3x moučník na víkend: Vylepšené brownies, rychlá bábovka a jablková buchta s drobenkou

23. února 2024 • 04:42

Tentokrát jsme pro vás vybrali tři recepty, z nichž každý je nějak vylepšený. Brownies jsou sice dokonalé samy o sobě, nicméně proč si je ještě nevylepšit ořechy a sladkou vrstvou tvarohu? I klasická bábovka je skvělá, šlehačka v těstě ji ale povznese ještě o stupínek výš. A vylepšené je i těsto na buchtu s drobenkou - kefírem a rozvařenými sladkými jablky. 

Co si upečete dobrého?

Ořechové brownies s tvarohem

Šlehačková bábovka

Jablková buchta s drobenkou

Máte-li rádi klasické americké brownies, vyzkoušejte tento recept>>

Ořechové brownies s tvarohem

Ořechové brownies s tvarohem Ořechové brownies s tvarohem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 150 g másla
  • 200 g čokolády na vaření
  • 50 g kakaa
  • 1 lžička instantní kávy
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 120 g hladké mouky
  • hrst vlašských ořechů

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g zakysané smetany

Postup:

1. Nakrájené máslo a polovinu nasekané čokolády dejte do kastrůlku ponořeného v horké vodní lázni a nechte společně rozpustit. Směs vyndejte z vodní lázně, přidejte do ní kakao, kávu a oba druhy cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezchladne. Pak přišlehejte metličkou vejce, vmíchejte mouku, špetku soli, druhou polovinu nasekané čokolády a nasekané ořechy.

2. Těsto nalijte na menší hlubší plech nebo do formy vyložené papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.

3. Mezitím připravte náplň. V míse prošlehejte metličkou tvaroh s oběma druhy cukru, jedno po druhém zašlehejte vejce a nakonec zlehka vmíchejte zakysanou smetanu.

4. Připravenou náplň rozetřete na předpečené těsto ve formě, vraťte do trouby a pečte ještě 25-30 minut.

5. Upečené brownies nechte vychladnout a pak je dejte ještě alespoň na 4 hodiny do lednice. Před podáváním je nakrájejte na řezy.

Šlehačková bábovka

Šlehačková bábovka Šlehačková bábovka • Autor: Marek Kučera

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 prášek do pečiva
  • 130 g moučkového cukru + na posypání
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

1. V míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru a smetanu ke šlehání a umíchejte hladké těsto.

2. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do ní těsto, dejte ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 50 minut. Pokud se bábovka začne svrchu připalovat, zakryjte formu alobalem. Že je těsto upečené, vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, je bábovka hotová.

3. Formu s upečenou bábovkou zabalte do utěrky namočené v ledové vodě, nechte chvilku prochladnout, pak ji vyklopte a nechte zcela vychladnout, nejlépe na mřížce.

4. Před podáváním bábovku pocukrujte.

Jablečná buchta s drobenkou

Jablečná buchta s drobenkou Jablečná buchta s drobenkou • Autor: iStock

Suroviny:

Na jablka:

  • 3 jablka
  • 2 lžíce másla
  • 100 g rozinek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Na drobenku:

  • 50 g hladké mouky
  • 50 g mletých ořechů
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla

Na těsto:

  • 60 g změklého másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 150 ml kefíru
  • 180 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli

Postup:

1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Dejte je do kastrůlku s máslem, přidejte rozinky, cukr a citronovou šťávu a za občasného míchání je uvařte doměkka. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

2. Mezitím připravte drobenku. V misce smíchejte mouku, mleté ořechy a cukr. Přidejte máslo nakrájené na kostky a prsty vše zpracujte na drobenku.

3. Dále připravte těsto. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, jedno po druhém zašlehejte vejce a nakonec vmíchejte kefír. Do tohoto základu prosejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí, přidejte mletou skořici a umíchejte hladké těsto. Do něho vmíchejte vychladlá jablka s rozinkami.

4. Těsto nalijte do formy vyložené papírem na pečení, povrch posypte připravenou drobenkou, vše dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 45 minut dozlatova.

Brownies se dají udělat i bez mouky. A s malinami!

Autor: Anna Kopečková