Znáte fondue? Tuto specialitu si připravuje každý sám, ale přitom společně

29. ledna 2022 • 00:00

Fondue není jen pouhým pokrmem, ale doslova společenským zážitkem. Inspirujte se švýcarskou specialitou, pozvěte k sobě domů rodinu či přátele a dopřejte si sýrové, masové nebo čokoládové hodování, u kterého jako by se čas zastavil.

Už jste ochutnali světoznámé fondue? Název tohoto slavného pokrmu vzešel z francouzského slovesa fondre, v překladu roztavit. Fondue v podobě taveného sýra servírovaného v kameninovém hrnci zvaném caquelon zahřívaném přenosným lihovým hořákem se konzumuje s kousky chleba či bagety. Pečivo, v závislosti na místních zvyklostech popřípadě i brambory, si každý strávník sám pomocí speciálních vidliček s dlouhou rukojetí namáčí v delikátní omáčce z vybraných druhů sýrů a bílého vína. Tento kulinářský počin byl popularizován jako švýcarské národní jídlo, což vzhledem k produktivitě a oblíbenosti sýrů v této krásné zemi, kde se vybrané druhy dodnes vyrábějí ručně na horských pastvinách, není nikterak překvapující.

Ve Švýcarsku je zvykem připravovat lahodné fondue ze dvou či více druhů sýra, jako je např. ementál s typickými oky, tvrdý gruyère a vyzrálý appenzeller pojmenovaný podle švýcarského kantonu Appenzell, v němž se vyrábí. Milovníci sýrů by si ale rozhodně neměli nechat ujít specialitu savojské gastronomie v podobě fondue savoyarde. Toto tradiční horské jídlo ze sýrů beaufort, comté a ementál nebo Gruyère de Savoie patří mezi proslulé receptury. Připravte si i vy sýrové fondue přesně dle své chuti. Pokud máte rádi český hermelín, inspirujte se výtečným monkey bread se sýrovým fondue podle časopisu F.O.O.D. Takzvaný opičí chléb z kynutého těsta je v kombinaci s horkým krémovým sýrem na setkání s přáteli v chladných dnech jako stvořený.

Pakliže sýrům zrovna dvakrát neholdujete, nebo je dokonce ze zdravotních důvodů jíst nemůžete, vsaďte na masové fondue. Ačkoli při jeho přípravě neprobíhá tavení, ale fritování či vaření, díky obdobnému způsobu stolování došlo k přenesení názvu i na další variace oblíbeného pokrmu. Při přípravě tohoto druhu fondue se libové kousky masa hovězího, vepřového, ale i drůbežího napíchnuté na úzkých dlouhých vidličkách noří do předem rozpáleného tuku. Ten na stole udržuje stále horký lihový hořák, stejně jako je tomu u sýrového fondue. Maso, jež je možné předem naložit také do různých druhů marinád, se frituje ve vysoké vrstvě tuku. Jeho úprava je tak díky tomu rovnoměrná a každý kousek si zachovává svou úžasnou šťavnatost. Masové fondue se konzumuje s řadou výtečných omáček, dipů a remulád.

Jak již bylo zmíněno, kousky masa je možné tepelně upravit také v horkých vývarech. Pro ty, kteří do svého jídelníčku nezařazují živočišné produkty, můžete pro změnu ve vařícím zeleninovém bujonu připravit svěží zeleninové fondue z brokolice, květáku, mrkve či cukety.  

Kdo holduje čokoládě, tomu pak přijde jistě k chuti i u nás dobře známé čokoládové fondue. Sladká varianta fondue je velmi oblíbená i u těch nejmenších gurmánů. Jahody, banány, hrozny, mandarinky i nektarinky nakrájené na menší kusy se namáčí do sametově jemné čokoládové omáčky, kterou v malých fondue soupravách snadno udrží teplou jen pouhá čajová svíčka. Pokud by ale začala čokoláda tuhnout dříve, než všichni mlsouni ukojí svou chuť po sladkém, omáčku lze snadno přihřát na sporáku. Čokoládové fondue si tak můžete dopřát i bez profesionálního vybavení a stolního lihového hořáku.

Při přípravě omáčky se nebojte variovat. Odměnou vám bude vždy zcela nový gurmánský zážitek. Použít lze různé druhy čokolády. Od hořké přes mléčnou až po druhy obohacené např. medem a nugátem, jako je fondue z toblerone. Na dochucení se zase skvěle hodí koření v podobě vanilky nebo skořice. Pro dospělé strávníky můžete přidat také trochu alkoholického nápoje. Do čokoládové omáčky je výtečný mandlový nebo kávový likér.

Fondue je zkrátka zábava, která sbližuje. Přesvědčte se o tom ještě dnes!  

Autor: VDŠ