Velikonoční beránek: Proč ho pečeme a jak upéct toho nejlepšího?
Bez beránka si málokdo dokáže Velikonoce představit. Na každém kroku a každém pohledu na internet na nás nějaký ten beránek zpoza rohu či nalistované stránky vykoukne. Ať se jedná o pečicí formu, tip na recept 8x jinak, hotový moučník, čokoládovou figurku či menu v jídelníčku, všude samý beránek a nadívané jehněčí. Ale proč ho vlastně každý rok připravujeme?
Velikonoční beránek coby symbol Velikonoc v podobě sladkého moučníku, u nás nejčastěji připravovaného z třeného těsta a pečeného ve formě s podobou ležícího berana nebo jehněte se vztyčenou hlavou, nemá tak dlouhou historii, jak bychom si mohli myslet. Kvůli nedostatku jehněčího a skopového masa na našem území způsobeného ústupem chovu těchto zvířat převzal na sebe velikonoční symboliku právě ten sladký. Pekl se jak na Bílou sobotu, tak i na Boží hod velikonoční a nechával se posvětit v kostele.
Zkusili jste někdy upéct tvarohového beránka?
Oběť i oslava jara
Oběť beránka byla připomínkou vyvedení Židů z Egypta a slavena měla být každý rok. Pesachový (velikonoční) beránek byl upečen na rožni a celý sněden s nekvašeným chlebem. V křesťanství beránek symbolizuje nevinnost a čistotu, oběť Božího beránka na kříži. Velikonoce jsou ale také obdobím lidových tradic spojených s vítáním a oslavou jara, kdy se malá jehňata pasou na pomalu se zelenajících stráních. Ať již jste si tedy toho svého beránka upekli na základě kterékoli tradice a vyznání nebo zkrátka jen proto, že už si bez něj velikonoční svátky ani nedokážete představit, uvařte si kávu či čaj, posaďte se a v klidu si ten svůj moučník s uvázanou mašlí kolem krku vychutnejte!
Recepty na velikonočního beránka
Jestli nemáte svůj recept na velikonočního beránka nebo hledáte novou a netradiční inspiraci, máme pro vás několik receptů. Který si vyberete?
Beránek z třeného těsta
Naprostá velikonoční klasika. Díky poctivé ruční práci, kdy se těsto tře vařečkou, je beránek jemný a nadýchaný. Recept najdete ZDE.
Kynutý beránek
Velikonoční beránek se dá upéct i z kynutého těsta a v tomto případě dokonce i bez speciální formy. Potřebujete jen trochu trpělivosti, aby těsto mohlo dobře nakynout. Recept najdete ZDE.
Beránek podle časopisu F.O.O.D.
Velikonoční beránek podle časopisu F.O.O.D.
Pokud chcete osvědčený recept a nebojíte se kynutého těsta, zkuste tento. Těsto se, narozdíl od předchozího receptu, peče ve formě a dávka vystačí na dva krásné, nadýchané beránky. Recept najdete ZDE.
Šlehačkový beránek
Klasický piškotový beránek bývá někdy trochu suchý. To lze snadno vyřešit, když do těsta přidáte například smetanu ke šlehání. Recept na šlehačkového beránka najdete ZDE.
Citronovo-makový beránek
Tenhle beránek je úžasně šťavnatý, svěží po citronu a mák v něm krásně křupe. Recept najdete ZDE.
Ořechový beránek
Velikonoční beránek z pohankové mouky je díky banánu, vlašákům a kokosovému oleji krásně vláčný a navíc jde i snadno vyklopit z formy. Recept najdete ZDE.
Banánoví mini beránci
Beránci v mini verzi z banánového těsta nejen skvěle chutnají. Budou i roztomilou ozdobou svátečního stolu. Recept najdete ZDE.
Hrníčkový beránek
Máte-li ten správný recept, obejdete se při pečení velikonočního beránka i bez váhy. Upéct si ho můžete podle tohoto receptu i videa:
Nádivkový beránek
Pokud nejste na sladké, upečte si beránka slaného, z velikonoční nádivky. Recept najdete ZDE.
Zdroj: Recepty.cz, časopis F.O.O.D., Wikipedia.org