Tradiční velikonoční sladkosti trochu jinak: Beránek a mazanec v mini verzi a cukroví, které zvládne i začátečník
Jestli si svůj velikonoční stůl nedokážete představit bez tradičního beránka, mazance, hnětýnek nebo mrkvového dortu, určitě se těchto tradičních sladkostí nevzdávejte. Ale jestli vás ruce svrbí touhou po malé inovaci, zkuste se letos inspirovat několika jejich obměnami.
Beránek a mazanec patří mezi tradiční české sladké velikonoční pečivo. Jsou nejen chutnou součástí sváteční tabule, ale mají i hluboký křesťanský význam. Velikonoční beránek symbolizuje nevinnost a čistotu, oběť Božího beránka na kříži. Peče se nejčastěji z piškotového, třeného nebo tvarohového těsta a po vychladnutí se popráší moučkovým cukrem a ozdobí barevnou mašlí nebo se například zdobí cukrovou či čokoládovou polevou.
Takto se dělá beránek z třeného těsta:
Mazanec se tradičně peče ráno na Bílou sobotu. Hospodyňky ho pak v neděli ráno braly do kostela, kde jej posvětil kněz – dal mu takzvané svaté pomazání. Odtud vznikl i jeho název – pomazanec neboli mazanec. Jeho kulatý tvar symbolizuje slunce a příchod jara. Před pečením by se mazanec měl navrchu naříznout do kříže, což má praktický i symbolický význam. Naříznutí je jednak připomínkou Kristova kříže, jednak díky němu těsto lépe kyne a během pečení z něj může unikat pára, takže mazanec nepraskne na jiných místech. Snadněji než nožem kříž vytvoříte nastřižením nůžkami.
Hnětýnky jsou tradiční české pečivo, které se historicky peklo při různých příležitostech, zejména na posvícení (slavnost svěcení kostela) a poutě. V některých regionech, zejména v jižních a západních Čechách, se hnětýnky staly také součástí velikonočních tradic. Nejčastěji se připravují z lineckého těsta, takže jsou křehké a máslové, někdy i z těsta piškotového, pak vypadají jako malé dortíky. Mohou mít různé tvary, většinou jsou to malé placičky, kolečka, kytičky, srdíčka, a typické je pro ně zdobení bílou nebo barevnou cukrovou polevou a někdy také různými cukrovými ozdobami. V minulosti si dívky dávaly záležet na co nejkrásnějším zdobení, protože je připravovaly svým milým na velikonoční obchůzku.
Pokud chcete letos zachovat tradice, ale zároveň chcete vyzkoušet i něco nového, upečte si některou z těchto svátečních sladkostí:
Jihočeské hnětýnky s čokoládou

Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 3 g prášku do pečiva
- 1/2 vanilkového lusku
- malý kousek droždí
- nastrouhanou kůru z 1 pomeranče
- 250 g másla (studeného, nakrájeného na kostičky)
- 2 žloutky
Na polevu:
- 60 ml smetany (30%)
- 200 g hořké čokolády (nasekané)
- 50 g bílé čokolády
Postup:
1. Mouku a cukr prosejte do mísy, přidejte prášek do pečiva, dřeň z vanilkového lusku, droždí promáčknuté přes sítko, pomerančovou kůru a studené máslo nakrájené na malé kostičky. Prsty rychle zpracujte drobivé těsto. Přidejte žloutky a těsto už jen krátce zpracujte, aby se spojilo. Z těsta vytvořte rovnoměrný váleček o průměru asi 8 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v ledničce odležet do druhého dne.
2. Ze ztuhlého válečku krájejte kolečka o síle asi 1 cm, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut dorůžova.
3. V kastrůlku zahřejte smetanu, odstavte a nasypte do ní nadrobno nasekanou hořkou čokoládu. Nechte ji 2 minuty povolit a rozmíchejte na hladký krém. V čokoládovém krému namáčejte jednu stranu zchladlých sušenek.
4. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a pomocí sáčku s malým otvorem nebo papírového kornoutu a špejle kreslete na tmavou polevu světlé vzory, jemně se rozpijí.
Banánoví mini beránci

