3x moučník na víkend: Šťavnatá buchta z kompotu, mandlový věnec a nadýchané vafle s podmáslím
Upečte si na víkend šťavnatou buchtu, do které můžete využít nejen mandarinkový, ale jakýkoli kompot, který máte rádi. Máme pro vás i recept na sladký věnec, který bude ozdobou stolu, a stejně jako skvěle vypadá i skvěle chutná. A jestli nechcete zapínat troubu, udělejte si o kapku zdravější vafle s malinami, které si můžete dát nejen k odpolední kávě, ale třeba i k nedělní snídani.
Co si upečete dobrého?
Celozrnné vafle s malinami a ořechy
Velikonoce se blíží. Možná se vám bude hodit recept na mazanec>>>
Mandlový věnec s vanilkou
Co budete potřebovat:
- 100 ml polotučného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 25 g čerstvého droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- špetku soli
- 3 žloutky
- 100 g mletých mandlí
- 100 g másla
- vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Polovinu vlažného mléka smíchejte s vanilkovým cukrem a rozdrobeným droždím a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte žloutky rozmíchané ve zbylém mléce, mleté mandle a propracujte. Pak přilijte rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujte tužší těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě 20 minut kynout.
3. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát a vykrájejte z něj kolečka o průměru 15 cm. Vždy složte přes sebe 3 tak, aby se jejich poloviny zhruba překrývaly. Pak je stočte do rolády a tu překrojte na dvě poloviny.
4. Poloviny roládek naskládejte do kulaté formy vyložené pečicím papírem, rovným řezem dolů, těsně k sobě. Na teplém místě nechte ještě asi 40 minut kynout.
5. Vykynuté těsto potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem, dejte ho do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova přibližně 45 minut. Upečený věnec nechte vychladnout a před podáváním ho pocukrujte.
Celozrnné vafle s malinami a ořechy
Co budete potřebovat:
- 4 vejce
- 5 lžic třtinového cukru
- 80 g rozpuštěného másla + na vymazání
- 1 l podmáslí
- 300 g hladké mouky
- 200 g celozrnné mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 100 g malin + k podávání
- 100 g nasekaných pekanových ořechů + k podávání
- čerstvý tymián, javorový sirup a moučkový cukr na dokončení
Postup:
1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte rozpuštěné máslo a podmáslí. V druhé míse smíchejte obě mouky s práškem do pečiva a opatrně prosejte do podmáslové směsi.
2. Na závěr vmíchejte maliny, nasekané pekanové ořechy a těsto nechte asi
5 minut odstát.
3. Vaflovač lehce vymažte máslem a z těsta upečte vafle. Podávejte je ozdobené malinami, ořechy, javorovým sirupem, trochou cukru a tymiánu.
Šťavnatá buchta z kompotu
Co budete potřebovat:
Na korpus:
- 400 g hladké mouky
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 malou konzervu mandarinkového kompotu (312 g)
- 180 g změklého másla
- 180 g cukru
- 4 vejce
- 200 g zakysané smetany
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g mascarpone
- 80 g moučkového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 malou konzervu mandarinkového kompotu (312 g)
Postup:
1. V míse smíchejte mouku s jedlou sodou, práškem do pečiva a špetkou soli. Z mandarinek slijte šťávu a rozmixujte je na kaši. V další míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do světlého krému. Jedno po druhém do něj zašlehejte vejce a pak vmíchejte zakysanou smetanu a rozmixované mandarinky. Nakonec přimíchejte moučnou směs.
2. Těsto rozetřete na hlubší plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Upečený korpus nechte vychladnout.
3. Mezitím připravte náplň. Tvaroh vyšlehejte s mascarpone a oběma druhy cukru. Přidejte půlku scezených a překrájených kompotovaných mandarinek (šťávu z kompotu si schovejte a zbylou půlku mandarinek si nechte na ozdobení) a zlehka promíchejte.
4. Vychladlý korpus rozkrojte na dvě půlky. Jednu pokapejte šťávou z kompotu, potřete vrstvou připraveného krému a položte na ni druhou půlku korpusu, kterou také pokapejte šťávou z kompotu.
5. Buchtu nechte alespoň dvě hodiny odležet v ledničce a před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem a ozdobte zbylými mandarinkami.
Pečete na Velikonoce jidáše?>>>