3x moučník na víkend: Vylepšené brownies, rychlá bábovka a jablková buchta s drobenkou
Tentokrát jsme pro vás vybrali tři recepty, z nichž každý je nějak vylepšený. Brownies jsou sice dokonalé samy o sobě, nicméně proč si je ještě nevylepšit ořechy a sladkou vrstvou tvarohu? I klasická bábovka je skvělá, šlehačka v těstě ji ale povznese ještě o stupínek výš. A vylepšené je i těsto na buchtu s drobenkou - kefírem a rozvařenými sladkými jablky.
Co si upečete dobrého?
Vynikající je i bábovka s ořechy:
Ořechové brownies s tvarohem
Suroviny:
- 150 g másla
- 200 g čokolády na vaření
- 50 g kakaa
- 1 lžička instantní kávy
- 100 g krupicového cukru
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- špetka soli
- 120 g hladké mouky
- hrst vlašských ořechů
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 90 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 100 g zakysané smetany
Postup:
1. Nakrájené máslo a polovinu nasekané čokolády dejte do kastrůlku ponořeného v horké vodní lázni a nechte společně rozpustit. Směs vyndejte z vodní lázně, přidejte do ní kakao, kávu a oba druhy cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezchladne. Pak přišlehejte metličkou vejce, vmíchejte mouku, špetku soli, druhou polovinu nasekané čokolády a nasekané ořechy.
2. Těsto nalijte na menší hlubší plech nebo do formy vyložené papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.
3. Mezitím připravte náplň. V míse prošlehejte metličkou tvaroh s oběma druhy cukru, jedno po druhém zašlehejte vejce a nakonec zlehka vmíchejte zakysanou smetanu.
4. Připravenou náplň rozetřete na předpečené těsto ve formě, vraťte do trouby a pečte ještě 25-30 minut.
5. Upečené brownies nechte vychladnout a pak je dejte ještě alespoň na 4 hodiny do lednice. Před podáváním je nakrájejte na řezy.
Šlehačková bábovka
Suroviny:
- 4 vejce
- 300 g hladké mouky
- 250 g smetany ke šlehání
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 prášek do pečiva
- 130 g moučkového cukru + na posypání
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
1. V míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru a smetanu ke šlehání a umíchejte hladké těsto.
2. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do ní těsto, dejte ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 50 minut. Pokud se bábovka začne svrchu připalovat, zakryjte formu alobalem. Že je těsto upečené, vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, je bábovka hotová.
3. Formu s upečenou bábovkou zabalte do utěrky namočené v ledové vodě, nechte chvilku prochladnout, pak ji vyklopte a nechte zcela vychladnout, nejlépe na mřížce.
4. Před podáváním bábovku pocukrujte.
Jablečná buchta s drobenkou
Suroviny:
Na jablka:
- 3 jablka
- 2 lžíce másla
- 100 g rozinek
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Na drobenku:
- 50 g hladké mouky
- 50 g mletých ořechů
- 100 g třtinového cukru
- 100 g másla
Na těsto:
- 60 g změklého másla
- 120 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 150 ml kefíru
- 180 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
Postup:
1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Dejte je do kastrůlku s máslem, přidejte rozinky, cukr a citronovou šťávu a za občasného míchání je uvařte doměkka. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
2. Mezitím připravte drobenku. V misce smíchejte mouku, mleté ořechy a cukr. Přidejte máslo nakrájené na kostky a prsty vše zpracujte na drobenku.
3. Dále připravte těsto. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, jedno po druhém zašlehejte vejce a nakonec vmíchejte kefír. Do tohoto základu prosejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí, přidejte mletou skořici a umíchejte hladké těsto. Do něho vmíchejte vychladlá jablka s rozinkami.
4. Těsto nalijte do formy vyložené papírem na pečení, povrch posypte připravenou drobenkou, vše dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 45 minut dozlatova.
Brownies se dají udělat i bez mouky. A s malinami!