3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle
Už víte, co sladkého upečete rodině na víkend? Máme pro vás pár tipů. Prvním je recept na úžasný spálený koláč, který je hitem posledních let. Pochází ze Španělska, vůbec nechutná spáleně, a chutí trochu připomíná cheesecake. Nebo možná dáte přednost rychlé buchtě s příjemně nakyslou rebarborou. A kdybyste snad potřebovali zužitkovat přezrálé banány, můžete si z nich připravit sladké vafle.
Co si upečete dobrého?
Buchta s rebarborou a malinami
Vyrobte si domácí vanilkový extrakt. Bude se vám hodit do koláčů>>>
Baskický tvarohový (spálený) koláč
Co budete potřebovat:
- 600 g čerstvého krémového sýru (může být i tvaroh)
- 180 g cukru
- 4 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 20 g hladké mouky
- 1 lžičku vanilkového extraktu
Postup:
1. V míse prošlehejte krémový sýr s cukrem a vejci, až vznikne hladký krém. Zašlehejte do něj smetanu, mouku a vanilkový extrakt.
2. Kulatou formu o průměru asi 20 cm vyložte dvěma vrstvami papíru na pečení a nalijte do ní připravené těsto. Dejte ji do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. Povrch koláče by měl být zlatavý a těsto by se mělo jen lehce třást.
3. Hotový koláč nechte vychladnout a pak ho dejte ještě nejméně na hodinu do ledničky. Podávejte ho vychlazený a případně ještě ozdobený ovocem.
Rychlá buchta s rebarborou a malinami
Co budete potřebovat:
- 400 g rebarbory
- hrst malin
- 3/4 hrnku + 2 lžíce krupicového cukru
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetku soli
- tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Rebarboru očistěte, nakrájejte na kousky dlouhé asi 3 cm a dejte do mísy. Přisypte cukr, promíchejte a nechte chvíli stát.
2. V míse vyšlehejte zbylý cukr, olej a vejce do světlé pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a špetku soli a znovu prošlehejte.
3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Rozložte na něj připravené kousky rebarbory a mezi ně rozdělte maliny. Vše dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.
4. Upečenou buchtu nechte vychladnout a před podáváním ji pocukrujte.
Banánové vafle
Co budete potřebovat:
- 2 banány
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- 160 g špaldové mouky
- 8 g prášku do pečiva
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- olej na vymazání vaflovače
Na ozdobení:
- 1 balení měkkého tvarohu nebo ricotty
- 1–2 lžíce medu
- ovoce podle vlastní chuti
- nasekané nesolené oříšky
Postup:
1. Banány oloupejte a rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte mléko, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
2. Vaflovač zahřejte, vytřete olejem, nalijte do něj část těsta a pečte 3-4 minuty, dokud nebudou vafle hotové. Takto postupně zpracujte všechno těsto.
3. Tvaroh nebo ricottu rozmíchejte s medem.
4. Hotové vafle podávejte s oslazeným tvarhem nebo ricottou, ovocem a oříšky.
A jestli chcete něco opravdu jednoduchého, zkuste mug cake>>>