Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník, který budete milovat
Recept na moučník s názvem, nad nímž se mnozí začervenají, koluje mezi českými hospodyňkami už několik let. Jestli jste ho ještě neochutnali, určitě to udělejte, protože jen málokterá sladkost poskytne vašim chuťovým pohárkům větší potěšení. A bonusem je i velmi snadná a rychlá příprava.
Tajemstvím moučníku zvaného Orgasmus je kombinace korpusu, kterému dodává šťavnatost, chuť a vůni ananasový kompot, a výborného krému z pudinku a pomazánkového másla. S nasekanými ořechy a čokoládou navrch je výsledkem vláčný moučník, který se doslova rozplývá na jazyku.
Výborné jsou i Míša řezy z jednoho plechu:
Zdroj: Recepty.cz
Mnozí se pozastavují nad pomazánkovým máslem, které se přidává do sladkého krému. Z této české speciality vůbec nemusíte mít obavy. Pomazánkové máslo je v podstatě pomazánka ze zakysané smetany. Ta se míchá se sušeným mlékem nebo podmáslím, směs se nechá zakysat mléčnou kulturou a přidává se do ní sůl a trochu škrobu. Nic víc, žádné stabilizátory, dochucovadla nebo jiné umělé přísady. Právě díky mírně slané chuti se pomazánkové máslo používá hlavně ve slané kuchyni, například do pomazánek nebo jako náplň do slaných rolád. Výborně se ale dokáže uplatnit i v moučnících a dezertech, například v české verzi tiramisu nebo jako náplň do koláčů. Právě jeho mírně slaná chuť dodává dezertům a moučníkům zajímavou chuť a vyvažuje sladkost. Pokud by vám ale pomazánkové máslo vadilo, můžete ho nahradit mascarpone.
Sladký orgasmus
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 1 plechovku ananasu (565 g)
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 vejce
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání plechu
Na krém:
- 2 pomazánková másla bez příchuti
- 1 kelímek vanilkového pudinku (nebo pudink uvařený z poloviční dávky)
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 lžíce krupicového cukru
Na dokončení:
- jemně nasekané vlašské ořechy
- nastrouhanou nebo rozehřátou čokoládu
Postup:
1. Ananas rozmixujte s polovinou šťávy na kaši a nalijte ji do mísy. Přidejte krupicový cukr, vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto. Pokud je tužší, přimíchejte ještě trochu šťávy z kompotu.
2. Připravené těsto nalijte na vymazaný a vysypaný hlubší plech (můžete ho i vyložit papírem na pečení), dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut dozlatova.
3. Upečený korpus nechte vychladnout a mezitím připravte krém. Pomazánková másla vyklepněte do mísy, přidejte vanilkový pudink, krupicový a vanilkový cukr a vše rozmixujte na hladký krém.
4. Vychladlý korpus potřete vrstvou připraveného krému, posypte ho jemně nasekanými ořechy a pak nastrouhanou čokoládou. Pokud použijete čokoládu rozpuštěnou, moučník jí pocákejte. Hotový moučník nechte alespoň hodinu vychladit.
TIPY:
Ananasový kompot dodává korpusu šťavnatost a skvělou chuť. Ananas a jeho šťáva navíc patří mezi poměrně účinná afrodiziaka. Nicméně pokud vám nechutná nebo ho zrovna nemáte po ruce, skvěle ho nahradí například mandarinkový kompot.
Pokud nemáte rádi krémy s pudinkem, přidejte k pomazánkovému máslu dvě lžíce zakysané smetany, tři lžíce moučkového cukru a dva vanilkové cukry.
Obližprst a Nebe v hubě
Čeština je jazyk velmi krásný, barvitý a také hravý. A my Češi jsme navíc velmi vynalézaví. Proto můžete i mezi moučníky narazit na názvy, které jsou možná podivné, ale často i vtipné a za jejich označením stojí vždy nějaký důvod. Často tím důvodem bývá skvělá chuť. Kromě řezů Orgasmus si tak můžete připravit například řezy Obližprst nebo moučník s názvem Nebe v hubě.
A znáte tuto jednoduchou buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou?
Zdroj: Videohub, CNC
Zdroj: Recepty.cz, Kupi.cz, Toprecepty.cz