Znáte bramborový fondán? Na dort ho neužijete, ale bude vám chutnat!

1. září 2020 • 10:00

Slyšeli jste někdy o bramborovém fondánu a přemýšleli jste, jak se takový fondán z erteplí asi dělá? Nenechte se mýlit. Tento nemá s hmotou na zdobení dortů nic společného.

Bramborový fondán (ve francouzštině pommes de terre) jsou vlastně měkoučké opékané bramborové špalíčky, které se poté dovaří v máslovém vývaru. Vývar dodává bramborám zajímavou chuť a tato příloha je skvělá k jakémukoliv masu. Na podzimním hřejivém menu ji stoprocentně oceníte.

Suroviny na 4 porce

16 menších brambor (varný typ A, tvrdší, nerozvářivý typ)
500 ml hovězího vývaru
2 větvičky rozmarýnu
2 větvičky tymiánu
3 lžíce másla
sůl

Jak bramborový fondán připravit

1. Brambory omyjte, očistěte a oloupejte. Každou bramboru rozkrojte příčně na polovinu a konec seřízněte tak, aby vznikl oválný dukát vysoký 3–4 cm.

2. Ve velké pánvi s plochým dnem rozehřejte máslo, položte na ni brambory plochou stranou dolů a opečte dozlatova. Jakmile jsou brambory z jedné strany opečené, otočte je, zalijte vývarem a přidejte bylinky.

3. Pánev zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do trouby rozehřáté na 160 °C a pomalu duste asi 30 minut do změknutí.

Ochutnejte další famózní přílohy z brambor. Recepty na 5 levných a netradičních příloh najdete ZDE >>>

Autor: KF