Víte, jak namořit zvěřinu? Díky této marinádě bude maso měkké a dá ze sebe to nejlepší

4. srpna 2020 • 00:00

Jediné, co zvěřině chybí k dokonalosti před samotnou úpravou, je trocha péče v podobě namoření. Je to celkem hračka, ale je třeba si vše dobře naplánovat a začít někdy i o pár dní dříve. Výsledek za to rozhodně stojí.

Ať už si vyberete zaječí, jelení, kančí nebo dančí maso, vždy se vyplatí maso nejprve naložit. V tom vám pomůže mořící lák.

A co to vlastně je to namoření? Jde o naložení do marinády, ve které maso změkne a zmírní se jeho výrazné aroma. Jak na jeho přípravu se dozvíte ve videu od oblíbené foodblogerky Koko.

Ingredience na mořidlo

1 menší mrkev
kousek celeru (asi 1/8 malé bulvy)
1 malá petržel
1 malá cibule
4–5 bobkových listů
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
7–10 kusů jalovčinek
250 ml octa
500 ml vody
případně větvička čerstvého tymiánu (možno vynechat)

Postup přípravy mořidla na zvěřinu

Maso nejprve očistěte a zbavte blan. Do hrnce dejte nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli. Přidejte bobkový list, pepře, nové koření a jalovčinky. Vlijte 0,25 l octa a 0,5 l vody a vše pár minut povařte.

Maso vložte do skleněné nebo keramické nádoby, zalijte zchladlým lákem a uložte do chladničky – ideálně do místa, kde je 0 °C.

Menším kouskům postačí půldenní pobyt v marinádě. Pokud máte kusy masa větší, mořte je klidně i 4 dny, během kterých je nezapomínejte obracet. Při pečení či dušení masa pak mořidlo použijte na podlévání.

Autor: JV