Velký jahodový speciál: Vše, co potřebujete vědět, od samosběru až po dokonalou bublaninu nebo džem

31. května 2024 • 04:27

Záplava sladkých a voňavých červených plodů byla vždy předzvěstí léta, a to je nejspíš i další z důvodů, proč je všichni tolik milují. Hledáte-li inspiraci, kam na jahody vyrazit nebo jak s jahodovou nadílkou naložit, zde je.

Jahody jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Jsou plné vitaminu C, kterého je v nich dokonce víc než v citrusech. Nechybí v nich ani vitamin A, K nebo vitaminy skupiny B. Kromě toho jsou zdrojem železa, vápníku, fosforu, jódu, draslíku a organických kyselin. Obsahují také hodně vody (kolem 90 %), takže je můžete s klidem mlsat i při dietě. Pokud jde o jejich zdravotní přínos, jahody rozšiřují cévy, působí příznivě při léčbě chudokrevnosti, podporují krevní oběh, čistí střeva, játra a ledviny, působí mírně močopudně a pomáhají odplavovat z těla nežádoucí látky. V lidovém léčitelství se tradičně používaly k pročištění zažívacího traktu. Věřilo se, že zmírňují bolesti při artritidě, dně a revmatismu. Jahody mají i zkrášlující účinky. Potírání pleti jahodovou šťávou pomáhá proti akné, a pokud se přidá do pleťové masky, krásně vypne kůži. Ve směsi s citronovou šťávou zase vybělí pihy.

Někteří lidé mohou mít po snědení jahod alergickou reakci, která se projevuje nejčastěji svědivou vyrážkou. Pozor by si na ně měli dát hlavně lidé alergičtí na acylpyrin (jahody obsahují velké množství salicylátů a acylpyrin se vyrábí z velmi podobné látky). Někdy tento problém vyřeší, když se k jahodám přidá med nebo netučný jogurt. 

Z jahod si můžete udělat tento výborný dezert>>>

Video se připravuje ...

Chcete jich víc? Jeďte na samosběr

Jakmile začne sezona jahod, objeví se na mnoha místech stánky, v nichž si jahody můžete koupit za celkem příznivou cenu. A navíc bývají čerstvé, většinou ten den nasbírané. Jestli jich chcete hodně a nemáte vlastní úrodu, vyplatí se vyrazit pro jahody přímo na pole. Jahodové plantáže najdete na mnoha místech. Seznam míst, kde se konají samosběry jahod i ceny najdete v tomto článku:

Aby se vám hned nezkazily

Jahody jsou velmi choulostivé ovoce, které v čerstvém stavu nevydrží příliš dlouho (zejména je-li během dozrávání a sklizně deštivé počasí). Proto se snažte je spotřebovat pokud možno ihned, v chladničce vám nepoškozené plody vydrží bez úhony nejvýše 3 dny. Zde je pár užitečných rad: 

  • Při nákupu je dobré prohlédnout všechny plody, zda mají stopky a jsou opravdu zralé, protože jahody po utržení již nedozrají.
  • Jahody nikdy nemyjte přímo pod tekoucí vodou, aby je proud vody nepoškodil. Ponořte je na krátkou dobu do mísy s vodou a mísou krouživým pohybem zatočte. Pak jahody nechte dobře okapat na savém ubrousku, jinak by rychle nasákly vodu a ztratily na kvalitě i vůni. 
  • Dávejte pozor, aby jahody neležely v blízkosti banánů. Uvolňují totiž látku etylen, urychlující dozrávání a vadnutí čerstvého ovoce, které se začne okamžitě kazit.

Vyzkoušet můžete i tyto triky:

Jak je zamrazit

Jahody se naštěstí dají velmi dobře zmrazit. Po omytí z nich odstraňte lístky, rozložte je na tácek a uložte na 2–3 hodiny do mrazáku, aby ztvrdly. Pak je sesypte do mikrotenových sáčků nebo krabiček, dobře uzavřete a dejte do mrazáku. Takto je můžete mít v zásobě 10 až 12 měsíců. Stejně dobře lze zmrazit jahodovou dřeň nebo pyré. Při rozmrazování jahod se nesnažte vše urychlit pomocí mikrovlnné trouby, pokud ovšem nechceme připravit horké jahody třeba na zmrzlinový pohár. Aby si jahody zachovaly hezký tvar i po rozmrazení, nasypte je do misky nebo na tácek a nechte pomalu rozmrznout v chladničce (trvá to několik hodin). Pak je můžete použít úplně stejně jako čerstvé. 

Zkusit můžete i další způsoby:

Jak na jahodový džem

Máte-li hodně zralých a sladkých jahod, které nesníte, je nejlepší je (kromě zamrazení) zavařit. Vyrobit domácí jahodový džem není vůbec složité. V podstatě si vystačíte jen s jahodami, cukrem a trochou citronové šťávy. Pokud nepotřebujete mít džem hodně sladký, bude vám stačit 500 g cukru na 1 kg jahod. Jahody neobsahují moc pektinu, proto někdo přidává i želírovací přípravek. Naše babičky si vystačily s tím, že do džemu přidaly další ovoce, které pektinu obsahuje hodně (například jablka), nebo džem vařily delší dobu a stále ho míchaly a sbíraly pěnu tvořící se na povrchu, dokud nebyl dostatečně hustý. Je jen na vás, jaké variantě dáte přednost. Důležité ale je, použít zcela zdravé a zralé jahody a džem plnit do dokonale čistých skleniček, aby se vám nezkazil. 

Džem si můžete připravit podle videa>>>

Video se připravuje ...

Zkuste i tyto recepty:

Jahodový džem s vanilkou

Jahodový džem s ananasem

Jahodová marmeláda s třešněmi

Jahodovo-malinová zavařenina

Recepty s jahodami

Čerstvé jahody jsou výborné se šlehačkou nebo jen posypané trochou cukru. Připravují se z nich skvělé ovocné knedlíky, poháry, zmrzliny, sladké krémy a jiné dezerty, používají se jako náplň do koláčů nebo bublaniny. Vychutnat si je můžete i ve slaných pokrmech, zejména v kombinaci s bílým masem (kuřecím, krůtím) a sýry (například hermelínem, nivou nebo ementálem).

Jahodová bublanina Jahodová bublanina • Autor: iStock

Vyberte si z následujících jahodových receptů: 

Jahodová bublanina

Jahodové tiramisu

Domácí pribiňák s jahodami

Jahodový sorbet

Jogurtová jahodová zmrzlina

Eton Mess s jahodami

Jahodový koláč s ricottou a bílou čokoládou

Piškotový koláč s jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Sněhová roláda s jahodami

Pavlova se šlehačkou a jahodami

Jahodové knedlíky raz dva

Rebarbora a jahody s mascarpone

Jahodový cheesecake do skleničky

Salát s jahodami a rozpečeným sýrem

Špenátový salát s jahodami

Autor: Anna Kopečková