Domácí gnocchi: snadný recept na italskou klasiku, kterou připravíte během pár minut

23. května 2019 • 00:00

Výborně chutnají k omáčkám, zapečené i jako příloha i masu. Podávat je ale můžete i k pečené kachně se zelím. A nejlepší jsou samozřejmě ty doma připravené. Ačkoliv může příprava domácích gnocchi vypadat jako vyšší dívčí, je to jednodušší, než to vypadá. S naším návodem to zvládne každý.

Chutí vzdáleně připomínají náš bramborový knedlík. Dělají se z těch samých ingrediencí, jen v trochu jiném poměru. Italské hospodyňky je doma vyrábějí z  rozmačkaných ještě horkých brambor smíchaných s vejci, polohrubou moukou a špetkou soli. Existuje také varianta, do které se použijí jen žloutky a těsto se okoření špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.

Z brambor se na gnocchi [čti: ňoki] nejlépe hodí ty moučné, v obchodě proto sáhněte po varném typu C, který obsahuje hodně škrobu a používá se například i na přípravu bramborové kaše. Vařit je dejte do osolené studené vody, nejlépe i se slupkou. Hlídejte, aby se nerozvařily, musí si zachovat svou pevnost. Pokud se rozhodnete připravovat gnocchi z vychladlých brambor, uvařte je den předem a nechte je v lednici vyschnout nebo je prolisované dejte na plech a nechte chvíli při nízké teplotě vysušit v troubě.

Platí, že čím méně mouky na těsto použijete, tím lehčí a nadýchanější gnocchi budou. Nezapomeňte, že pracovat musíte rychle. Pokud brambory necháte vystydnout, budou uvařené noky tužší. Navíc, když budete těsto příliš dlouho hníst, zřídne, začne lepit, bude se s ním hodně špatně pracovat a výsledkem vaší snahy budou gumové špalíčky.

Suroviny na gnocchi pro čtyři až šest osob

1 kg brambor
250–300 g polohrubé mouky
1 větší vejce (navíc můžete přidat ještě dva žloutky)
sůl

Pravé italské gnocchi krok za krokem

1. Omyté neoloupané brambory dejte do velkého hrnce, zalijte je studenou vodu, osolte a dejte vařit. Když začne voda vřít, stáhněte teplotu a nechte probublávat asi 10–15 minut. Pozor, abyste je nepřevařili! Správnou konzistenci během vaření zjistíte tak, že když do brambory zapíchnete špičku nože, neměla by být tvrdá, ale měli byste cítit jistý odpor.

2. Uvařené brambory slijte a ještě horké rychle oloupejte. Abyste se nespálili, držte je při loupání v utěrce.

3. Oloupané brambory dvakrát umelte, popřípadě třikrát prolisujte, aby hmota měla opravdu jemnou konzistenci bez hrudek.

4. Na válu či pracovní ploše pak bramborovou masu smíchejte s přibližně třemi čtvrtinami mouky, vytvořte hromádku, doprostřed udělejte důlek, do něj dejte vajíčko, prstem ho rozšlehejte a začněte vše zpracovávat. Podle potřeby po troškách přidávejte zbylou mouku.

5. Z hotového těsta udělejte válečky o průměru asi 11,5 centimetru, nakrájejte je na stejně velké špalíčky a ty ozdobte typickým otiskem podlouhlých hrotů vidličky. Pořídit si ale můžete i originální tvořítko.

6. Hotové gnocchi každý lehce poprašte moukou, neměly by se dotýkat, aby se k sobě nepřilepily, a nechte je rozložené na válu či tácu alespoň 20 minut oschnout.  

7. Noky pak zavařte do horké vody, osolené hrubou mořskou solí. Jakmile vyplavou na povrch, jsou vařené. To zpravidla netrvá déle než 23 minuty. Okamžitě je opatrně děrovanou naběračkou vyndejte, rychle se totiž rozvaří.

Vyzkoušejte na domácí gnocchi jednoduchou omáčku ze sušených rajčat. Recept najdete přímo ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová, Lenka Chvostová