Pavlova: Královna mezi dezerty, který připomíná baletní sukni. Pokochejte se galerií těch nejhezčích a upečte si ji doma
Královna mezi dezerty, to je Pavlova upečená z ušlehaných bílků s cukrem a zdobená šlehačkou s čerstvým ovocem. Přípravy se rozhodně nemusíte obávat, postačí dodržovat pár zásadních kroků a lahodný dezert hravě zvládnete v pohodlí domova.
Pavlova pochází s největší pravděpodobností z Nového Zélandu. Tamní cukráři ji tehdy připravili na počest ruské baletky Anny Pavlovové. Dezert ze sněhových bílků a kiwi měl připomínat její nadýchanou baletní sukni ze zeleného hedvábí. Dezerty z bílkového sněhu patří dodnes mezi ty nejoblíbenější. Základem dortu je několik korpusů doplněných o lahodnou šlehačku a ovoce.
Tipy a triky, jak docílit toho nejlepšího výsledku:
- Před přípravou nechte bílky zahřát na pokojovou teplotu.
- Nádobí používejte vždy zcela čisté a dobře osušené.
- Než začnete přidávat cukr, ujistěte se, že je sníh dobře vyšlehaný.
- Cukr přidávejte vždy pomalu a po lžičkách.
- Vinný ocet a kukuřičný škrob slouží jako tužidlo, aby Pavlova držela tvar.
- Chcete-li docílit zbarvení Pavlovy, využijte kurkumu nebo špetku holandského kakaa, které zapracujete do bílků.
- Upečená Pavlova bez zdobení vydrží v uzavíratelné nádobě až 5 dní.
Čím Pavlovu zdobit?
- Pavlovu můžete zdobit téměř čímkoliv. Od lesního ovoce přes mango, maracuju, broskve až po kiwi.
- Využít lze také drcené pistácie, lískové oříšky nebo jedlé květy.
- Pavlovu zdobte vždy těsně před podáváním, aby korpus mezitím nezvlhl.
Vyberte si tu nejlepší Pavlovu podle vaší chuti!
- Jahodová Pavlova
- Pavlova s citronovým krémem
- Pavlova s amarreto krémem
- Pavlova s pistáciemi a višněmi
- Pavlova s maracujou a mangem
- Pavlova s kakaem a exotickým ovocem
- Pavlova s granátovým jablkem a sušenými malinami
Pavlova pohár
Suroviny:
- 4 vanilkové pusinky
- 250 ml šlehačky
- 250 g nakrájených jahod
- 2 mučenky
- nadrcené pistácie
Postup:
1. Pusinky nahrubo rozdrťte a rozdělte je do sklenic.
2. Doplňte šlehačkou, jahodami a maracujovou dužinou, posypte pistáciemi a podávejte.