem a jablky • Autor: F.O.O.D

Jemná krémová pórková polévka s fenyklem a jablkem je inspirovaná orientální kuchyní. Na závěr ji dochuťte javorovým sirupem a ozdobte fenyklovými výhonky.

Vepřová pečeně na pivu s jablečnou omáčkou Vepřová pečeně na pivu s jablečnou omáčkou • Autor: iStock

Vepřová pečeně na pivu s jablečnou omáčkou se zaručeně stane stálicí na vašem jídelníčku. Omáčka z cibule, jablek, kari, rozinek a kokosového mléka je zkrátka báječným ozvláštněním vepřové pečeně.    

Autor: TR