Nestíháte vařit? Udělejte eintopf! Je rychlý, chutný a stačí na něj jeden hrnec

13. prosince 2024 • 04:43

Vánoce bezesporu patří mezi nejnáročnější svátky. Jejich příprava zabere mnoho času, práce a mnohdy i nervů. Pečeme cukroví, sháníme dárky, uklízíme, plánujeme... Skloubit předvánoční shon s běžným chodem domácnosti je někdy nad lidské síly. Poradíme vám, jak ušetřit čas alespoň při vaření rodinných obědů nebo večeří. Jděte na to chytře a udělejte eintopf!

Vyvářet složité pokrmy je časově nehospodárné. Nejenže stojíte v kuchyni dlouho u sporáku, ale pak ještě musíte uklidit kopec nádobí. V hektické předvánoční době se vyplatí vařit podle receptů, které jsou jednoduché, nakrmíte celou rodinu a vše uděláte v jednom hrnci. Uvařte eintopf, který je navíc velmi variabilní. Jeho příprava je jednoduchá, a když budete obměňovat ingredience, vaše rodina si pokaždé pochutná. 

V jednom hrnci připravíte i oblíbený buřtguláš:

Video se připravuje ...

Co je eintopf?

Německý lidový pokrm zvaný eintopf (v překladu „jeden hrnec“) patří mezi rychlá a levná jídla. Eintopf má mnoho krajových receptů z různých surovin, které se vaří dohromady v jednom hrnci. Základní ingrediencí bývá často maso, které se dusí a přidává se k němu zelenina (většinou kořenová: mrkev, celer, petržel), brambory, luštěniny, případně červená řepa, zelí, košťáloviny, ale třeba i uzeniny. Vše se dochutí kořením a podává většinou jako hlavní jídlo, které je syté a výživné.

Eintopf 100x jinak

Historie vaření v jednom kotlíku nebo hrnci pochází od starých civilizací. Římané a Řekové si takto připravovali pokrmy běžně. Ovšem historie názvu eintopf pochází z období první poloviny 19. století. Do té doby existovalo mnoho názvů pro různé pokrmy, které se vařily společně, ale až v období předválečném a válečném vznikl jednotící název eintopf. Právě v době nedostatku a strádání se při vaření v jednom hrnci začaly využívat sezonní ingredience, které právě byly k dispozici. Tak také vzniklo mnoho variant tohoto jídla, od masových po čočkové, fazolové nebo zeleninové. Společné vaření surovin obohatilo chutě a vůně a vedlo také k velkým úsporám, protože v jednom hrnci se mohlo šetřit na mase a přidat více zeleniny. Eintopfy se často vařily při výkonu sezonních prací na polích, například při žních nebo při velkém praní, kdy hospodyňky neměly čas vyvařovat, a přitom musely nakrmit mnoho strávníků. 

Eintopf s masem, zeleninou a klobásou Eintopf s masem, zeleninou a klobásou • Autor: iStock

Tipy, jak na eintopf

Uvařit eintopf není nic složitého, přesto vám přinášíme pár tipů, které mohou velmi pozitivně ovlivnit jeho výslednou chuť. 

Kvalitní suroviny: Nepodceňte výběr masa. Ať už se jedná o vepřové, hovězí, nebo kuřecí, vždy dbejte na jeho čerstvost a kvalitu. Podobně je to i u zeleniny, kvalita je vždy na prvním místě.

Správný hrnec: Dbejte na to, aby byl hrnec na vaření dostatečně velký (nejlépe vysoký), aby se všechny ingredience do něj vešly. Nutností je poklička, která zabrání odpařování tekutiny. Pro rychlejší vaření můžete také použít tlakový hrnec.

Postupné přidávání surovin: Většina surovin se přidává do hrnce postupně, protože mají různou dobu vaření. Maso se vaří déle než například brambory, luštěniny nebo zelenina, proto přichází na řadu jako první. 

Pro lepší chuť vařte suroviny v masovém nebo zeleninovém vývaru (není to ale podmínkou).

Základní masový eintopf

Eintopf s masem a zeleninou Eintopf s masem a zeleninou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 100 g sádla nebo oleje
  • 3 velké cibule
  • 500 g vepřového masa (krkovice nebo plecko), nakrájeného na kostky
  • 500 g kořenové zeleniny (větší kostky mrkve, celeru, petržele)
  • 4 větší brambory, rozkrojené na čtvrtiny
  • 2 hrsti na nudličky nakrájeného čerstvého zelí
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • koření (10 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, mletá paprika)
  • mletý pepř a sůl

Postup

1. Na sádle v hrnci orestujte nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte pokrájené maso (před vložením do hrnce ho osolte a opepřete) a nechte ho opéct ze všech stran (asi 10 minut).

2. Maso zaprašte lžící mleté papriky (kdo má rád ostřejší chuť, může použít trochu chilli) a krátce orestujte (paprika se nesmí připálit, aby nezhořkla).

3. Přidejte zbytek koření, vložte kořenovou zeleninu a osolte. Vše podlijte vývarem nebo vodou a nechte zvolna dusit asi 40 minut pod pokličkou (doba závisí na tuhosti masa). Podle potřeby průběžně dolévejte vývar nebo vodu.  

4. Nakonec do hrnce přidejte brambory a nakrájené zelí a podle potřeby ještě dolijte vývar nebo vodu. Vše duste do úplého změknutí masa a brambor. Nakonec eintopf dochuťte solí a pepřem. 

TIPY: 

1. Eintopf bývá sám o sobě hustý, protože se používá mnoho ingrediencí. Můžete ho však zahustit klasickou záklechtkou z vody a mouky, kterou necháte v eintopfu nejméně pět minut povařit.

2. Na talíři můžete eintopf posypat nasekanou petrželkou nebo jinými oblíbenými bylinkami. 

3. Podobně můžete používat různé druhy mas nebo maso úplně vynechat a uvařit si pouze zeleninový eintopf. Záleží na vaší kuchařské fantazii a chutích.

Jestli vám z pečení cukroví zbyly žloutky a nemáte moc času na vaření, udělejte špagety carbonara: 

Video se připravuje ...

Autor: Veronika Moučková