10 potravin, které se vyplatí mít stále doma, a tipy, co z nich uvařit

16. ledna 2024 • 04:41

Když se vracíte unavení z práce, bývá těžké dát dohromady všechno, co budete potřebovat na přípravu večeře, případně i snídaně nebo svačiny, natož to ještě jít koupit. Proto je dobré mít doma stále pár surovin, z kterých vždycky vykouzlíte nějaké dobré jídlo.

Vejce

Stačí je smíchat s nakrájenou zeleninou a udělat z nich na pánvi omeletu nebo je uvařit natvrdo a přidat do zeleninového salátu. S jejich 70 kaloriemi, 6 gramy bílkovin a více než 15 různými vitamíny a minerály, které jedno vejce obsahuje, se vyplatí mít aspoň pár vajíček stále v lednici.

Co můžete připravit z vajec?

Omeleta s hráškem a sýrem

Papriková frittata

Toasty s vejci a čedarem

Bramborový salát s vejci

Pomazánku z vařených vajec máte hotovou během pár minut>>>

Video se připravuje ...

Bílý jogurt

Jogurt Jogurt • Autor: istock

Je skvělý k snídani, když ho přidáte do smoothie nebo smícháte s vločkami, ořechy či ovocem, můžete z něj připravit dip se zeleninou k svačině, nebo když vás bude honit mlsná, dají se z něj vyrobit skvělé dezerty. Stačí ho smíchat s ovocem (nakrájeným nebo rozmixovaným), medem a rozpuštěnou želatinou a nechat ztuhnout ve formičkách. Navíc díky němu svému jídelníčku dodáte zdravé bílkoviny a vápník. Ideální je, když budete kupovat ten řecký.

Co můžete připravit z jogurtu? 

Sladký jogurt s kořením

Mrkvové smoothie s jogurtem

Jogurtové koblížky se skořicí

Jogurtová zálivka s česnekem a kari

Kuřecí nebo krůtí prsa

Kuřecí prsa můžete připravit snad na milion způsobů Kuřecí prsa můžete připravit snad na milion způsobů • Autor: iStock

Dietní maso bohaté na bílkoviny se hodí vždy, když budete chtít udělat rychlou večeři. Kupte si chlazená prsa, nakrájejte je na řízky, rozdělte na menší porce a zamrazte. Vždy budete mít po ruce jen tolik masa, kolik potřebujete.

A co z nich můžete udělat?

Kuřecí stripsy

Salát Caesar s kuřetem

Kuřecí prsa Hasselback

Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Vývar

Vývar Vývar • Autor: iStock

Poctivý vývar využijete do spousty jídel. Stačí uvařit silný domácí vývar a zmrazit ho v tvořítkách na led. Poslouží vám jako základ téměř všech omáček, využijete ho při vaření krémových polévek a v mnoha masových nebo zeleninových receptech jím můžete nahradit vodu, čímž dodáte jídlu mnohem lepší chuť. Nemluvě o tom, že takový dobrý domácí vývar je výborným lékem na kocovinu nebo na chřipku. Zkuste do něj někdy přidat trochu nastrouhaného zázvoru.

Na co se vám bude hodit vývar?

Krémová kuřecí polévka s kukuřicí

Vyprošťovací česnečka

Kuře na paprice

Rajčata v plechovce

Rajčata v plechovce Rajčata v plechovce • Autor: iStock

Hlavně v době, kdy se k nám rajčata musí dovážet přes půl zeměkoule, jsou ta konzervovaná mnohem lepší než čerstvá, protože se zpracovávají zralá, jen několik hodin po sklizni, a zachovávají si tak všechny cenné látky. Dá se z nich uvařit rychlá omáčka na těstoviny nebo na pizzu, polévka, uděláte z nich i pikantní salsu. Vybírejte vždy jen kvalitní konzervy, které jsou zevnitř opatřené ochrannou vrstvou, díky které rajčata nepřebírají pach kovu.

Na co se vám můžou rajčata v plechovce hodit?

Těstoviny s rajčaty a vodkou

Rajčatová polévka s čočkou

Masové koule zapečené v rajčatech

Bílý vinný ocet

Bílý vinný ocet Bílý vinný ocet • Autor: iStock

Dá se použít v podstatě do každé zálivky na salát (stačí ho smíchat s olivovým olejem, trochou soli a pepře, případně bylinek) a poslouží i jako dochucovadlo při přípravě zeleninových jídel nebo ryb. Navíc vám uleví od pálení žáhy nebo při migréně. A také ho můžete použít při úklidu jako výborný ekologický čistič, odstraňovač mastnoty, dezinfekční prostředek i odstraňovač pachů.

Bílý vinný ocet využijete například v těchto receptech:

Lehký bramborový salát

Pažitková omáčka

Vejce Benedikt

Tvrdý sýr

Tvrdý sýr Tvrdý sýr • Autor: iStock

Výhodou tvrdých sýrů, jako je například parmazán, je, že mají dlouhou dobu trvanlivosti a nikdy jich nesníte najednou moc. Tvrdý sýr využijete na těstoviny, zeleninu i saláty, kterým dodá nezaměnitelnou chuť.

Do jakých jídel využijete tvrdý sýr?

Salát Caesar

Špagety Carbonara

Mačkané brambory

Těstoviny nebo rýže  

Těstoviny a rýže Těstoviny a rýže • Autor: iStock

I když vaše spíž bude zet prázdnotou, pokud budete mít aspoň trochu rýže nebo těstovin, budete mít večeři, protože právě tahle jídla patří k těm nejjednodušším a nepotřebujete na ně moc surovin. Přidejte jen trochu zeleniny (například hrášku z mrazáku) nebo rychle umíchejte omáčku (třeba právě z těch konzervovaných rajčat) a večeře je na světě.

Uvařte si třeba toto:

Kedgeree

Nejjednodušší sýrové těstoviny

Těstoviny s restovanou zeleninou

Mražené drobné ovoce  

Mražené ovoce Mražené ovoce • Autor: iStock

Když vám dojde to čerstvé, budete mít alespoň co přidat do jogurtu nebo třeba mléčného koktejlu. Tyhle sladké drobné kuličky můžete využít i jako náhražku za různé sladkosti, když vás bude honit mlsná. Ale přiznejme si, takový domácí koláč se spoustou borůvek nebo rybízu, které vytáhnete z mrazáku, občas stojí za hřích. 

Drobné mražené ovoce využijte například do těchto receptů:

Hrnkový drobenkový koláč s mraženým ovocem

Trojí sladká ovocná kaše

Ovocný koktejl

Řepkový olej

Řepkový olej Řepkový olej • Autor: iStock

Svým složením i zdravotními účinky se podobá olivovému oleji, který je považován za krále zdravých olejů. Obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega-6 a omega-3. Navíc má na rozdíl od dražšího olivového oleje neutrální chuť, a má tak v kuchyni mnohem širší uplatnění. Využijete ho při pečení nebo smažení, do salátů, při marinování masa, lze jím výborně nahradit i máslo při pečení bábovek a dalších moučníků.

A kde využít řepkový olej?

Domácí majonéza

Topinky s vajíčkovou pomazánkou

Zdravé lívance

Video se připravuje ...

 

Autor: Anna Kopečková