10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!

30. června 2022 • 00:00

Když dozrají šťavnaté, sladké a krásně červené třešně, je jich všude plno. Užijte si je nejen čerstvé, ideálně rovnou ze stromu, ale i v dalších chutných podobách.

Bez bublaniny není léto

Úžasně nadýchaný moučník plný třešní s peckami k létu prostě patří a vrátí vás do doby, kdy jste byli malí a trávili prázdniny u babičky. Upečte si tu klasickou, hrnečkovou nebo vylepšenou smetanou ke šlehání

Video se připravuje ...

Slavný francouzský koláč

Dokonalý a světoznámý letní dezert clafoutis původem z Francie je stejně zábavné vyslovovat (čtěte „klafuti“) jako jíst. Hodně se podobá naší české bublanině, rozdíl je v tom, že třešně se dávají do zapékací misky nebo formy jako první. Když se upeče správně, je nadýchaný jako obláček a nejlepší je ještě horký.

Třešňový závin

Typický moučník z časů Rakouska-Uherska, na němž si ráda pochutnávala i Marie Terezie, má různé podoby. Vyzkoušejte jeho variantu s třešněmi a tvarohem. Výborný je se šlehačkou, s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo jen tak samotný.

Tak trochu jiná bábovka

I bábovka má mnoho různých podob a chutí. Ta tvarohová je obzvlášť jemná a vláčná, a když do ní přidáte ještě třešně, bude šťavnatější a na řezu krásně puntíkatá.

Tvarohová bábovka s třešněmi

Co budete potřebovat:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g rostlinného másla (Flora)
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g třešní
  • 4 vejce
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • špetku soli
  • tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Třešně vypeckujte a nakrájejte je na kousky. Rostlinné máslo ušlehejte se žloutky a cukrem do pěny, vmíchejte tvaroh, špetku soli a citronovou šťávu a pak střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh ušlehaný z bílků.

2. Těsto nalijte do důkladně vymazané a vysypané formy na bábovku a pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 170–180 °C.

3. Upečenou bábovku nechte vychladnout ve formě, pak ji vyklopte a pocukrujte.

Třešňové blondies Třešňové blondies • Autor: iStock

Třešňové blondýnky

Brownies se obvykle pečou s tmavou čokoládou. Zkusili jste to ale někdy s bílou? Kombinace třešní a bílé čokolády je perfektní. Upečte si krásně nadýchané třešňové blondies vylepšené mandlemi.

Sladká zásoba ve skleničkách

Domácí marmeládě se žádná kupovaná nevyrovná. Jestli máte hodně třešní, udělejte si třešňovou. Ať už si ji dáte na chleba s máslem, nebo jí namažete lívance, pokaždé vám připomene krásné a slunečné léto.

Osvěžující sorbet

Proč si kupovat sorbet, když si ho můžete vyrobit doma? Přípravu téhle lehounké zmrzliny zvládnete i bez zmrzlinovače a bude dokonalou tečkou za letním obědem. Vyzkoušejte tento recept ze slunné Itálie:

Italský třešňový sorbet

Co budete potřebovat:

  • 500 g třešní
  • 200 g cukru
  • 1 dl vody
  • 2 lžíce třešňového likéru
  • špetku mleté skořice
  • špetku anýzu
  • 3 snítky čerstvé máty
  • čerstvé třešně a mátu na ozdobení

1. Třešně vypeckujte nad mísou, abyste zachytili i šťávu. Třešně i se šťávou pak rozmixujte s likérem.

2. V kastrůlku zahřejte vodu s cukrem, až se rozpustí. Přidejte skořici a anýz, krátce povařte a nechte vychladnout. Pak přidejte nadrobno nakrájené mátové lístky a vše promíchejte s rozmixovanými třešněmi.

3. Směs nalijte do vhodné nádoby, uložte do mrazničky a za občasného promíchání nechte zmrazit. Sorbet podávejte v pohárech ozdobených čerstvými třešněmi a mátou.

A ještě tu máme třešňovou omáčku k masu >>>

Letní salát s třešněmi vypadá i chutná skvěle. Letní salát s třešněmi vypadá i chutná skvěle. • Autor: iStock

Tak trochu jiný salát

Když chcete do salátu něco hezky barevného, lehce pikantního, sladkého a šťavnatého, jsou třešně přesně to, co potřebujete. Ochutnejte rafinovaně poskládaný letní salát s třešněmi, cukrovým melounem, polníčkem a chlebovými krutony.

Zkuste je i s masem

Ač to na první pohled možná nevypadá, třešně jsou i skvělým doplňkem k masu, ideálně trochu tučnějšímu, jako je vepřové nebo kachna. A sluší jim i trochu exotičtější úprava: 

Orientální kachní prsa s třešněmi

Co budete potřebovat:

  • 500 g kachních prsou
  • 200 g pórku
  • 200 g třešní (nebo višní)
  • 1 žlutou papriku
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžíci škrobové moučky
  • sójovou omáčku
  • olej
  • sůl podle potřeby

1. Maso zbavte kůže, nakrájejte ho na plátky a obalte ve škrobové moučce. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka, papriku na proužky.

2. V pánvi na oleji zahřejte zázvor nakrájený na tenké plátky, přidejte maso a osmahněte ho dorůžova. Hotové maso a zázvor vyjměte, do pánve dejte pórek, papriku a omyté třešně a restujte asi 2 minuty.

3. Přidejte maso a zázvor, zakápněte sójovou omáčkou, případně ještě osolte a ještě asi 2 minuty míchejte na prudkém plameni. Podávejte s rýží.

Autor: AK