10 potravin, které se vyplatí mít stále doma, a tipy, co z nich uvařit
Když se vracíte unavení z práce, bývá těžké dát dohromady všechno, co budete potřebovat na přípravu večeře, případně i snídaně nebo svačiny, natož to ještě jít koupit. Proto je dobré mít doma stále pár surovin, z kterých vždycky vykouzlíte nějaké dobré jídlo.
Vejce
Stačí je smíchat s nakrájenou zeleninou a udělat z nich na pánvi omeletu nebo je uvařit natvrdo a přidat do zeleninového salátu. S jejich 70 kaloriemi, 6 gramy bílkovin a více než 15 různými vitamíny a minerály, které jedno vejce obsahuje, se vyplatí mít aspoň pár vajíček stále v lednici.
Co můžete připravit z vajec?
Pomazánku z vařených vajec máte hotovou během pár minut>>>
Bílý jogurt
Je skvělý k snídani, když ho přidáte do smoothie nebo smícháte s vločkami, ořechy či ovocem, můžete z něj připravit dip se zeleninou k svačině, nebo když vás bude honit mlsná, dají se z něj vyrobit skvělé dezerty. Stačí ho smíchat s ovocem (nakrájeným nebo rozmixovaným), medem a rozpuštěnou želatinou a nechat ztuhnout ve formičkách. Navíc díky němu svému jídelníčku dodáte zdravé bílkoviny a vápník. Ideální je, když budete kupovat ten řecký.
Co můžete připravit z jogurtu?
Jogurtová zálivka s česnekem a kari
Kuřecí nebo krůtí prsa
Kuřecí prsa můžete připravit snad na milion způsobů
Dietní maso bohaté na bílkoviny se hodí vždy, když budete chtít udělat rychlou večeři. Kupte si chlazená prsa, nakrájejte je na řízky, rozdělte na menší porce a zamrazte. Vždy budete mít po ruce jen tolik masa, kolik potřebujete.
A co z nich můžete udělat?
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem
Vývar
Poctivý vývar využijete do spousty jídel. Stačí uvařit silný domácí vývar a zmrazit ho v tvořítkách na led. Poslouží vám jako základ téměř všech omáček, využijete ho při vaření krémových polévek a v mnoha masových nebo zeleninových receptech jím můžete nahradit vodu, čímž dodáte jídlu mnohem lepší chuť. Nemluvě o tom, že takový dobrý domácí vývar je výborným lékem na kocovinu nebo na chřipku. Zkuste do něj někdy přidat trochu nastrouhaného zázvoru.
Na co se vám bude hodit vývar?
Krémová kuřecí polévka s kukuřicí
Rajčata v plechovce
Hlavně v době, kdy se k nám rajčata musí dovážet přes půl zeměkoule, jsou ta konzervovaná mnohem lepší než čerstvá, protože se zpracovávají zralá, jen několik hodin po sklizni, a zachovávají si tak všechny cenné látky. Dá se z nich uvařit rychlá omáčka na těstoviny nebo na pizzu, polévka, uděláte z nich i pikantní salsu. Vybírejte vždy jen kvalitní konzervy, které jsou zevnitř opatřené ochrannou vrstvou, díky které rajčata nepřebírají pach kovu.
Na co se vám můžou rajčata v plechovce hodit?
Masové koule zapečené v rajčatech
Bílý vinný ocet
Dá se použít v podstatě do každé zálivky na salát (stačí ho smíchat s olivovým olejem, trochou soli a pepře, případně bylinek) a poslouží i jako dochucovadlo při přípravě zeleninových jídel nebo ryb. Navíc vám uleví od pálení žáhy nebo při migréně. A také ho můžete použít při úklidu jako výborný ekologický čistič, odstraňovač mastnoty, dezinfekční prostředek i odstraňovač pachů.
Bílý vinný ocet využijete například v těchto receptech:
Tvrdý sýr
Výhodou tvrdých sýrů, jako je například parmazán, je, že mají dlouhou dobu trvanlivosti a nikdy jich nesníte najednou moc. Tvrdý sýr využijete na těstoviny, zeleninu i saláty, kterým dodá nezaměnitelnou chuť.
Do jakých jídel využijete tvrdý sýr?
Těstoviny nebo rýže
I když vaše spíž bude zet prázdnotou, pokud budete mít aspoň trochu rýže nebo těstovin, budete mít večeři, protože právě tahle jídla patří k těm nejjednodušším a nepotřebujete na ně moc surovin. Přidejte jen trochu zeleniny (například hrášku z mrazáku) nebo rychle umíchejte omáčku (třeba právě z těch konzervovaných rajčat) a večeře je na světě.
Uvařte si třeba toto:
Nejjednodušší sýrové těstoviny
Těstoviny s restovanou zeleninou
Mražené drobné ovoce
Když vám dojde to čerstvé, budete mít alespoň co přidat do jogurtu nebo třeba mléčného koktejlu. Tyhle sladké drobné kuličky můžete využít i jako náhražku za různé sladkosti, když vás bude honit mlsná. Ale přiznejme si, takový domácí koláč se spoustou borůvek nebo rybízu, které vytáhnete z mrazáku, občas stojí za hřích.
Drobné mražené ovoce využijte například do těchto receptů:
Hrnkový drobenkový koláč s mraženým ovocem
Řepkový olej
Svým složením i zdravotními účinky se podobá olivovému oleji, který je považován za krále zdravých olejů. Obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega-6 a omega-3. Navíc má na rozdíl od dražšího olivového oleje neutrální chuť, a má tak v kuchyni mnohem širší uplatnění. Využijete ho při pečení nebo smažení, do salátů, při marinování masa, lze jím výborně nahradit i máslo při pečení bábovek a dalších moučníků.
A kde využít řepkový olej?
Topinky s vajíčkovou pomazánkou