5 rodinných receptů na ty nejlepší domácí nanuky

13. srpna 2020 • 00:00

Milují ji děti i dospělí. Bez zmrzliny by to snad ani nebylo to pravé léto. A nejlepší je ta domácí, bez přidaných barviv, spousty cukru a dalších éček, u které víte, co přesně obsahuje. Abyste si na ní pochutnali, nemusíte ani vlastnit zmrzlinovač. Na ty nejlepší nanuky je totiž třeba jen pár ingrediencí, mixér a nanukové formičky, které seženete všude.

Při výrobě domácí zmrzliny se fantazii meze nekladou. Použít můžete v podstatě jakýkoliv druh ovoce, a to jak zahradní, tak i tropické, ale i mléčné výrobky, jako je tvaroh, jogurt, mascarpone a podobně, nebo třeba rostlinná mléka. Šmrnc nanukům dodají také čerstvé bylinky, jako je levandule, meduňka, máta a další. Dospělí se zase nebojte doladit zmrzlinu kapkou Prosecca, sektu nebo oblíbeného likéru. Připravit můžete i nanuky ve stylu populárních letních koktejlů. Pro inspiraci pro vás máme pár tipů z časopisu F.O.O.D., celý recept najdete po kliknutí na zvýrazněný název .

Borůvkovo-jogurtové nanuky

Kombinace osvěžujícího jogurtu a sladkokyselých lesních borůvek chutná přímo božsky. Kromě uvedených ingrediencí už budete potřebovat jen med na doslazení. Příprava je snadná. Borůvky jen svarte do měkka s trochou vody a medu, rozmixujte a prolisujte přes sítko. Smetanový jogurt, nejlepší je hustý řecký, vyšlehejte s trochou vanilkového jogurtu nebe pribináčkem a pár kapkami medu. Do formiček rozdělte borůvkovou směs, na ni opatrně navrstvěte směs jogurtovou. Borůvkovo-jogurtové nanuky nechte v mrazničce ztuhnout nejlépe do druhého dne.

Melounové nanuky

I když je meloun zelenina, jeho sladká šťavnatá dužina vás v horkých letních dnech skvěle osvěží. A co teprve když ji proměníte ve zmrzlinu. Kromě červené dužiny vodního melounu ale použijte ještě tu výrazně oranžovou z melounu Cantaloupe. Říká se mu cukrový meloun, je příjemně sladký a poměrně dost aromatický, chutí připomíná tak trochu ananas. Obě melounová dužiny nakrájejte na kostky, rozmixujte, podle chuti směs dolaďte medem a čerstvou citronovou šťávou a melounová nanuky nechtu zmrznout.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mít tak nyní toto v mrazničce !!! ... 🤗🥵😵

Příspěvek sdílený Marta Marcakova (@thestoryofacake),

Jablečné nanuky s ostružinami

Úžasně osvěžující a přitom naprosto jednoduché jsou nanuky z jablečného moštu, ochucené trochou čerstvě vymačkané citronové šťávy, a šťavnatých ostružin. Část jich rozmixujte s moštem, jablečnou směs nalijte do formiček, přidejte zbytek plodů překrájených na půlky nebo menší kousky a jablečné nanuky s ostružinami dejte alespoň na dvě až tři hodiny do mrazáku. Pokud máte k dispozici letní jablíčka, oloupejte je, nastrouhejte a svařte na pyré, které pak použijte místo moštu.

Kokosové nanuky s malinami

Voňavé sladké maliny k létu patří, ať už jsou natrhané na zahrádce, nasbírané v lese nebo přinesené ze supermarketu. A i když vás to možná překvapí, dokonale ladí s chutí exotického kokosu. Přesvědčte se o tom při konzumaci kokosového nanuku s malinami. Na jeho přípravu budete potřebovat kokosový krém a kokosové mléko, čerstvé maliny, trochu jogurtu a Kkapku medu na doslazení.

Rebarborové nanuky

Lidé ji buď milují, nebo nenávidí. Řapíky rebarbory se nejčastěji používají při přípravě koláčů, kompotů, džemů, přidat ji ale můžete třeba i pod maso. Její příjemně nakyslá chuť ale přímo vybízí k tomu, abyste z ní udělali zmrzlinu. Na rebarborové nanuky budete kromě této zeleniny potřebovat ještě jogurt, med a citronovou šťávu na dochucení. Nakonec můžete nanuky před vložením do mrazáku ještě posypat plátky mandlí nebo cereálními lupínky .

Více sladkých receptů pro vaše léto najdete v srpnovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit ho můžete elektronicky nebo v tištěné podobě PŘÍMO do schránky ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová