14 geniálních způsobů, jak využít formu na muffiny

7. července 2023 • 10:00

Pokud používáte formu na muffiny pouze na pečení roztomilých báboviček, které se vejdou tak akorát do ruky, přicházíte o všechny ostatní benefity, které vám může poskytnout. Forma na muffiny je totiž ve skutečnosti velmi praktický multifunkční pomocník.

Ty nejlepší věci bývají úplně jednoduché. A právě taková je i forma, ve které dětem pečete jejich oblíbené muffiny. Kromě téhle oblíbené sladké pochoutky vám pomůže vytvořit i spoustu dalších dobrot.

Video se připravuje ...

Vajíčka k snídani

Máte-li rádi ráno vajíčka a už vás nebaví jíst stále dokola míchaná nebo volská oka, upečte si k snídani slané vajíčkové muffiny ve formičkách – třeba slaninové se šunkou a sýrem nebo vylepšené cuketou. Naplňte formičky připravenou směsí, dejte do vyhřáté trouby, a než si vyčistíte zuby a učešete se, máte voňavou snídani hotovou.  

Stejně tak můžete ve formě na muffiny upéct sázená vejce, klidně pro celou armádu. Do každého důlku rozklepněte vajíčko, zalijte ho lžící vody, osolte, případně opepřete a dejte na 10–15 minut do trouby vyhřáté na 175 °C. A věděli jste, že ve formě na muffiny se dají udělat i vejce natvrdo? Spojte jejich přípravu třeba s pečením masa nebo koláče a spolu s ním dejte do trouby i formu na muffiny naplněnou celými nerozklepnutými vajíčky zalitými trochou vody. Po 30 minutách je můžete servírovat.

Masové koule i s omáčkou

Koule z mletého masa s rajčatovou omáčkou milují děti i dospělí. Ulehčete si trochu práci a upečte je ve formě na muffiny. Stačí důlky lehce vymazat tukem, vložit do nich masové koule a dát do trouby. Koule můžete péct i společně s rajčatovou omáčkou.

Dokonalé gratinované brambory

V důlcích na muffiny se dá vytvořit naprosto dokonalá příloha z brambor. Gratinované brambory budou krásně krémové zespodu a hezky křupavé na vrchu a jedna hromádka bude stejná jako druhá. Udělejte si je stejně, jako to dělají ve Francii, nebo je ještě vylepšete cibulí a čedarem.

Do formiček na muffiny můžete dát péct i plněné papriky Do formiček na muffiny můžete dát péct i plněné papriky • Autor: iStock

Plněné papriky, které se nerozpadnou

Forma na muffiny vám skvěle pomůže také s pečením plněných paprik s rajčatovou omáčkou. Do důlků na muffiny rozdělte omáčku, vložte do nich očištěné papriky, naplňte je masovou směsí, přiklopte odkrojenými vršky, lehce zalijte vývarem a dejte péct. Díky formičkám si papriky udrží krásný tvar a propečou se rovnoměrně. Stejným způsobem se dají připravit žampiony plněné rajčatovo-houbovou směsí a sýrem nebo špenátem a parmazánem.

Polévka do zásoby

Když vám náhodou zbude dobrá polévka, rozdělte ji do formiček na muffiny a dejte do mrazáku. Až jednotlivé porce zmrznou, vyklepněte je a dejte do uzavíratelných sáčků. Kdokoli pak dostane na polévku chuť, vytáhne si jednu porci a rychle ohřeje. Stejně tak si můžete udělat do zásoby dobrý vývar. Uvařte ho celý kotel, zredukujte, aby byl opravdu silný, rozdělte do formiček a zmrazte. Kdykoli budete chtít vařit polévku nebo omáčku, stačí sáhnout do mrazáku a vyndat jednu mraženou bujonovou „kostku“.

Minikoláčky do ruky

Upečte si místo velkého koláče na plech malé koláčky. Z rozváleného těsta vykrojte kolečka, vyložte jimi vymazané formičky, přidejte náplň a upečte. Skvělé budou křehké borůvkové koláčkytvarohovo-nektarinkové koláčky i linecké koláčky s třešněmi.

Obří kostky ledu

Na letní drinky, jako je sangria s alkoholem i bez alkoholu, které se servírují ve velkých nádobách, nechte ve formě na muffiny zmrznout vodu, do které můžete pro vylepšení chuti přidat nakrájenou citrusovou kůru nebo bylinky, jako je máta nebo meduňka. Velké ledové kostky vydrží v nápoji mnohem déle než ty z klasických tvořítek na led.

Forma na muffiny může sloužit i místo mističek na různé dobroty k zobání Forma na muffiny může sloužit i místo mističek na různé dobroty k zobání • Autor: iStock

Zábavná svačina

Forma na muffiny nabízí i skvělý způsob, jak dětem servírovat svačiny. Naplňte košíčky na muffiny nakrájeným ovocem, zeleninou, ořechy, zdravými krekry a dipy a nechte děti, aby si samy braly, na co mají chuť

Občerstvení na večírek

Stejný koncept jako v případě dětských svačin můžete použít i na večírek pro dospělé, kdy do košíčků rozdělíte olivy, oříšky, nakrájené sýry a uzeniny. A až budete mít filmový večer, naplňte je třeba popcornem s různými příchutěmi.

Zásobník ingrediencí na grilování

Když budete pořádat večírek nebo zahradní party s grilováním, bude se vám forma na muffiny hodit i jako zásobník různých omáček nebo ingrediencí třeba na domácí burgery. Naplňte ji hořčicí, majonézou, kečupem, nakrájenou zeleninou, nastrouhaným sýrem nebo jinými potřebnými ingrediencemi a dejte ke grilu. Ušetříte si spoustu kroků do kuchyně a zpátky, abyste ke grilu nanosili vše, co potřebujete.

Sushi poháry

Máte-li rádi sushi, vyrobte si ho trochu jinak: jako sushi pohárky. Rýži na sushi vtlačte do formiček na muffiny vyložených papírovými košíčky a naplňte je tím, čím plníte sushi – nakrájenou okurkou, avokádem, lososem, mrkví… Stejným způsobem můžete ve formičkách připravit i sladkou verzi sushi.

Plněné masové košíčky z formiček na muffiny Plněné masové košíčky z formiček na muffiny • Autor: iStock

Tortillové misky

Otočte plech na muffiny dnem vzhůru a mezi košíčky vložte menší tortillové placky tak, abyste z nich vytvořili jakousi misku. Dejte je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 8–10 minut dozlatova. Takto připravené jedlé servírovací misky už stačí jen nechat vychladnout a pak naplnit – kuřecím masem a zeleninou, masovými kuličkami nebo třeba čočkou, marinovaným květákem a kousky kuřecího masa. 

Proměňte večeři v chuťovku

Spousta skvělých jídel, jako je pizza, americké těstoviny mac and cheese nebo české šunkofleky, se dá zmenšit do jednoporcových verzí a podávat jako chutná svačinka, předkrm nebo večerní chuťovka. Použijte stejné ingredience, jen je místo velké formy či plechu rozdělte do formiček na muffiny. Uspokojíte i ty nejnáročnější jedlíky a pečení vám zabere i méně času.

Myslete i na pejska

Starší formu na muffiny můžete věnovat svému pejskovi jako misku na krmení. Mnoho psů krmení rychle hltá, což jim pak způsobuje potíže s trávením. Když jídlo pejskovi rozdělíte do důlků na muffiny, donutí ho to trochu zpomalit. Nezapomeňte na spodní část formy přilepit malá gumová kolečka, aby na podlaze neklouzala. 

Autor: AK