3x moučník na víkend: Upečte si kokosové či rumové řezy bez vážení nebo svěží citronové řezy s ořechy
Ještě nevíte, co upéct na víkend dobrého a sladkého? Řezy jsou ideálním řešením. Nedají vám moc práce a výsledek je skvostný. Tentokrát by si mohl vybrat snad opravdu každý. Máme recepty pro ty, kteří nemají váhu, milují kokos nebo moučníky s trochou alkoholu, snaží se omezit hladkou mouku, a dokonce i pro vegany.
Co si upečete dobrého?
Výborné jsou i Míša řezy z jednoho plechu>>>
Hrnkové kokosové řezy
Suroviny:
Na těsto:
- 4 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 3 lžíce teplé vody
- 1 a 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 3 lžíce oleje
Na krém:
- 1 balíček Koka sušenek (s kakaem a kokosem)
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 1–2 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
Postup:
1. V míse utřete žloutky s moučkovým cukrem a teplou vodou do pěny. Přidejte kokosovou mouku s práškem do pečiva, olej a nakonec vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.
2. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 185 °C a pečte asi 25 minut.
3. Mezitím připravte krém. Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v misce pomocí paličky na maso. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem a moučkovým cukrem do tuha a vmíchejte do ní asi tři čtvrtiny rozdrcených sušenek.
4. Upečený korpus nechte vychladnout, pak na něj rozetřete připravený krém, vršek uhlaďte a posypte zbylými rozdrcenými sušenkami. Moučník nechte vychladit v ledničce a před podáváním ho nakrájejte na řezy.
Rumové řezy
Suroviny:
- 1 máslo (250 g)
- 2 hrnky krupicového cukru
- 1 hrnek vody
- 2 lžíce kakaa
- 5 lžic rumu
- 4 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- kokos (nebo jemně nasekané vlašské ořechy) na posypání
Postup:
1. Do hrnce dejte nakrájené máslo, přidejte cukr, vodu, kakao a zahřívejte za průběžného míchání, dokud se směs nespojí (nevařte).
2. Ze směsi odeberte asi 3/4 hrnku a smíchejte ji s rumem. Do zbytku směsi vmíchejte rozšlehaná vejce a postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
3. Umíchejte hladké těsto a nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem. Pečte ho zvolna při teplotě 170 °C asi 45 minut.
4. Ještě horký moučník ihned přelijte odebranou směsí, posypte kokosem nebo ořechy, nechte vychladnout a pak nakrájejte na řezy.
Citronové řezy s kešu
Suroviny:
Na korpus:
- 150 g ovesných vloček
- 120 g mletých mandlí
- 2 lžíce třtinového cukru
- 5 lžic rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
Na náplň:
- 200 g kešu oříšků
- 200 ml kokosové smetany
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 4 lžíce javorového sirupu
- 50–60 ml citronové šťávy
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Postup:
1. Kešu zalijte horkou vodou a nechte asi hodinu nasáknout. Vhodnou formu (ideální je čtvercová o rozměrech 20 x 20 cm) vyložte pečicím papírem.
2. Připravte korpus. Rozmixujte vločky s mandlemi a cukrem, sypkou směs pak promíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem a javorovým sirupem a udělejte drobenku. Tu pak rovnoměrně napěchujte na dno formy, formu dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 15 minut. Pak teplotu snižte na 170 °C a korpus dopékejte ještě 5 minut.
3. Změklé kešu dobře propláchněte čistou vodou a rozmixujte spolu s kokosovou smetanou, škrobem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a kůrou na hladkou krémovou hmotu. Máte-li rádi kyselejší chuť, přidejte víc citronové šťávy, pokud chcete kyselost naopak ztlumit, přidejte víc javorového sirupu. Krém nalijte na předpečený korpus ve formě, rovnoměrně ho rozetřete a pečte v troubě předehřáté na 170 °C ještě asi 20 minut.
4. Dezert nechte vychladnout, pak ho uložte do ledničky a nechte odpočinout, ideálně do druhého dne. Před podáváním ho nakrájejte na řezy, které můžete ještě ozdobit proužky citronové kůry a čerstvými bylinkami, například tymiánem.
TIP: Když dáte plechovku kokosového mléka den předem do ledničky, smetana se oddělí od mléka a můžete ji pak snadno seškrábnout a použít do krému.