Blíží se kulinářský festival Restaurant Week: Nabízí příležitost skvěle se najíst za výhodnou cenu

15. března 2025 • 04:55

Restaurant Week, jedna z největších a nejoblíbenějších kulinářských akcí na světě, se opět vrací. Jeho jarní edice poběží od 19. března do 13. dubna 2025 a tentokrát se festivalu zúčastní rekordní počet restaurací ze čtyř největších měst v Česku. V Praze se už tradičně můžete těšit na Pohlreichův Next Door a také michelinskou restauraci Dejvická 34. Tím to ale jen začíná...

Ve světě se Restaurant Week koná už přes 30 let, jeho historie sahá až do roku 1992. Od té doby ho většinou dvakrát ročně pořádají v New Yorku, Chicagu, Londýně a rozšířil se do dalších evropských zemí včetně Polska, odkud se dostal i do Česka, kde se koná na jaře a na podzim. Heslem letošního jarního festivalu, do kterého se zapojilo přes 80 restaurací, je: BUĎ FOODIE! Do restaurací tak chce nalákat i ty, kteří mají pocit, že polovinu jídelního lístku bez Googlu nepřečtou, že se v luxusních menu nevyznají a nevědí, jak chutná lanýž. Díky Restaurant Weeku tak můžete objevit nejen nové podniky, ale i nové suroviny, které jste třeba ještě nikdy neochutnali. A nemusíte se bát ani toho, že nevíte, jak se vyslovuje foie gras nebo slovo braising. „Díky tomu, že si menu objednáte prostřednictvím našeho webového portálu dopředu, můžete si všechny neznámé termíny vyhledat na webu a nemusíte se bát trapného momentu s obsluhou. Do restaurace přijdete připraveni,“ vysvětluje Anna Grosmanová alias Foodpioneer, která úspěšný festival do Česka přivedla. 

Exotické jídlo si můžete udělat i doma. Třeba indické kuřecí karí:

Video se připravuje ...

Máte se na co těšit

Menu jarní edice budou jako vždy velice zajímavá. V Pohlreichově Next Door se můžete opět těšit na jeho naprosto legendární račí polévku s armagnacem a raviolkami nebo marinovanou telecí kýtu s omáčkou z hrubozrnné hořčice a hustopečskými mandlemi. Populární dubajskou čokoládu můžete ochutnat jako dezert v restauraci Vínograf, která je jednou z novinek festivalu. Šéfkuchař Radek David zařadil tuto čokoládovou pochoutku s pistáciemi k oběma variantám menu.

Restaurant Week jaro 2025 Restaurant Week jaro 2025 • Autor: restaurant-week.cz

Už minulé ročníky Restaurant Weeku ukázaly, že konkurence umí být velká. V anketě, která hodnotila loňskou edici, zvítězila restaurace V Zahradě, bodovaly Dejvická 34 a River´s smokelab. Na všechny se můžete těšit i letos. Stejně tak nebudou chybět ani podniky, které se na špičce drží opakovaně. Jednou z nich je restaurace Artisan. Ta na podzim získala ocenění za nejlepší atmosféru. Na jaře ji přitom návštěvníci ocenili za obsluhu.

Do pomyslného boje se na jaře zapojí také nováčci festivalu karlínská Spojka, Vínograf, Garden´s, Benjamin 17 nebo třeba Arthur's Pub, Deer, Slavia, Mánes a mnoho dalších. Již tradičně budete moct zajít do italské La Bottega Bistroteka, vietnamské Nhà hai hành, španělské Lola, oblíbenou etnickou kuchyni zastupuje například ukrajinské Tatyšo a tradiční českou pak například Babiččina zahrada.

Kouzlo hotelových restaurací

Dalším lákadlem jarního ročníku jsou hotelové restaurace, které lidé stále nedoceňují a dost nezkoušejí. „Lidé nemají ponětí, jaké gastronomické klenoty se často skrývají právě v hotelích. Šéfkuchaři zde připravují špičková menu, služby jsou na vysoké úrovni a přesně tyhle restaurace jsou vhodné nejen k obchodním jednáním, ale i k běžné návštěvě. Jenže lidé z venku se mnohdy zdráhají překročit práh hotelu a restauraci navštívit,“ říká Nikol Pavlíčková, která festival spolupořádá. Letos se kromě oblíbeného Artisanu v pražském hotelu Marriott zapojí také Zinc Bar v Hiltonu, Alcron, Andaz s restaurací Zem a nově například Kafka Restaurant z hotelu MGallery, Brasserie Maximilian nebo Monkey Bar nacházející se v hotelu populárního řetězce Falkensteiner. Za zmínku pak stojí i restaurace hotelu Orea, který se zapojil jak v Praze, tak i Brně.

Restaurant Week jaro 2025 Restaurant Week jaro 2025 • Autor: restaurant-week.cz

Plzeň, Brno i Ostrava

V Plzni se můžete těšit například na Da Pietro Gril. Jako hlavní chod tam můžete ochutnat hned tři ukázky neapolského streed foodu v podobě tří miniburgerů. Zajímavé budou i další podniky, z nichž dva získaly ocenění v prvním českém průvodci Gault and Millau – Štipec a pizzerie Da Pietro.

Za návštěvu stojí i Brno s hitem loňského roku – restaurací La Domenica a dalšími devíti podniky. Ostravská foodie scéna se sice zdá jako malá, ale i tam nabízí Restaurant Week sedm zajímavých restaurací. Jednou z nich je třeba Gokana Sushi Bar.

Užijete si luxusní jídlo za výhodnou cenu

Princip Restaurant Weeku zůstává stejný: Speciální tříchodová menu v masové i vegetariánské verzi, která restauratéři k této akci připravili, mají být dostupná široké veřejnosti. Tomu také odpovídá cena: 790 nebo 490 korun na osobu (plus rezervační poplatek 24 korun). Restaurace, které k tříchodovému menu podávají ještě amuse bouche (malý předkrm), lze poznat podle hvězdičky a označení „premium“ u svého názvu. K menu dostanete zdarma festivalový koktejl Martini Fiero, který je i letos možné ochutnat také v nealkoholické variantě Martini Floreale. Rezervace na festival začaly už 20. února, proto si nezapomeňte včas rezervovat své místo ve vybrané restauraci na webových stránkách festivalu

Autor: Anna Kopečková, TZ