Vyzkoušejte recept Laďky Něrgešové! Už jste ochutnali pečené knedlíky s jahodami?

9. července 2021 • 00:00

Ovocné knedlíky miluje snad každý, ale občas to chce zkrátka změnu. Originální recept, o který se s námi známá česká herečka a moderátorka Laďka Něrgešová podělila na svém facebookovém profilu, vám tak přijde jistě vhod. A kdo ví, dost možná se stane hitem letošního léta. Vyzkoušejte jej a uvidíte, třeba ohromí i vás!

Sladké knedlíky můžeme připravit na mnoho způsobů, od tvarohových přes bramborové a odpalované až po kynuté, ale tyto pečené jsou zkrátka něco extra. Výtečných receptů jsme od Laďky Něrgešové mohli vyzkoušet už celou řadu, a protože léto bez ovocných knedlíčků na talíři jako by ani nebylo, rozhodli jsme se s vámi podělit i o tuhle sladkou dobrotu. Ale nenechte se zmást, i přes to, že chuť dozlatova vypečených nadýchaných knedlíčků doplňuje jemně křupavá drobenka, o koláčích nemůže být ani řeč. Tato jahodová delikatesa prý opravdu chutná jako knedlíky.    

Nezapomínáme ani na milovníky tradičních ovocných knedlíků >>>    

Video se připravuje ...

Pečené jahodové knedlíky podle Laďky Něrgešové

Rozpis na 6 velkých knedlíků:

  • 60 ml mléka
  • 80 g másla
  • 1 vejce + 1 vejce na pomašlování
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 250 g hladké mouky + na vál
  • 50 g cukru krupice + na ochucení jahod
  • 1/2 sáčku sušeného droždí
  • sůl
  • 2 hrsti jahod

Drobenka:

Postup na ovocné knedlíky:

1. Do mísy nalijte 60 ml vlažného mléka, přidejte zchladlé rozpuštěné máslo, vejce a zakysanou smetanu. Společně promíchejte metličkou.  

2. Přisypte mouku, krupicový cukr, půl sáčku sušeného droždí, špetku soli a pomocí vařečky vypracujte hladké vláčné těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 45 minut na teplém místě. Pokud máte parní troubu, těsto můžete nechat nakynout také v ní, v tomto případě dobu kynutí zkraťte o 30 minut.

3. Mezitím jahody očistěte a nakrájejte na malé kousky. Posypte je dle chuti cukrem, promíchejte a dejte stranou.

Nepřehlédněte další jahodovou inspiraci >>>

4. Na pomoučněné pracovní ploše krátce propracujte nakynulé těsto. Rozdělte jej na poloviny a zformujte do válečků. Každý pak rozkrájejte na 3 kusy. Postupně je rozválejte na placičky a pro snadnější plnění a balení knedlíků vyložte postupně každým kouskem malou mističku. Poté vsypte do středu jahody a okraje těsta přehněte přes ovoce. Připravené knedlíky rozložte v dostatečných rozestupech (knedlíky nabydou na velikosti) na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších cca 40 minut, v parní troubě jen 10 minut.

5. Do menší misky dejte změklé máslo, přisypte mouku, cukr a konečky prstů vypracujte drobenku. (Poměr surovin zvolte dle své chuti a zkušenosti). 

6. Nakonec nakynulé knedlíky potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte cca 20–25 minut dozlatova. Hotové knedlíky přendejte na talíř a podávejte se zakysanou smetanou nebo si je vychutnejte jen tak samotné.  

Video se připravuje ...

Autor: VDŠ