Tvrdé rohlíky a okoralý chléb? Víme, co s nimi!

  • 22. srpna 2017 • 10:43

    Jsme zvyklí kupovat si jídlo do zásoby a ze všeho nejvíc právě pečivo, protože je poměrně levné a zasytí. Téměř nikdy se nestane, že koupíme jen tolik, kolik doopravdy sníme. Než ho vyhodíte, zamyslete se nad tím, jestli by nešlo zpracovat nějak jinak. Plýtvání jídlem je přece zbytečné.

  • Strouhanka

    Pokud rádi smažíte a milujete řízky, obalovaný květák nebo žampiony, pak strouhanky není nikdy dost. A není nic hroznějšího, než když začnete obalovat ve strouhance a zjistíte, že vám chybí.

    Autor: iStock"

    Máte-li tvrdé rohlíky, stačí je umlít ve strojku na maso. Nastrouhané pečivo pak dejte do uzavíratelné nádoby a strouhanku pak máte vždy po ruce. Pokud nastrouháte starý chleba, hodí se vám na zahuštění guláše místo mouky.

  • Rozpékejte

    To, že je chléb nebo rohlík tvrdý, neznamená, že už ho musíte nutně vyhodit. Někdy stačí, když je vložíte do rozehřáté trouby, kontaktního grilu nebo do mikrovlnky a rozpečete je. Věřte, že pak chutnají úplně jako čerstvé.

    Autor: iStock"

    Můžete je dát rozpéct taky na toustovač, máte-li typ s mřížkou, na které se dá pečivo rozpékat. Pozor však na použití mikrovlnné trouby, pokud tam necháte pečivo moc dlouho, nezměkne, ale naopak ztvrdne ještě víc.

  • Polévka

    Ze starého chleba lze uvařit skvělou chlebovou polévku. Jestli už předem víte, že máte chleba dost a nespotřebujete ho, nakrájejte ho na kostičky a uvařte hned polívku. Nebo můžete chleba usušit či zamrazit a polévku připravit někdy jindy. Jak na to?

    Autor: iStock"

    Zpěníte na tuku cibuli, zalijete vodou, přidáte kostky chleba a povaříte, dokud se chleba nerozvaří. Pak můžete polévku rozmixovat. Přidejte česnek, majoránku, sůl a pepř podle potřeby. Na závěr můžete do polévky vklepnout vajíčko.

  • Nádivka

    Nádivku si můžete připravit i jindy než o Velikonocích. A základem každé je samozřejmě dostatek pečiva. Použít do ní můžete i starší pečivo, které není samozřejmě plesnivé, ale na běžnou konzumaci vám už nevoní. Stačí do ní přidat cokoli dle vaší fantazie – bylinky, uzené maso, prostě cokoli vás napadne.

    Autor: iStock"

    Chcete čerstvé domácí pečivo? Zkuste italské recepty ZDE.

  • Topinky, smaženky či krokety

    Ideální způsob, jak zužitkovat starý chleba nebo rohlíky. Můžete je osmažit na pánvi a potřít česnekem nebo obalit v rozšlehaném vajíčku a pak teprve smažit. Chleba lze také zapéct se sýrem a česnekem v troubě – chutná skvěle.

    Autor: iStock"

    Pokud jde o krokety, zkuste starý chleba namočit v mléce, přidat vejce a koření, osolit, rozmíchat a zahustit troškou strouhanky. Pak rukou vytvoříte krokety, obalíte ve strouhance a usmažíte.

  • Chlebové lupínky

    Starší chleba rozkrájejte na slabé plátky, jako byste připravovali hranolky, promíchejte v míse s olejem, prolisovaným česnekem, mletou paprikou, pepřem a solí a dejte zapéct do trouby. Získáte tak skvělé lupínky, po kterých se jen zapráší.

    Autor: iStock"

  • Krutonky

    Máte rádi polévky, do kterých se sypou křupavé krutony? Pak není nic jednoduššího, než si je připravit tak, že starší chleba nakrájíte na kostičky a upečete v troubě nebo usmažíte na pánvi na oleji. Potřebujete větší množství? Dejte je upéct na plech do trouby. Náš tip: Lépe budou chutnat, když je před pečením posypete třeba parmezánem a pokapete olivovým olejem.

    Autor: iStock"

Autor: Redakce