3x moučník na víkend: Upečte si kokosové či rumové řezy bez vážení nebo svěží citronové řezy s ořechy

1. března 2024 • 03:34

Ještě nevíte, co upéct na víkend dobrého a sladkého? Řezy jsou ideálním řešením. Nedají vám moc práce a výsledek je skvostný. Tentokrát by si mohl vybrat snad opravdu každý. Máme recepty pro ty, kteří nemají váhu, milují kokos nebo moučníky s trochou alkoholu, snaží se omezit hladkou mouku, a dokonce i pro vegany. 

Co si upečete dobrého?

Hrnkové kokosové řezy

Rumové řezy

Citronové řezy s kešu

Výborné jsou i Míša řezy z jednoho plechu>>>

Video se připravuje ...

Hrnkové kokosové řezy

Suroviny:

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 3 lžíce teplé vody
  • 1 a 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 3 lžíce oleje

Na krém:

  • 1 balíček Koka sušenek (s kakaem a kokosem)
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1–2 lžíce moučkového cukru (podle chuti)

Hrnkové kokosové řezy Hrnkové kokosové řezy • Autor: Jan Přibylský

Postup:

1. V míse utřete žloutky s moučkovým cukrem a teplou vodou do pěny. Přidejte kokosovou mouku s práškem do pečiva, olej a nakonec vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.

2. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 185 °C a pečte asi 25 minut.

3. Mezitím připravte krém. Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v misce pomocí paličky na maso. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem a moučkovým cukrem do tuha a vmíchejte do ní asi tři čtvrtiny rozdrcených sušenek.

4. Upečený korpus nechte vychladnout, pak na něj rozetřete připravený krém, vršek uhlaďte a posypte zbylými rozdrcenými sušenkami. Moučník nechte vychladit v ledničce a před podáváním ho nakrájejte na řezy.

Rumové řezy

Rumové řezy Rumové řezy • Autor: Jan Přibylský

Suroviny:

  • 1 máslo (250 g)
  • 2 hrnky krupicového cukru
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce kakaa
  • 5 lžic rumu
  • 4 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • kokos (nebo jemně nasekané vlašské ořechy) na posypání

Postup:

1. Do hrnce dejte nakrájené máslo, přidejte cukr, vodu, kakao a zahřívejte za průběžného míchání, dokud se směs nespojí (nevařte).

2. Ze směsi odeberte asi 3/4 hrnku a smíchejte ji s rumem. Do zbytku směsi vmíchejte rozšlehaná vejce a postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.

3. Umíchejte hladké těsto a nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem. Pečte ho zvolna při teplotě 170 °C asi 45 minut.

4. Ještě horký moučník ihned přelijte odebranou směsí, posypte kokosem nebo ořechy, nechte vychladnout a pak nakrájejte na řezy.

Citronové řezy s kešu

Citronové řezy s kešu Citronové řezy s kešu • Autor: F.O.O.D.

Suroviny:

Na korpus:

  • 150 g ovesných vloček
  • 120 g mletých mandlí
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 5 lžic rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu

Na náplň:

  • 200 g kešu oříšků
  • 200 ml kokosové smetany
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 50–60 ml citronové šťávy
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Postup:

1. Kešu zalijte horkou vodou a nechte asi hodinu nasáknout. Vhodnou formu (ideální je čtvercová o rozměrech 20 x 20 cm) vyložte pečicím papírem.

 2. Připravte korpus. Rozmixujte vločky s mandlemi a cukrem, sypkou směs pak promíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem a javorovým sirupem a udělejte drobenku. Tu pak rovnoměrně napěchujte na dno formy, formu dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 15 minut. Pak teplotu snižte na 170 °C a korpus dopékejte ještě 5 minut.

3. Změklé kešu dobře propláchněte čistou vodou a rozmixujte spolu s kokosovou smetanou, škrobem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a kůrou na hladkou krémovou hmotu. Máte-li rádi kyselejší chuť, přidejte víc citronové šťávy, pokud chcete kyselost naopak ztlumit, přidejte víc javorového sirupu. Krém nalijte na předpečený korpus ve formě, rovnoměrně ho rozetřete a pečte v troubě předehřáté na 170 °C ještě asi 20 minut.

4. Dezert nechte vychladnout, pak ho uložte do ledničky a nechte odpočinout, ideálně do druhého dne. Před podáváním ho nakrájejte na řezy, které můžete ještě ozdobit proužky citronové kůry a čerstvými bylinkami, například tymiánem.

TIP: Když dáte plechovku kokosového mléka den předem do ledničky, smetana se oddělí od mléka a můžete ji pak snadno seškrábnout a použít do krému.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková