Víte, co je to vodní kefír a tibetská houba? Odhalte tajemství fermentovaných nápojů!

21. března 2025 • 04:54

Tibetská houba se těší čím dál větší popularitě. Co to je a jak z ní vyrobit domácí kefír, který je považován za superpotravinu a elixír mládí? A co jsou tibi krystaly, z nichž se dělá vodní kefír? Podívejte se na náš návod. Příprava těchto nápojů je jednoduchá a zabere jen pár minut.

I když podle vzhledu může skutečně houbu připomínat, nenechte se zmýlit. Tibetská houba nemá s těmi, které najdete v lese, nic společného. Jedná se o symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek, s jejichž pomocí snadno vytvoříte velmi zdravý fermentovaný nápoj z mléka zvaný tibetský kefír. 

Velmi zdravé je i kysané zelí, které si snadno vyrobíte doma:

Video se připravuje ...

Účinky tibetského kefíru na zdraví

Tibetský kefír je jeden z nejbohatších probiotických nápojů a má blahodárné účinky, jelikož je skvělým zdrojem mnoha výživných látek. Příznivý vliv kefírové kultury byl znám už před pěti tisíci lety v oblasti Kavkazu a Tibetu. Informace o účincích na lidské zdraví se na Západ dostaly až v 19. století, když je popsali ruští lékaři. V dnešní době se o tibetské houbě hovoří jako o superpotravině a elixíru mládí. 

Tibetská houba je probiotická kultura, podobá se růžičkám květáku. Tibetská houba je probiotická kultura, podobá se růžičkám květáku. • Autor: istock

Přestože kefír z tibetské houby chutná kysele, pomáhá odkyselit organismus a vyvolává zásaditou reakci. Ve střevě pak pomáhá rozkládat přemnožené bakterie, viry, kvasinky a zbytky potravin, které se zde nashromáždily. Podle dostupných informací konzumace kefíru z tibetské houby představuje prevenci infarktu myokardu, jelikož reguluje krevní tlak a ovlivňuje rozklad cholesterolu v cévách. Dále je obecně doporučován při ledvinových či jaterních onemocněních a při problémech se žlučníkem, slinivkou a na podporu trávicí soustavy. Kefír také působí pozitivně na imunitní systém, zpomaluje stárnutí, zvyšuje vitalitu, snižuje únavu a je bohatým zdrojem vitaminu B12 a kyseliny listové. Probiotika, která jsou obsažena ve fermentovaných potravinách, mají schopnost potlačovat růst nádorů redukcí karcinogenních buněk. Studie prokázaly, že určité probiotické kmeny, které kefír obsahuje, mohou chránit tělo před různými infekcemi. I přes řadu zdravotních benefitů je ale dobré s pitím kefíru začínat opatrně, dávat si jednou denně malou sklenku a dávku postupně zvyšovat. 

Kefír se také tradičně využívá v kosmetice, například pro zklidnění podrážděné pokožky a zmírnění ekzémů. 

Kde tibetskou houbu sehnat?

Tibetská houba není běžně dostupná v obchodních řetězcích. Zaručeně ji ale seženete v různých e-shopech, případně v některých prodejnách se zdravou výživou. Po zakoupení je zapotřebí tibetskou houbu, která připomíná malé růžičky květáku, naložit do mléka, aby došlo ke spuštění kvasného procesu. Když necháte takto naloženou tibetskou houbu stát při pokojové teplotě, vznikne do 24 hodin kefírový nápoj.

Jak vyrobit kefír z tibetské houby

Množství: 500 ml
Doba přípravy: 10 minut (+ fermentace 24 hodin)

Suroviny:

  • 1–2 lžíce tibetské houby
  • 0,5 litru čerstvého plnotučného mléka (kravského či kozího) 
  • pár kousků oblíbeného sušeného ovoce

Postup přípravy:

1. Tibetskou houbu zalijte polotučným nebo plnotučným mlékem. Pokud chcete mít kefír s příchutí, můžete do mléka přidat i pár kousků sušeného ovoce. 

2. Sklenici přikryjte prodyšnou gázou. Celý proces by měl probíhat při pokojové teplotě. Po 24 hodinách zamíchejte lžičkou, buď dřevěnou, skleněnou, nebo plastovou. Kovovou nepoužívejte, houba by pak zčernala a zahynula. 

3. Hotový kefír z tibetské houby poznáte tak, že se při potřepání sklenicí objeví na stěně typický kefírový povlak. Kefír je potřeba scedit přes hadřík nebo plastový cedník. Opět je důležité, aby se houba nedostala do styku s kovem.

4. Scezenou houbu vyjměte z cedníku, propláchněte a přikryjte gázou. Celý proces můžete stále znovu opakovat. Hotový nápoj uchovávejte v ledničce a pijte ideálně každý den, ráno nebo večer. 

TIPY:

Pokud houbu nechcete hned použít na výrobu dalšího kefíru, propláchněte ji, zalijte ji novým mlékem a v uzavřené sklenici ji dejte do ledničky. Za dva dny mléko vyměňte, pak ho vyměňte za týden nebo ve chvíli, kdy mléko zhoustne. Chcete-li tibetskou houbu uchovat delší dobu, můžete ji dát do mrazáku. Dvě lžičky tibetské houby dejte do nádoby naplněné do poloviny mlékem a nechte zmrazit.  

Kefír z tibetské houby můžete pít samotný nebo ho využít při vaření či pečení, případně pro kosmetické účely. 

Zkuste i vodní kefír

Fermentovaným příbuzným kefíru z tibetské houby je vodní kefír, jehož historie je mnohem kratší (první zmínka o něm pochází pravděpodobně z roku 1892). Na výrobu vodního kefíru se používají kefírová zrna známá také jako tibi krystaly a oslazená voda, do které lze přidat i pár kousků sušeného ovoce. I tibi krystaly obsahují směs prospěšných bakterií a kvasinek, díky nimž vznikne po smíchání s vodou lehce perlivý nápoj, který je možné ještě dochutit a vyrobit si tak zdravou perlivou limonádu. Výhodou vodního kefíru je, že na rozdíl od klasického kefíru ho mohou pít i vegani a lidé s alergií na mléko

Výroba vodního kefíru z tibi krystalů je velmi jednoduchá. Výroba vodního kefíru z tibi krystalů je velmi jednoduchá. • Autor: iStock

Jak si vyrobit vodní kefír

Množství: 1 litr

Doba přípravy: 5 minut (fermentace 24–48 hodin)

Suroviny:

  • 3 lžíce tibi krystalů
  • 1 litr převařené a vychladlé vody
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • pár kousků sušeného ovoce (např. rozinky, datle, fíky)
  • plátek citronu (nemusí být)

Postup přípravy:

1. Cukr rozpusťte ve vodě (míchejte plastovou, dřevěnou nebo skleněnou lžičkou) a přidejte tibi krystaly, sušené ovoce a případně plátek citronu.

2. Sklenici přikryjte prodyšnou gázou a nechte fermentovat při pokojové teplotě 24–48 hodin.

3. Nápoj přeceďte přes plastový (ne kovový) cedník do čisté nádoby, a pokud ho chcete mít ještě perlivější, uložte ho v uzavřené sklenici na 1 den do ledničky. Před podáváním do něj můžete přidat čerstvé ovoce, šťávu nebo třeba bylinky a udělat si z něj perlivou limonádu.

4. Tibi krystaly opláchněte čistou vodou a použijte znovu pro další várku. 

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková