Rizoto s chřestem: Snadný recept, který musíte vyzkoušet!

4. května 2021 • 00:00

Sezóna českého chřestu je v plném proudu a nepotrvá moc dlouho. Pokud si ji chcete užít naplno, nemůžete vynechat úžasné a delikátní chřestové rizoto. Tento snadný recept vás zajisté nadchne! A co je na něm nejlepší? Rizotový základ si můžete připravit ráno a před servírováním ho už jen dodělat během pár minut.

Chřest, lidově zvaný špargl, patří neodmyslitelně do našich jídelníčků. Často se z něj připravují polévky nebo se servíruje s holandskou omáčkou. Mnozí jej upřednostňují syrový, například s jogurtovým dipem, ale pokud si chcete chřest úžit na maximum, uvařte si s ním rizoto.

Ať už si chřest připravíte jakkoliv, uděláte tak něco pro svůj organismus, protože blahodárné účinky chřestu na naše zdraví jsou známé od nepaměti. Popisoval je dokonce už ve druhém století n. l. antický lékař Galén a v následujících staletích jeho domněnky potvrdily mnohé studie. V dnešní době je chřest hlavně ceněný jako skvělý zdroj přírodních antioxidantů a coby nízkokalorická zásobárna folátů a draslíku.

Protože nyní už víme, jak je chřest zdravý, můžeme se pustit do samotné přípravy receptu. Nejprve začneme samotným základem na rizoto.

Suroviny na 2 porce rizotového základu

  • 150 g kulatozrnné rýže (Arborio nebo Carnaroli)
  • 1 jarní cibulka nebo banánová šalotka
  • 250 ml kuřecího vývaru ředěného vodou 1:1
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 20 g másla
  • špetka soli

Postup

Vyberte kulatozrnnou rýži, ideálně Carnaroli, případně Arborio. Navažte si 75 g na jednu porci. Nakrájejte si cibuli nebo šalotku, k cibuli můžete přikrájet i řapíkatý celer či fenykl.

Budete potřebovat dva vyšší rendlíky s užším dnem – na vývar a samotné rizoto. Na másle zpěňte cibuli dosklovata, v druhém rendlíku ohřejte silný kuřecí vývar (250 ml) a vodu (300 ml).

Teď přichází čas na rýži. Můžete ji propláchnout v cedníku tak dlouho, dokud z rýže nepoteče čirá voda. Vsypte rýži k cibuli a míchejte. Po minutce se rýže zatáhne, nyní vlijte velkého panáka bílého suchého vína. Alkohol nechte zredukovat.

Poté přidejte první naběračky horkého vývaru. Míchejte a hlídejte, zda je ho stále u rýže dostatečné množství a udržujte var. A hlídejte také čas – rýži vařte 12 minut.

Trošičku posolte a přidejte poslední naběračky vývaru, naposledy zamíchejte a vypněte plotýnku. Nechte rizoto zchladit a poté vložte do ledničky. 

Na dokončení chřestového rizota pro 2 osoby

  • 250 g (1/2 svazku) chřestu 
  • 200 ml ze zředěného kuřecího vývaru, který uchováme z celkových 550 ml z rozjetého rizota, kam použijeme jen cca 350 ml 
  • 25 g pecorina nebo parmazánu
  • alespoň 15 g másla (ale klidně i víc, pokud chcete) 

Postup

Chřest použijte i do vývaru, ty nejtvrdší konce chřestu nechte vyvařit v nesoleném kuřecím nebo zeleninovém vývaru asi 20 minut. Předpřipravený základ rizota si začněte rozehřívat na sporáku, postupně přilévejte vývar, aby se rizoto správně naředilo a mohlo dobře „dojít“.

Mezitím ještě nakrájejte zbylé dvě třetiny chřestu. Odkrojte špičky (asi 3 cm) a zbytek stonku nakrájejte na půlcentimetrové kousky. Chřest přidejte do základu asi 4 minuty před jeho dovařením.

Zelený chřest by se neměl vařit příliš dlouho, stačí pár minut. Vypněte plotýnku a na dochucení přidejte citronovou šťávu, máslo, strouhaný sýr a pepř. Dosolte a než se pustíte do jídla, nechte ještě dvě minuty odpočinout. Dobrou chuť!

Pokud chcete raději zůstat u klasiky, přelijte chřest holandskou omáčkou. Jak na ni, vám poradíme zde!

Autor: TR