3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle

17. května 2024 • 04:30

Už víte, co sladkého upečete rodině na víkend? Máme pro vás pár tipů. Prvním je recept na úžasný spálený koláč, který je hitem posledních let. Pochází ze Španělska, vůbec nechutná spáleně, a chutí trochu připomíná cheesecake. Nebo možná dáte přednost rychlé buchtě s příjemně nakyslou rebarborou. A kdybyste snad potřebovali zužitkovat přezrálé banány, můžete si z nich připravit sladké vafle. 

Co si upečete dobrého?

Baskický spálený koláč

Buchta s rebarborou a malinami

Banánové vafle 

Vyrobte si domácí vanilkový extrakt. Bude se vám hodit do koláčů>>>

Video se připravuje ...

Baskický tvarohový (spálený) koláč

Baskický tvarohový koláč Baskický tvarohový koláč • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 600 g čerstvého krémového sýru (může být i tvaroh)
  • 180 g cukru
  • 4 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 20 g hladké mouky
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Postup:

1. V míse prošlehejte krémový sýr s cukrem a vejci, až vznikne hladký krém. Zašlehejte do něj smetanu, mouku a vanilkový extrakt

2. Kulatou formu o průměru asi 20 cm vyložte dvěma vrstvami papíru na pečení a nalijte do ní připravené těsto. Dejte ji do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. Povrch koláče by měl být zlatavý a těsto by se mělo jen lehce třást. 

3. Hotový koláč nechte vychladnout a pak ho dejte ještě nejméně na hodinu do ledničky. Podávejte ho vychlazený a případně ještě ozdobený ovocem. 

Rychlá buchta s rebarborou a malinami

Rychlá buchta s rebarborou a malinami Rychlá buchta s rebarborou a malinami • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 400 g rebarbory
  • hrst malin
  • 3/4 hrnku + 2 lžíce krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku soli
  • tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Rebarboru očistěte, nakrájejte na kousky dlouhé asi 3 cm a dejte do mísy. Přisypte cukr, promíchejte a nechte chvíli stát.

2. V míse vyšlehejte zbylý cukr, olej a vejce do světlé pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a špetku soli a znovu prošlehejte.

3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Rozložte na něj připravené kousky rebarbory a mezi ně rozdělte maliny. Vše dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.

4. Upečenou buchtu nechte vychladnout a před podáváním ji pocukrujte.  

Banánové vafle

Banánové vafle Banánové vafle • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 banány
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 160 g špaldové mouky
  • 8 g prášku do pečiva
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • olej na vymazání vaflovače

Na ozdobení:

  • 1 balení měkkého tvarohu nebo ricotty
  • 1–2 lžíce medu
  • ovoce podle vlastní chuti
  • nasekané nesolené oříšky

Postup:

1. Banány oloupejte a rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte mléko, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. 

2. Vaflovač zahřejte, vytřete olejem, nalijte do něj část těsta a pečte 3-4 minuty, dokud nebudou vafle hotové. Takto postupně zpracujte všechno těsto.

3. Tvaroh nebo ricottu rozmíchejte s medem. 

4. Hotové vafle podávejte s oslazeným tvarhem nebo ricottou, ovocem a oříšky.

A jestli chcete něco opravdu jednoduchého, zkuste mug cake>>>

Autor: Anna Kopečková