3x moučník na víkend: Šťavnatá buchta z kompotu, mandlový věnec a nadýchané vafle s podmáslím

15. března 2024 • 04:29

Upečte si na víkend šťavnatou buchtu, do které můžete využít nejen mandarinkový, ale jakýkoli kompot, který máte rádi. Máme pro vás i recept na sladký věnec, který bude ozdobou stolu, a stejně jako skvěle vypadá i skvěle chutná. A jestli nechcete zapínat troubu, udělejte si o kapku zdravější vafle s malinami, které si můžete dát nejen k odpolední kávě, ale třeba i k nedělní snídani.

Co si upečete dobrého?

Mandlový věnec s vanilkou

Celozrnné vafle s malinami a ořechy

Šťavnatá buchta s kompotem

Velikonoce se blíží. Možná se vám bude hodit recept na mazanec>>>

Video se připravuje ...

Mandlový věnec s vanilkou

Mandlový věnec s vanilkou Mandlový věnec s vanilkou • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 100 ml polotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 25 g čerstvého droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • špetku soli
  • 3 žloutky
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g másla
  • vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Polovinu vlažného mléka smíchejte s vanilkovým cukrem a rozdrobeným droždím a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte žloutky rozmíchané ve zbylém mléce, mleté mandle a propracujte. Pak přilijte rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujte tužší těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě 20 minut kynout.

3. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát a vykrájejte z něj kolečka o průměru 15 cm. Vždy složte přes sebe 3 tak, aby se jejich poloviny zhruba překrývaly. Pak je stočte do rolády a tu překrojte na dvě poloviny.

4. Poloviny roládek naskládejte do kulaté formy vyložené pečicím papírem, rovným řezem dolů, těsně k sobě. Na teplém místě nechte ještě asi 40 minut kynout.

5. Vykynuté těsto potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem, dejte ho do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova přibližně 45 minut. Upečený věnec nechte vychladnout a před podáváním ho pocukrujte.

Celozrnné vafle s malinami a ořechy

Celozrnné vafle s malinami a ořechy Celozrnné vafle s malinami a ořechy • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla + na vymazání
  • 1 l podmáslí
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 100 g malin + k podávání
  • 100 g nasekaných pekanových ořechů + k podávání
  • čerstvý tymián, javorový sirup a moučkový cukr na dokončení

Postup:

1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte rozpuštěné máslo a podmáslí. V druhé míse smíchejte obě mouky s práškem do pečiva a opatrně prosejte do podmáslové směsi.

2. Na závěr vmíchejte maliny, nasekané pekanové ořechy a těsto nechte asi
5 minut odstát.

3. Vaflovač lehce vymažte máslem a z těsta upečte vafle. Podávejte je ozdobené malinami, ořechy, javorovým sirupem, trochou cukru a tymiánu.

Šťavnatá buchta z kompotu

Šťavnatá buchta z kompotu Šťavnatá buchta z kompotu • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na korpus:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 1 malou konzervu mandarinkového kompotu (312 g) 
  • 180 g změklého másla
  • 180 g cukru
  • 4 vejce
  • 200 g zakysané smetany

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g mascarpone
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 malou konzervu mandarinkového kompotu (312 g)

Postup:

1. V míse smíchejte mouku s jedlou sodou, práškem do pečiva a špetkou soli. Z mandarinek slijte šťávu a rozmixujte je na kaši. V další míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do světlého krému. Jedno po druhém do něj zašlehejte vejce a pak vmíchejte zakysanou smetanu a rozmixované mandarinky. Nakonec přimíchejte moučnou směs.

2. Těsto rozetřete na hlubší plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Upečený korpus nechte vychladnout.

3. Mezitím připravte náplň. Tvaroh vyšlehejte s mascarpone a oběma druhy cukru. Přidejte půlku scezených a překrájených kompotovaných mandarinek (šťávu z kompotu si schovejte a zbylou půlku mandarinek si nechte na ozdobení) a zlehka promíchejte.

4. Vychladlý korpus rozkrojte na dvě půlky. Jednu pokapejte šťávou z kompotu, potřete vrstvou připraveného krému a položte na ni druhou půlku korpusu, kterou také pokapejte šťávou z kompotu.

5. Buchtu nechte alespoň dvě hodiny odležet v ledničce a před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem a ozdobte zbylými mandarinkami.  

Pečete na Velikonoce jidáše?>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková