Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí

Video se připravuje ...
8. května 2025 • 04:59

Už jste někdy ochutnali mechový dort? Na první pohled zaujme svou sytě zelenou barvou, kterou mu dodává špenát. Skvělé na tom všem je, že špenát není v těstě vůbec cítit, takže dort chutná i těm, kteří tuto zeleninu moc nemusí. A když nechcete péct celý dort, můžete si tuhle dobrotu udělat i v podobě roztomilých muffinů. 

Základem mechových moučníků je piškot, do kterého se přidává rozmixovaný špenát (čerstvý nebo mražený listový). Jeho úkolem je dodat piškotovému těstu svěží zelenou barvu a vláčnost, nikoli chuť. Tu špenátovou vůbec neucítíte, zelený piškot chutí spíše trochu připomíná pistácie. Piškotový korpus pak doplňuje bílý krém, který se zeleným korpusem krásně barevně ladí. Jeho základem bývá nejčastěji šlehačka a mascarpone nebo měkký tvaroh. U mechových dezertů není nutné vymýšlet složité zdobení. O část se postará rozdrobená část upečeného zeleného korpusu, která připomíná mech. To vše pak už stačí jen doplnit drobným barevným ovocem, jako jsou maliny, borůvky, jahody, červený rybíz, ostružiny nebo například granátové jablko. 

Vyzkoušejte mechový dort trochu jinak a upečte si místo něho mechové muffiny. K rozkvetlému jaru se perfektně hodí: 

Mechové muffiny

Mechové muffiny Mechové muffiny • Autor: Recepty.cz

Co budete potřebovat (na asi 12 muffinů):

  • 3 vejce
  • 140 g krupicového cukru
  • špetku vanilky
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 150 ml oleje
  • 350 g hladké mouky
  • nastrouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • špetku soli

Na krém:

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 20 g moučkového cukru
  • ovoce na ozdobu – jahody, maliny, borůvky

Postup:

1. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vanilku. Vše společně vyšlehejte do nadýchané a husté pěny. Přilijte do ní polovinu oleje, přidejte špetku soli a citronovou kůru.

2. Špenát omyjte a spařte vroucí vodou. Nechte ho okapat v cedníku a pak ho přendejte do mixéru. Přilijte zbývající olej a společně rozmixujte na hladkou kaši.

3. Rozmixovaný špenát přilijte ke žloutkové směsi, nakonec do mísy prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. 

4. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a rozdělte do nich těsto. Muffiny dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 25 minut. Dávejte pozor, aby muffiny na povrchu nezhnědly. Pokud začnou tmavnout, zakryjte je alobalem. Zda jsou upečené, vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu jednoho z muffinů – po vytažení musí zůstat suchá a bez drobečků. Hotové muffiny nechte vychladnout a pak jeden nebo dva rozdrobte prsty a nechte si stranou na posypání. 

5. Vychlazenou šlehačku ušlehejte dotuha. Přidejte cukr a po částech zašlehejte mascarpone. Hotový krém dejte na chvíli ztuhnout do ledničky.

6. Muffiny ozdobte pomocí cukrářského sáčku krémem a každý posypte připravenými drobečky a doplňte čerstvým ovocem.

A mrkvový dort znáte? 

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.

Autor: red, Anna Kopečková