Zbyla vám vánočka? Udělejte z ní parádní žemlovku
Co se zbylou vánočkou? Udělejte skvělou žemlovku s jablky a hruškami. Je zasypaná nasekanými vlašskými oříšky a plátky mandlí. Navíc báječně voní po skořici, brandy a vanilce! Tuto dokonalou souhru chutí si zkrátka zamilujete.
Vsaďte na klasiku z kuchyně našich babiček – žemlovku neboli „zemlbábu“. Původně se žemlovka pekla v bábovkové formě. Bábovce se kdysi říkávalo bába, a tak vzniklo označení „zemlbába“ pro sladký pokrm plný jablek. Tato poctivá dobrota vás mile potěší jako sladká tečka nebo hlavní chod.
Suroviny
300 g vánočky
máslo na vymazání formy
1 ks jablka
1 ks hrušky
150 ml smetany ke šlehání
350 ml mléka
2 ks vajec
1 ks vanilkového lusku
2 lžíce brandy
4 lžíce moučkového cukru
1 lžička skořice
1 hrst vlašských ořechů
1 hrst mandlových vloček (plátků)
Postup na žemlovku s jablkem a hruškou:
1. Vánočku nakrájejte na plátky široké asi 3 cm. Troubu předehřejte na 160 °C. Zapékací formu vymažte máslem. Jablko a hrušku zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
2. Smetanu a mléko smíchejte dohromady a zašlehejte vejce. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a přidejte je společně s brandy, cukrem a skořicí do mléčné směsi.
3. Kousky vánočky skládejte do připravené zapékací mísy a prokládejte je plátky jablek a hrušek. Přelijte mléčnou směsí a zasypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a plátky mandlí. Pečte do zezlátnutí okrajů, asi 35 minut.