Velikonoční beránek: Proč ho pečeme a jak upéct toho nejlepšího?

18. dubna 2025 • 04:57

Bez beránka si málokdo dokáže Velikonoce představit. Na každém kroku a každém pohledu na internet na nás nějaký ten beránek zpoza rohu či nalistované stránky vykoukne. Ať se jedná o pečicí formu, tip na recept 8x jinak, hotový moučník, čokoládovou figurku či menu v jídelníčku, všude samý beránek a nadívané jehněčí. Ale proč ho vlastně každý rok připravujeme?

Velikonoční beránek coby symbol Velikonoc v podobě sladkého moučníku, u nás nejčastěji připravovaného z třeného těsta a pečeného ve formě s podobou ležícího berana nebo jehněte se vztyčenou hlavou, nemá tak dlouhou historii, jak bychom si mohli myslet. Kvůli nedostatku jehněčího a skopového masa na našem území způsobeného ústupem chovu těchto zvířat převzal na sebe velikonoční symboliku právě ten sladký. Pekl se jak na Bílou sobotu, tak i na Boží hod velikonoční a nechával se posvětit v kostele.

Zkusili jste někdy upéct tvarohového beránka? 

Video se připravuje ...

Oběť i oslava jara

Oběť beránka byla připomínkou vyvedení Židů z Egypta a slavena měla být každý rok. Pesachový (velikonoční) beránek byl upečen na rožni a celý sněden s nekvašeným chlebem. V křesťanství beránek symbolizuje nevinnost a čistotu, oběť Božího beránka na kříži. Velikonoce jsou ale také obdobím lidových tradic spojených s vítáním a oslavou jara, kdy se malá jehňata pasou na pomalu se zelenajících stráních. Ať již jste si tedy toho svého beránka upekli na základě kterékoli tradice a vyznání nebo zkrátka jen proto, že už si bez něj velikonoční svátky ani nedokážete představit, uvařte si kávu či čaj, posaďte se a v klidu si ten svůj moučník s uvázanou mašlí kolem krku vychutnejte!

Recepty na velikonočního beránka

Jestli nemáte svůj recept na velikonočního beránka nebo hledáte novou a netradiční inspiraci, máme pro vás několik receptů. Který si vyberete? 

Beránek z třeného těsta

Beránek z třeného těsta Beránek z třeného těsta • Autor: Recepty.cz

Naprostá velikonoční klasika. Díky poctivé ruční práci, kdy se těsto tře vařečkou, je beránek jemný a nadýchaný. Recept najdete ZDE.

Kynutý beránek

Kynutý beránek bez formy Kynutý beránek bez formy • Autor: F.O.O.D.

Velikonoční beránek se dá upéct i z kynutého těsta a v tomto případě dokonce i bez speciální formy. Potřebujete jen trochu trpělivosti, aby těsto mohlo dobře nakynout. Recept najdete ZDE

Beránek podle časopisu F.O.O.D.

Velikonoční beránek podle časopisu F.O.O.D. Velikonoční beránek podle časopisu F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Pokud chcete osvědčený recept a nebojíte se kynutého těsta, zkuste tento. Těsto se, narozdíl od předchozího receptu, peče ve formě a dávka vystačí na dva krásné, nadýchané beránky. Recept najdete ZDE

Šlehačkový beránek

Beránek ze šlehačky Beránek ze šlehačky • Autor: F.O.O.D.

Klasický piškotový beránek bývá někdy trochu suchý. To lze snadno vyřešit, když do těsta přidáte například smetanu ke šlehání. Recept na šlehačkového beránka najdete ZDE. 

Citronovo-makový beránek

Citronovo-makový beránek Citronovo-makový beránek • Autor: F.O.O.D.

Tenhle beránek je úžasně šťavnatý, svěží po citronu a mák v něm krásně křupe. Recept najdete ZDE.

Ořechový beránek

Ořechový beránek Ořechový beránek • Autor: F.O.O.D.

Velikonoční beránek z pohankové mouky je díky banánu, vlašákům a kokosovému oleji krásně vláčný a navíc jde i snadno vyklopit z formy. Recept najdete ZDE.

Banánoví mini beránci

Banánoví mini beránci Banánoví mini beránci • Autor: F.O.O.D.

Beránci v mini verzi z banánového těsta nejen skvěle chutnají. Budou i roztomilou ozdobou svátečního stolu. Recept najdete ZDE

Hrníčkový beránek

Máte-li ten správný recept, obejdete se při pečení velikonočního beránka i bez váhy. Upéct si ho můžete podle tohoto receptu i videa:

Video se připravuje ...

Nádivkový beránek

Nádivkový beránek Nádivkový beránek • Autor: F.O.O.D.

Pokud nejste na sladké, upečte si beránka slaného, z velikonoční nádivky. Recept najdete ZDE

Zdroj: Recepty.cz, časopis F.O.O.D., Wikipedia.org

Autor: red