Domácí křupavý popcorn: Zapomeňte na mikrovlnku, mnohem lepší je z pánve!

19. ledna 2023 • 00:00

Je spousta lidí, kteří si nedovedou představit sledování filmu bez pořádné mísy popcornu. Zapomeňte na ten kupovaný nebo dělaný v mikrovlnce. Ten nejlepší si totiž uděláte jinak a mnohem snadněji. Ideálně 19. ledna, kdy je Den popcornu!

Možná vás překvapí, že popcorn neboli vypukaná kukuřice není žádným vynálezem moderní doby. Ta přinesla pouze stroje na jeho výrobu, ale popcorn si lidé vyráběli už mnohem dříve. Před 5000 lety byl nedílnou součástí stravy indiánských kmenů v Americe. Indiáni byli pukáním kukuřice tak ohromeni, že tento proces považovali za něco magického a popcornem uctívali své bohy a používali ho i jako ozdobu například na čelenky.

Popcorn se dá připravit i netradičně >>>

Video se připravuje ...

Domácí příprava je snazší, než si myslíte

I když se to na první pohled nezdá, výroba popcornu v mikrovlnné troubě může být celkem zapeklitá. Sice si koupíte sáček s předem připravenou kukuřicí a stačí ho vložit do zmíněného přístroje, jenže když ho pak vytáhnete, obvykle zůstane spousta zrnek nerozpukaných. Pak s ním různě pohazujete a stále dokola ho vracíte do mikrovlnky, až ho nakonec vytáhnete připálený. 

Zkuste to jinak a lépe. Popcorn se totiž dá snadno vyrobit i na pánvi nebo v hrnci na sporáku. Díky tomu se zrna prohřejí rovnoměrně a popraskají ve stejnou dobu, takže nezbudou téměř žádná neprasklá nebo naopak připálená. Navíc si ho můžete ochutit přesně tak, jak chcete vy, a třeba i hodně originálně. 

Není kukuřice jako kukuřice

Kukuřice existuje několik druhů. Ta, kterou vídáte na polích, je určena na průmyslové využití. Kukuřice určená ke konzumaci se dělí na sladkou, která je tak skvělá vařená, grilovaná, přidaná do těstovin nebo do salátu, dále tu, ze které se vyrábí mouka, a pak je kukuřice pukancová. Obsahuje nižší procento škrobu než ostatní druhy kukuřice a její stěny jsou tenčí, takže po zahřátí pukne. A právě ta je určena na výrobu popcornu. Dělí se ještě podle tvaru, který po puknutí vytvoří. Všimli jste si někdy, že občas připomíná motýlka a jindy houbu?

Popcorn se vám nejspíš podaří vyrobit i z obyčejné kukuřice, výsledek ale nebude moc dobrý. Ne všechna zrna se otevřou a popcorn nebude nadýchaný. Proto se vyplatí pro tento účel koupit si kukuřici pukancovou. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu v mnoha e-shopech.

A jak si tedy vyrobíte popcorn doma na sporáku?

Co budete potřebovat:

  • 3 lžíce olivového oleje (můžete použít i kokosový)
  • 1/3 hrnku kukuřičných zrn
  • 1 lžíci másla (nebo více, podle chuti) – nemusí být

1. Na sporáku zahřejte silnostěnnou hlubší pánev (nebo hrnec), přilijte olej a jakmile se zahřeje, vhoďte asi tři kukuřičná zrna a počkejte, až prasknou.

2. Přisypte zbytek kukuřice, rozhrňte ji do rovnoměrné vrstvy, pánev zakryjte poklicí, odstavte ze sporáku a počkejte 30 vteřin (stačí počítat do třiceti, což bude bavit hlavně děti). Díky tomuto kroku se zrna prohřejí rovnoměrně.

3. Pak pánev vraťte na sporák a když uslyšíte, že zrna praskají, začněte pánví potřásat.

4. Jakmile bude mezi jednotlivými prasknutími pauza několik vteřin, odstavte pánev ze sporáku, opatrně ji odklopte, aby unikla pára, a popcorn přesypte do mísy.

TIP: Zkuste dát kukuřičná zrna 20 minut před přípravou popcornu do mrazáku. Díky prudkému poklesu teploty pak lépe puknou.

Když budete pátrat na internetu, možná narazíte na videa, v nichž se do pánve ke kukuřici přidává i celé syrové vejce ve skořápce. To raději nezkoušejte, i ve vaječných skořápkách jsou totiž bakterie jako salmonela nebo E.coli.

Zajímavou chuť dodá popcornu kromě koření i lahůdkové sušené droždí Zajímavou chuť dodá popcornu kromě koření i lahůdkové sušené droždí • Autor: iStock

Popcorn naslano

Hotový popcorn stačí jen osolit a protřepat. Pokud chcete do popcornu přidat máslo, nechte ho rozpustit v ještě horké pánvi, ze které jste vysypali popcorn. Ten pokapejte máslem, protřeste, teprve pak ho osolte a znovu protřeste. Různě experimentovat můžete i s dalšími přísadami. Zkuste přidat koření jako uzenou papriku, drcené chilli papričky nebo mletý kmín, nasekané čerstvé nebo sušené bylinky či nastrouhaný parmazán. Čím jemnější bude „dochucovadlo“, které k popcornu přidáte, tím lépe k němu přilne. Proto je dobré i mleté koření ještě jednou umlít v mlýnku na koření, nejlépe dohromady se solí, aby se vše dobře promíchalo.

Jestli vás nenapadá, čím popcorn originálně ochutit, zkuste tyto kombinace:

  • rajčatový prášek + kajenský pepř + česnekový prášek + sůl
  • nutriční (lahůdkové droždí) + drcené paprikové vločky + sůl

Popcorn nasladko

To nejjednodušší, co můžete udělat, je horký popcorn posypat moučkovým cukrem (může být i vanilkový) a pořádně protřepat. Chcete-li popcorn máslový, stejně jako u slaného popcornu ho nejdříve přelijte máslem a pak pocukrujte. Přidat lze i strouhaný kokos nebo mletou skořici.

Velmi populární zejména v Americe je kukuřice s karamelem:

V pánvi rozpusťte hrnek cukru a 30 g másla. Přidejte 2 lžíce vody a vařte za stálého míchání 5–7 minut. Horký karamel nalijte na popcorn a promíchejte.

Z domácího popcornu můžete dětem vyrobit i roztomilé sladké ovečky.  

Domácí popcorn ovoněný rozmarýnem Domácí popcorn ovoněný rozmarýnem • Autor: iStock

Popcorn pro fajnšmekry

Chcete-li opravdu originální popcorn, neomezujte se jen na sladkou nebo slanou příchuť, ale zahrňte do něj i něco specifického, další pátou chuť zvanou umami, kterou je těžké popsat, ale jídlo díky ní chutná skvěle. Právě tuto chuť dokáže popcornu dodat například sušené lahůdkové droždí, miso, houbový prášek, rybí omáčka nebo krevetová pasta.

Autor: AK