Co budete potřebovat:
- 2 zralé banány
- 125 ml oleje
- 160 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 300 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 100 ml mléka
- máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání forem
Postup:
1. Banány rozmačkejte vidličkou na kaši. Přilijte olej a směs prošlehejte s cukrem a vejci. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přilijte mléko a krátce promíchejte – těsto nemíchejte zbytečně dlouho.
2. Hotové těsto přelijte do dobře vymazaných a hrubou moukou vysypaných formiček na mini beránky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25 minut – doba pečení závisí na velikosti forem.
Beránkové tipy
Ať už si upečete mini beránky, nebo jednoho většího beránka, mohou se vám hodit tyto rady a tipy:
- Do těsta můžete přidat i nastrouhanou kůru z citronu, limety nebo obojí – dodá beránkům svěží chuť.
- Beránek z hladké mouky bude mechově jemný. Pokud ale preferujete pevnější korpus, použijte mouku polohrubou.
- Základem úspěchu je dobře vymazaná a vysypaná forma. Pečlivě ji vytřete máslem a vysypejte jemně namletou domácí strouhankou nebo hrubou moukou.
- Pokud chcete beránky ještě ozdobit, potřebné partie jemně potřete tekutým medem, který poslouží jako lepidlo.
- Beránka můžete posypat strouhanými ořechy, mandlemi i kokosem.
Mini mazance

Co budete potřebovat:
- 20 g čerstvého droždí
- 100 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- špetku soli
- 1 lžičku citronové kůry
- 2 vejce
- 100 g másla
- pár kapek vanilkového extraktu
- olej na vymazání mísy
- 50 g plátků mandlí
- 50 g rozinek
Postup:
1. Do misky rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Přimíchejte lžíci mouky a polovinu vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek, asi 10 minut.
2. Mezitím prosejte zbylou mouku do větší mísy, přidejte cukr, sůl a citronovou kůru. Do mísy přilijte kvásek, zbytek mléka, 1 vejce, rozpuštěné zchladlé máslo a vanilkový extrakt. Vařečkou, případně hákem v robotu zpracujte měkké těsto. S hnětením skončete ve chvíli, kdy se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Je-li příliš tuhé, můžete si pomoci několika lžícemi mléka, naopak řídké těsto zaprašte trochou mouky.
3. Těsto přendejte do čisté mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte nejméně hodinu kynout na teplém místě.
4. Velký plech vyložte pečicím papírem. Těsto ještě krátce prohněťte a zapracujte do něj většinu mandlí a všechny rozinky. Vytvořte 3 stejné bochníčky a dejte je na plech. Potřete je rozšlehaným druhým vejcem, posypte zbylými mandlemi a na vrcholu je nařízněte do kříže. Mazance nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu zatím předehřejte na 190 °C.
5. Mazance dejte do vyhřáté trouby a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 170 °C a mazance dopečte ještě asi 25 minut.
Nadýchané mrkvové koláčky

Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžičku mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 125 g změklého másla
- 200 g hnědého cukru
- 2 vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 180 g najemno nastrouhané mrkve
- moučkový cukr na poprášení
Na krém:
- 150 g moučkového cukru
- 200 g pomazánkového másla
- 60 g másla
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
1. Troubu předehřejte na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl. V druhé míse utřete změklé máslo s hnědým cukrem do pěny. Postupně zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Přimíchejte suché suroviny a nakonec zlehka vmíchejte nastrouhanou mrkev.
2. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s větším otvorem. Na plechu tvořte kulaté bochánky o průměru asi 3 cm. Pečte je po dávkách (každý plech zvlášť) přibližně 8 minut.
3. Na krém vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem. Poté přidejte pomazánkové máslo a vanilkový extrakt a vše spojte do hladkého krému.
4. Vychladlé bochánky spojte po dvou připraveným krémem. Nechte je alespoň hodinu uležet v chladu, aby ztuhly a chutě se propojily. Před podáváním pak bochánky pocukrujte.
K Velikonocům patří i jidáše:
Zdroj: časopis F.O.O.D., Jiznicechy.cz