Pavlova: Královna mezi dezerty, který připomíná baletní sukni. Pokochejte se galerií těch nejhezčích a upečte si ji doma

14. srpna 2022 • 00:00

Královna mezi dezerty, to je Pavlova upečená z ušlehaných bílků s cukrem a zdobená šlehačkou s čerstvým ovocem. Přípravy se rozhodně nemusíte obávat, postačí dodržovat pár zásadních kroků a lahodný dezert hravě zvládnete v pohodlí domova.

Pavlova pochází s největší pravděpodobností z Nového Zélandu. Tamní cukráři ji tehdy připravili na počest ruské baletky Anny Pavlovové. Dezert ze sněhových bílků a kiwi měl připomínat její nadýchanou baletní sukni ze zeleného hedvábí. Dezerty z bílkového sněhu patří dodnes mezi ty nejoblíbenější. Základem dortu je několik korpusů doplněných o lahodnou šlehačku a ovoce.

Video se připravuje ...

Tipy a triky, jak docílit toho nejlepšího výsledku:

  • Před přípravou nechte bílky zahřát na pokojovou teplotu.
  • Nádobí používejte vždy zcela čisté a dobře osušené.
  • Než začnete přidávat cukr, ujistěte se, že je sníh dobře vyšlehaný.
  • Cukr přidávejte vždy pomalu a po lžičkách.
  • Vinný ocet a kukuřičný škrob slouží jako tužidlo, aby Pavlova držela tvar.
  • Chcete-li docílit zbarvení Pavlovy, využijte kurkumu nebo špetku holandského kakaa, které zapracujete do bílků.
  • Upečená Pavlova bez zdobení vydrží v uzavíratelné nádobě až 5 dní.

Pavlovu zdobte vždy těsně před podáváním, aby korpus mezitím nezvlhl. Pavlovu zdobte vždy těsně před podáváním, aby korpus mezitím nezvlhl. • Autor: iStock

Čím Pavlovu zdobit?

  • Pavlovu můžete zdobit téměř čímkoliv. Od lesního ovoce přes mango, maracuju, broskve až po kiwi.
  • Využít lze také drcené pistácie, lískové oříšky nebo jedlé květy.
  • Pavlovu zdobte vždy těsně před podáváním, aby korpus mezitím nezvlhl.

Vyberte si tu nejlepší Pavlovu podle vaší chuti!

Pavlova Pavlova • Autor: iStock

Pavlova pohár

Suroviny:

  • 4 vanilkové pusinky
  • 250 ml šlehačky
  • 250 g nakrájených jahod
  • 2 mučenky 
  • nadrcené pistácie  

Postup:

1. Pusinky nahrubo rozdrťte a rozdělte je do sklenic.

2. Doplňte šlehačkou, jahodami a maracujovou dužinou, posypte pistáciemi a podávejte.

Autor: DF